Χρόνια πολλά, ΑΕΛ! (videos)

Vassos Kyriacou
Sports Enthusiast

86 χρόνια ζωής κλείνει σήμερα η ΑΕΛ Λεμεσού!

Με πλούσια ιστορία που ξεκίνησε μια μέρα σαν την σημερινή, το 1930, όταν μια ομάδα αθλητών και παραγόντων της Λεμεσού μαζεύτηκαν στο ζαχαροπλαστείο “Άγιος Γεώργιος” στην οδό Αγίου Ανδρέου για να ιδρύσουν ένα “καθαρά αθλητικό σωματείο” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα του λεμεσιανού σωματείου.

Η ιδέα για την ονομασία Αθλητική Ένωση Λεμεσού ανήκε στον τότε διευθυντή του κτηματολογίου της Λεμεσού, Δημήτρη Τσιέπη με τους γαλαζοκίτρινους να είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Το πρώτο χρονικά παιχνίδι της λεμεσιανής ομάδας ήταν στις 6 Ιανουαρίου 1931 με αντίπαλο την ΕΠΑ Λάρνακας.

Συνολικά, το ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας της Λεμεσού μετρά 6 κατακτήσεις πρωταθλημάτων με την πρώτη να έρχεται το 1941 και να ακολουθούν άλλα 3 την δεκαετία του ’50 (1953, 1955, 1956). Ο επόμενος τίτλος πρωταθλήματος ήρθε το 1968 ενώ για να ξαναπανηγυρίσει πρωτάθλημα η ΑΕΛ χρειάστηκε να περάσουν 44 ολόκληρα χρόνια.

Η ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου το 2012 ήταν αυτή που κατάφερε να σπάσει την γκίνια επαναφέροντας τους Λεμεσιανούς στους τίτλους. Η ΑΕΛ μετρά, επίσης, 6 κατακτήσεις κυπέλλων (1939, 1940, 1948, 1985, 1987, 1989) και 4 Ασπίδες (1953, 1968, 1985, 2015).

Παράλληλα, έχει αναδείξει πληθώρα ποδοσφαιριστών με τους Λοΐζο Μαυρουδή, Πανίκο Ορφανίδη, Μάριο Νεοφύτου να ξεχωρίζουν!

Και αν στο ποδόσφαιρο έχει να επιδείξει αξιοθαύμαστη πορεία η λεμεσιανή ομάδα τι να πει κανείς για το καλαθοσφαιρικό τμήμα της; Η ΑΕΛ δικαιολογημένα θεωρείται “βασίλισσα” στο κυπριακό μπάσκετ αφού μετρά 13 κατακτήσεις πρωταθλημάτων, 9 κυπέλλων και 8 ασπίδων στους Άντρες ενώ στις Γυναίκες μετρά συνολικά 38 τίτλους (15 πρωταθλήματα, 14 κύπελλα και 9 ασπίδες). Την ίδια ώρα, είναι η μόνη κυπριακή ομάδα που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ (Regional Challenge Cup) το 2003.

Σε όλα αυτά προσθέστε πως είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας (1967) ενώ η καλαθοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ κατέχει ένα ασύλληπτο ρεκόρ αφού το 1983 συνέτριψε τον Εθνικό με 177 – 39, κάτι που αποτελεί παγκύπριο ρεκόρ μεγαλύτερης διαφοράς σε ένα αγώνα.

Τέλος, κανένας δεν μπορεί να λησμονήσει πως οι γαλαζοκίτρινοι τροφοδότησαν το κυπριακό μπάσκετ με μερικούς από τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές που είδαμε ποτέ στα γήπεδα μας όπως ο αείμνηστος Γιώργος Θυρώτος, ο Μιχάλης Κουνούνης και η οικογένεια Παλάλα (Δημήτρης, Γιώργος και ο αδικοχαμένος Μάριος).

Στην πετόσφαιρα, τώρα, η ΑΕΛ μετρά πάνω από 100 τίτλους με το γυναικείο τμήμα να έχει κατακτήσει τον αριθμό – ρεκόρ των 70 τίτλων ενώ από το 1978 όταν και διεξήχθη το πρώτο πρωτάθλημα, η ομάδα της Λεμεσού ήταν η μόνιμη πρωταθλήτρια μέχρι το 1991 (μετρά συνολικά 29 πρωταθλήματα).

Τέλος, από το 2008, η ομάδα της Λεμεσού διατηρεί και τμήμα φούτσαλ ενώ έδρα τόσο του φούτσαλ όσο και της καλαθόσφαιρας και της πετόσφαιρας είναι το κλειστό “Νίκος Σολομωνίδης”.

Όλα αυτά, καθιστούν την ΑΕΛ ένα ξεχωριστό σωματείο. Μέσα από τα χρόνια η ομάδα της Λεμεσού έκτισε την δική της αυτοκρατορία, ειδικά σε καλαθόσφαιρα και πετόσφαιρα, ενώ είναι γνωστή και η παθολογική αγάπη που έχουν για την ομάδα τους οι φίλοι της!

Οι ιδρυτές της μπορούν να αισθάνονται περηφάνια αφού η ανάγκη τους για ένα καθαρά αθλητικό σωματείο ευοδώθηκε στο έπακρο!

Χρόνια πολλά, Αθλητική Ένωση Λεμεσού!