fbpx

5 κυπριακά συγκροτήματα που ίσως δεν ήξερες και θα θέλεις να ακούς!

Οι περισσότεροι κάναμε έστω μια φορά την ερώτησηΡε τι εν να κάμουμε πόψε;“. Για να απαντήσω σε τζείνους που λαλούν “Ρε εβαρέθηκα την Κύπρο. Εν έσσιει τίποτε να κάμεις“, ετοίμασα το πιο κάτω άρθρο.

Υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα μουσικά μπουλούκια στην Κύπρο, το κάθε ένα με τη δική του μουσική αφή.

Εγώ λοιπόν θα σου αναφέρω μερικά από όσα επιβάλλεται να πας γιανα ακούσεις από κοντά:

 

1
ΤRIO TEKKE

Tρία κοπέλια, ο Αντώνης Αντωνίου με τον τζουρά, ο Λευτέρης Μουμτζής με την κιθάρα και ο Colin Somervell με το μπάσο, με πολύ μεράκι και έμπνευση δημιούργησαν ένα δικό τους είδος μουσικής, τα “ρεγγέτικα“.

Παίζουν με φρέσκο ύφος παλιά ρεμπέττικα, αλλά και δικά τους κομμάτια τα οποία κυκλοφόρησαν με τα δύο τους αλμπούμ, “Τα ρεγγέτικα” και “Samas”.

Η δική μου εμπειρία σε live τους είναι ότι, με την ενέργεια τους, δημιουργούν ένα οικείο και παρεΐστικο κλίμα που μας λείπει αυτές μέρες.

2
Sandy Brour

H Χαριτίνη Κυριάκου, o Μέμνων Αρέστη, η Ευθυμία Άλφα, ο Κώστας Λώλου, ο Σύμης Σιουκούρογλου, ο Σάββας Θωμά και η Βερόνικα Αλωνεύτου κάμνουν μια πάρα πολύ όμορφη, μουσική σύναξη που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι χαμόγελα σε όσους τους ακούουν. Το όνομα του συγκροτήματος πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο του brandy sour, ένα ας πούμε “inside joke“.

Παίζουν ελληνικά, παλιά αγαπημένα ρέτρο τραγούδια αλλά και ξένες διασκευές όπως επίσης και δικά τους τραγούδια. Μπορείς να ακούσεις κομμάτια τους στον δίσκο τους “Οι Sandy Brour“. ΠΡΟΣΟΧΗ! Προαπαιτούμενα για να τους ακούσεις είναι ένα ποτηράκι κρασί και ένα εισιτήριο να ταξιδέψεις μαζί τους.

3
Σαντούτο

Η Κωνσταντίνα Ξενοφώντος στη φωνή και στα κρουστά, ο Χαράλαμπος Παντελή στο λαούτο και Βερόνικα Αλωνεύτου στο σαντούρι και στη φωνή τραγουδούν την παράδοση μας. Το όνομα τους προέκυψε από το σαντούρι και το λαούτο, όπως και η μουσική τους.

Αν πάεις σε live τους, θα ακούσεις τα τραγούδια που εμάθαμε όλοι από τους παππούδες και τς γιαγιάδες μας, θα γεμίσεις όμορφες μνήμες και να αγαπήσεις ακόμη πιο πολύ τον τόπο μας. Και αν θέλεις, ρίχνεις και τον χορό σου να ξεδώσεις. Απλά, όμορφα, παραδοσιακά.

4
Το Μαράζι της Φωτούλας

Ο Παναγιώτης Μερακλής στην ηλεκτρική Κιθάρα και στο τραγούδι, ο Μάικ Ζαχαριάδης στο μπάσο, ο Σπύρος Κυριακίδης στα ντραμς και η Μαριάννα Κοφτερού στα φωνητικά αποτελούν ένα ροκ κυπριακό συκρότημα που με τον οξύ ήχο και στίχο του σχολιάζει και σατιρίζει την κυπριακή πραγματικότητα που το δικό του point of view.

Ο δίσκος τους, “To μαράζι της Φωτούλας”, θεωρείται συλλεκτικός. Το συγκρότημα αρχικά δημιουργήθηκε το 1990 (ήμουν αγέννητος) αλλά έγινε ένα δυνατό comeback το 2014. Εκείνο πάντως που έχω να πω είναι ότι πρέπει να παραδεχτείς ότι έχουν άποψη!

5
Monsieur Doumani

Ο Αντώνης Αντωνίου, ο Άγγελος Ιωνά και ο Δημήτρης Γιασεμίδη έρχονται να μας ξανασυστήσουν την κυπριακή παραδοσιακή μουσική από μια διαφορετική, μοναδική, τη δική τους ξεχωριστή οπτική. Παίζουν τα τραγούδια που όλοι ξέρουμε αλλά όχι όπως τα ξέρουμε, πράγμα πολύ ενδιαφέρον για τον ακροατή.

Βγάζουν συνέχεια νέο υλικό, δικά τους τραγούδια με πολύ οξύ στίχο που καυτηριάζει την κυπριακή καθημερινότητα. Έχουν πολλές παγκόσμιες διακρίσεις για τα album τους, “Grippy Grappa” και “Σήκωσες”, και το γεγονός ότι τα τραγούδια τους είναι στην κυπριακή διάλεκτο σε κάνουν να αγαπήσεις τη γλώσσα που μιλάς.

Μετά που τούτον το άρθρο εν να διερωτηθείς ξανά τι εν να κάμεις πόψε; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending