fbpx

Οι 5+1 ξένοι που έγιναν πρώτοι σκόρερ στην πρώτη τους χρονιά στην Κύπρο!

Ο Matt Derbyshire προηγείται στην κούρσα των σκόρερ του πρωταθλήματος με τις αγωνιστικές όλο και να λιγοστεύουν.

Ο Άγγλος στην πρώτη του χρονιά στην Ομόνοια και το κυπριακό πρωτάθλημα εντυπωσιάζει θυμίζοντας ανάλογες περιπτώσεις ξένων ποδοσφαιριστών που με το που ήρθαν στην Κύπρο κατέκτησαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ.

Ξεσκονίζοντας λίγο το προσωπικό μου αρχείο και το διαδίκτυο ανακάλυψα άλλες 5+1 τέτοιες περιπτώσεις. Ποδοσφαιριστές, δηλαδή, που πριν καλά – καλά προσαρμοστούν στο νησί μας αναδείχτηκαν κορυφαίοι κανονιέρηδες.

Δες ποιοι είναι παρακάτω:

 

1
Sinisa Gogic 

Ο εκπληκτικός Σερβοκύπριος που ήρθε άγνωστος μεταξύ αγνώστων το 1989 στην Κύπρο έγινε δικό μας παιδί αγωνιζόμενος και στην Εθνική ενώ μέσω της Κύπρου έκανε το μεγάλο βήμα στη καριέρα του αγωνιζόμενος στον Ολυμπιακό Πειραιώς και το Champions League.

Πολύ πριν συμβούν όλα αυτά όμως, ο “Γκόγκα” στην πρώτη του σεζόν στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα ενώ αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ με 19 τέρματα.

Από τον ΑΠΟΕΛ ο Gogic έφυγε το 1993 για την Ανόρθωση όπου και έμεινε μέχρι το 1997 όταν και πήρε τη μεγάλη μεταγραφή για τον Ολυμπιακό. Ο Σερβοκύπριος επέστρεψε στην Κύπρο το 2000 για τον ΑΠΟΕΛ όπου παρέμεινε για 2 χρόνια και μετά από ένα πέρασμα από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας τερμάτισε την καριέρα του.

2
Suad Besirovic

Ο αγαπημένος “Σούγιο” των οπαδών του Απόλλωνα είναι μια ανάλογη περίπτωση με τον Γκόγκιτς. Ο Σλοβένος ήρθε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1990 και σχεδόν άμεσα μπήκε στις καρδιές των φίλων του Απόλλωνα.

Παράλληλα με τις καρδιές των Απολλωνιστών κέρδισε και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ (μαζί με τον Πανίκο Ξιούρουππα της Ομόνοιας) με 19 τέρματα.

Μάλιστα, τα τέρματα του 53χρονου, σήμερα, Besirovic βοήθησαν την ομάδα της Λεμεσού να κερδίσει και το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Ο Besirovic αποχώρησε από τους γαλάζιους το καλοκαίρι του 1992.

3
József Dzurjak

Οι Ομονοιάτες αγαπάνε τον Ούγγρο μέχρι σήμερα παρ’ οτι έμεινε στο τρίφυλλι μόλις 2 χρόνια και παρά το γεγονός πως πάνε 24 χρόνια από το 1993 όταν και αποχαιρέτησε την ομάδα της Λευκωσίας.

Μάλιστα, το φθινόπωρο του 2013 η, τότε, διοίκηση της Ομόνοιας τίμησε το “αεροπλανάκι” της. Ο Ούγγρος που υπέφερε από λευχαιμία (την οποία και νίκησε) πριν μέρικα χρόνια, από την πρώτη του κιόλας χρονιά(1991-92) με τα πράσινα αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 21 τέρματα χωρίς όμως να πανηγυρίσει κάποιο τίτλο.

4
Jozsef Kiprich

Ήρθε στο νήσι μας για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ το 1995 ο Μαγυάρος. Το τέλος της περιόδου τον βρήκε νταμπλούχο με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις του και τα 25 τέρματα του (που του χάρισαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ) να παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου.

Ο 53χρονος, σήμερα, Kiprich επέστρεψε στην πατρίδα του το καλοκαίρι του 1997 παραμένει όμως μέχρι και σήμερα ανάμεσα στους καλύτερους ξένους που αγωνίστηκαν στους γαλαζοκίτρινους της Λευκωσίας.

5
Rainer (Μάρκος) Rauffmann

Μαζί με τον Gogic, ο Γερμανός που βαφτίστηκε Κύπριος είναι οι πιο ξεχωριστές περιπτώσεις αυτής της λίστας. Ο Rainer – Μάρκος ήρθε στην Κύπρο το 1997 σε ηλικία 30 ετών, άγνωστος μεταξύ αγνώστων και από την πρώτη του χρονιά έγινε αντικείμενο λατρείας από τους Ομονοιάτες και όχι άδικα.

Τα 42 του τέρματα άλλωστε τον ανέδειξαν με άνεση πρώτο σκόρερ ενώ είναι η 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών πίσω από τα 44 τέρματα του Σωτήρη Καϊάφα το 1976-77.

Στο “Ηλίας Πούλλος” ο τρελό – Γερμανός παρέμεινε 7 χρόνια μέχρι που ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να τελειώσε την καριέρα του το 2004. Με το τριφύλλι στο στήθος ο Rauffmann πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο ενώ αναδείχτηκε άλλες 3 φορές πρώτος σκόρερ.

6
Wojciech Kowalczyk

Ήρθε στην Κύπρο και την Ανόρθωση το καλοκαίρι του 2001, λίγο πριν λήξει η μεταγραφική περίοδος και αφού προηγήθηκε το φιάσκο με τον Anthony Hey που ενώ αποκτήθηκε ως επιθετικός ήταν τελικά αμυντικός.

Ο Πολωνός αποδείχτηκε κανόνι ολκής στην πρώτη του σεζόν με τα κυανόλευκα, σπάζοντας την πρωτοκαθεδρία του Rauffmann στην κούρσα για τον πρώτο σκόρερ αφού τα 24 τέρματα του ήταν ικανά για να του χαρίσουν το Χρυσό Παπούτσι.

Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν ανάλογη αφού ο Πολωνός σκόρερ έκανε άστατη ζώη κάτι που είχε ως αποτέλεσμα στα μέσα της επόμενης περιόδου (2002-03) να αποτελέσει παρελθόν από τους Βαρωσιώτες. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς υπέγραψε στον ΑΠΟΕΛ όπου δεν έπιασε με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Εσύ ποιο κανονιέρη ξεχωρίζεις;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending