Πόσες φορές σου έχει τύχει π.χ. στα πλαίσια κάποιου μαθήματος, να κάνεις παρουσίαση κάποιας ομαδικής ή ατομικής εργασίας; 5, 10 ή περισσότερες;
Το σίγουρο είναι ότι θα χρησιμοποίησες το πιο διαδεδομένο (και συνηθισμένο) πρόγραμμα παρουσίασης που υπάρχει στον κόσμο. Ποιο; Το Microsoft PowerPoint, φυσικά!
Μεταξύ μας, δεν το έχεις βαρεθεί; Δεν θέλεις να κάνεις (έστω και μια φορά) κάτι το πρωτότυπο και διαφορετικό, ώστε να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους που κάνουν το “τυπικό και συνηθισμένο”; Να κεντρίσεις το ενδιαφέρον και την προσοχή του κοινού σου, ώστε να μην βαρεθεί, ή να αποσπάσεις τα καλύτερα λόγια;
Αν η απάντηση σου είναι “ναι” στα πιο πάνω ερωτήματα, τότε τα εναλλακτικά προγράμματα παρουσίασης που θα σου προτείνω πιο κάτω σε ενδιαφέρουν απόλυτα, για φανταστικές παρουσιάσεις, και τις καλύτερες εντυπώσεις από το κοινό σου!
Δες πιο κάτω 3 δωρεάν online εναλλακτικά προγράμματα παρουσίασης, απλά στη χρήση τους, για μια νέα και δημιουργική αρχή στις παρουσιάσεις σου:
Είναι ένα online πρόγραμμα που έχει κυκλοφορήσει επίσημα το 2009. Το Prezi σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις εύκολα εντυπωσιακές μη γραμμικές παρουσιάσεις σε μια επιφάνεια εργασίας που είναι, πρακτικά, ατελείωτη. Έτσι έχεις την εύκολη πλοήγηση στις διάφορες περιοχές της παρουσίασης και την εστίαση σε οποιοδήποτε κομμάτι της, χάρη στο Zooming User Interface (Z.U.I.) που διαθέτει.
Μέσω αυτού, μπορείς να εισάγεις ποικιλία πληροφοριών (π.χ. κείμενο, εικόνες, μουσική, βίντεο) οργανώνοντας τες σε slides και διασυνδέοντας τες μεταξύ τους, ορίζοντας τη σειρά με την οποία θα εμφανιστούν. Η εναλλαγή από το ένα slide στο άλλο, μπορεί να γίνει είτε “χειροκίνητα” με κλικ είτε αυτόματα.
Ακόμη, η δωρεάν έκδοσή του, διαθέτει έως 100ΜΒ αποθηκευτικό χώρο για τις παρουσιάσεις σου (αφού βέβαια κάνεις λογαριασμό). Σε περίπτωση που έχεις αυξημένες απαιτήσεις για επιπλέον χώρο, για αφαίρεση του λογοτύπου του Prezi και για δυνατότητα δημιουργίας παρουσιάσεων χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο (offline), αγοράζεις ένα από τα 3 πακέτα (Prezi enjoy ή pro ή business), με πρόσθετα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα.
Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να “κατεβάσεις” τη δουλειά σου πάνω στον υπολογιστή σου και να την παρουσιάσεις offline.
Δες ένα σχετικό tutorial για το πώς λειτουργεί το Prezi ΕΔΩ.
Το 2012, γεννήθηκε η ιδέα του PowToon, όταν 4 φίλοι ήθελαν να βρουν λύση στο πώς θα έκαναν το ακροατήριο τους να μην κοιμηθεί ή να μην οδηγηθεί στη χρήση του Facebook κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τους.
Ειδικότερα, το PowToon πρόκειται για ένα online πρόγραμμα δημιουργίας κινούμενων παρουσιάσεων. Με άλλα λόγια, μπορείς να φτιάξεις εντυπωσιακές βιντεο-παρουσιάσεις χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, αφού όταν κάνεις λογαριασμό η λογική είναι σχετικά πολύ απλή:
Ξεκινάς με ένα έτοιμο και καλοσχεδιασμένο πρότυπο όπου πάνω σε αυτό “κτίζεις” προσθέτοντας διαφάνειες, αλλάζοντας τα κείμενα και προσθέτοντας άλλα έτοιμα σχέδια και εικόνες. Έτσι, σε 20 λεπτά (όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του) θα έχεις έτοιμο ένα PowToon!
Σημαντικό να σου αναφέρω ότι, η δωρεάν δοκιμαστική του έκδοση, σου επιτρέπει να δημιουργήσεις και να κατεβάσεις 30 βιντεο-παρουσιάσεις που έχουν κάτω δεξιά το λογότυπο του προγράμματος. Αν θέλεις περισσότερα πράγματα με αυτό το πρόγραμμα, μπορείς να αγοράσεις ένα από τα 2 πακέτα (PowToon pro ή business), αποκτώντας έτσι επιπλέον δυνατότητες.
Δες ένα σχετικό tutorial για το πώς λειτουργεί το PowToon ΕΔΩ.
Πρόκειται για ένα απλό online πρόγραμμα σχεδίασης παρουσιάσεων, το οποίο διαθέτει μεγάλη ποικιλία από template και slide και χρησιμοποιεί τεχνολογία HTML 5.
Αν και έχει κυκλοφορήσει το 2009, θυμίζει πολύ το concept του προγράμματος Prezi με τις δυνατότητες που προσφέρει. Παρόλ’ αυτά, σου δίνει επιπλέον δυνατότητες όπως:
- αυτόματη μετάφραση κειμένου,
- πρόσβαση στην παρουσίαση on line (cloud-based) και
- σχεδιασμό τρισδιάστατων σκηνικών.
Ακόμη, διαθέτει αρχείο παρουσιάσεων που σχεδιάστηκαν από άλλους χρήστες προς αναζήτηση, ανάλογα με τη θεματολογία που σε ενδιαφέρει. Επίσης, προσφέρει και premium εκδόσεις (Emaze pro ή business) για τους πιο απαιτητικούς χρήστες του. Γι’ αυτό, αν είσαι ένας από αυτούς, δοκίμασε τες!
Δες ένα σχετικό tutorial για το πώς λειτουργεί το Emaze ΕΔΩ.
Σημείωση: Τα πιο πάνω προγράμματα παρουσίασης είναι ενδεικτικά. Γι’ αυτό κάνε ένα μικρό Google search για να βρεις και να πειραματιστείς και με άλλα!