fbpx

3 στιγμές – ορόσημο στην ιστορία της Νέας Σαλαμίνας!

Η 7η Μαρτίου σημαίνει πάρα πολλά για το ερυθρόλευκο κομμάτι της Αμμοχώστου! Είναι η μέρα που ιδρύθηκε η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου, που το κόκκινο και το άσπρο μπήκαν για τα καλά στη ζωή του αθλητικού κόσμου της Κύπρου και έγιναν η μεγάλη αγάπη ενός σημαντικού μέρους του βαρωσιώτικου κόσμου.

Ειδικά μετά το 1974, όπως και όλα τα προσφυγικά σωματεία, η Σαλαμίνα αποτελεί φάρος επίστροφής στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αφού μαζί με την Ανόρθωση αποτελούν τα μοναδικά ζωντανά κύτταρα και οι πιο ζωντανές μνήμες που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι της πόλης.

Ποιές είναι οι σημαντικότερες στιγμές όμως στην 69χρονη ιστορία των ερυθρολεύκων; Μαζέψαμε 3 στιγμές που ξεχωρίζουν στην πλούσια ιστορία της βαρωσιώτικης ομάδας και σου τις παρουσιάζουμε.

Δες ποιες είναι παρακάτω:

 

1
1948 – Ίδρυση

Είναι μια περίοδος που η Ελλάδα μαστίζεται από εμφύλιο. Εμφύλιος που δεν άργησε να εμφανιστεί και στην Κύπρο χωρίζοντας το νησί ιδεολογικά σε αριστερούς και δεξιούς. Έχοντας αυτά υπόψην, οι 2 τότε αθλητικοί συλλόγοι της Αμμοχώστου, ΓΣΕ και Ανόρθωση, έθεταν περιορισμούς στην εγγραφή αριστερών μελών και αθλητών.

Κάπου εδώ είναι που άναψε η σπίθα για την δημιουργία ενός νέου αθλητικού σωματείου αφού αθλητές του ΓΣΕ (ξεχωριστή μορφή ο Νικής Γεωργίου) με αριστερά φρονήματα αποφάσισαν να στεγάσουν τις ιδέες τους. Έτσι και έγινε. Στις 7 Μαρτίου 1948 στο σινεμά “Χατζηχαμπή” έγινε η ιδρυτική συνέλευση. Η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου ήταν πιο γεγονός!

Πήρε το όνομα της από την αρχαία Σαλαμίνα, τα πρώτα χρώματα της ήταν το κίτρινο και το βυσσινί (τα ερυθρόλευκα υιοθετήθηκαν μετά το 1950) ενώ το πρώτο της έμβλημα της ήταν ο πυρσός. Αργότερα προστέθηκαν και οι Ολυμπιακοί κύκλοι.

2
1974 – Εισβολή

Είναι παράδοξο η εισβολή να αποτελεί σταθμό στην ιστορία μιας ομάδας. Το γεγονός από μόνο του μόνο πόνο προκαλεί με το σωματείο να έχει 3 νεκρούς στην εισβολή, τους Κυριάκο Χριστοφή Κκέλο, Κωστάκη Λαμπρία και Λοΐζο Ανδρέα Χρίστου.

Η σημαντικότητα του όμως κρύβεται στο γεγονός πως παρά τις δυσκολίες και τις στερήσεις η Σαλαμίνα όπως και η Ανόρθωση, ο Διγενής και άλλα τόσα προσφυγικά σωματεία κατόρθωσε να σταθεί όρθια και να συνεχίσει την ιστορική πορεία της στον χρόνο. Στην περίπτωση των ερυθρολεύκων ήρθε και ο υποβιβασμός την περίοδο 1978-79 με την επιστροφή στα σαλόνια να είναι, ωστόσο, άμεση.

Στο γηπεδικό, η Σαλαμίνα περιπλανήθηκε αρκετά προτού χτίσει το 1991 την προσωρινή της έδρας, το στάδιο “Αμμόχωστος”, κυρίως με εθελοντική εργασία φίλων της ομάδας.

3
1990 – Κύπελλο

Η αυγή της δεκαετίας του ’90 σήμανε και τον πρώτο τίτλο της ποδοσφαιρικής Σαλαμίνας, το κύπελλο του 1990.  Αφού η βαρωσιώτικη ομάδα απέκλεισε την Αλκή στα προημιτελικά και τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά βρέθηκε στον τελικό απέναντι στην Ομόνοια. Ηλία, Πάμπης Ανδρέου και Χριστάκης Μαύρος έγραψαν τα ονόματα τους με χρυσά γράμματα στη σελίδα της Σαλαμίνας με τους ερυθρόλευκους να επικρατούν με 3-2 και να πανηγυρίζουν το κύπελλο. Λίγους μήνες μετά θα πανηγύριζαν και την ασπίδα αφού επικράτησαν του ΑΠΟΕΛ με 1-0.

Εσυ ποια στιγμή ξεχωρίζεις από την ιστορία της Νέας Σαλαμίνας;

Δες επίσης: Quiz: Πόσα ξέρεις για το βαρωσιώτικο ντέρμπι;

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending