fbpx

5 ιστορικές ομάδες που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου!

Τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, υπερδυνάμεις όπως η Real Madrid, η Barcelona, η Juventus, η Bayern Munich και τόσες άλλες. Υπήρξαν όμως και εποχές ή καλύτερα ομάδες που σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο παρελθόν θεωρούνταν μεγάλες δυνάμεις τουλάχιστον στα πρωταθλήματα τους. Με το πέρασμα όμως του χρόνου ήρθε η παρακμή με αποτέλεσμα σήμερα να χαθούν στις μικρότερες κατηγορίες ή έστω να προσπαθούν να βρουν την παλιά τους αίγλη.

Παρ’ ότι τα παραδείγματα είναι πάμπολλα, μαζέψαμε 5 χαρακτηριστικές περιπτώσεις και σου τις παρουσιάζουμε.

Δες ποιες είναι παρακάτω:

1
Stade de Reims

Για μια ομάδα που ιδρύθηκε το 1931, που μετρά 6 κατακτήσεις πρωταθλημάτων Γαλλίας (πρώτη η Saint Etienne με 10) και βρέθηκε 2 φορές στον τελικό του Κύπελλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (το σημερινό Champions League) το να αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία προσπαθώντας να ανέβει στην πρώτη είναι ο ορισμός της παρακμής.

Και όμως η Reims ειδικά την δεκαετία του ’50 ήταν σχεδόν ακτύπητη. Μάλιστα, αν δεν έβρισκε την μεγάλη Real των Di Στεφανο, Puskas μπροστά της θα μπορούσε να είναι και κάτοχος ευρωπαϊκού τίτλου. Ήταν φιναλίστ βλέπεις το 1956 και το 1959 απέναντι στους μερένχες. Παράλληλα, μερικοί από τους καλύτερους Γάλλους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών όπως ο Raymond Kopa και ο Just Fontaine ήταν ποδοσφαιριστές της ομάδας του γαλλικού βορρά.

2
Torino

Στο Τορίνο πέρα από τη μεγάλη Juventus υπάρχει και η Torino FC. Με 7 κατακτήσεις πρωταθλημάτων και 5 κύπελλα, η Toro ειδικά την δεκαετία του ’40 ‘ηταν πραγματική υπερδύναμη. Μάλιστα, αν δεν ξεκληριζόταν η ομάδα στην τραγωδία της Superga θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια πραγματική παντοκρατορία στο ιταλικό ποδόσφαιρο.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, οι ταύροι προσπαθούν να βρούν την χαμένη αίγλη του παρελθόντος αφού με εξαίρεση κάποιες καλές παρουσίες δεν κατάφεραν κάτι αξιομνημόνευτο με την ομάδα μάλιστα να φτάνει και στη χρεοκοπία την δεκαετία του 2000. Στο σήμερα, η ομάδα του Sinisa Mihajlovic είναι 9η στην Serie A με το φάντασμα της Grande Torino να εξακολουθεί να την στοιχειώνει!

3
Νυρεμβέργη

Μια ομάδα που κατέκτησε 9 πρωταθλήματα Γερμανίας, που έζησε την απόλυτη καταξίωση αλλά και την απόλυτη πτώση και σήμερα αγωνίζεται στην 2 Bundesliga δικαιούται μια θέση στη συγκεκριμένη λίστα.

Η δεκαετία του ’20 ανήκε στην ομάδα της Νυρεμβέργης αφού κατέκτησε τα 5 από τα 9 της πρωταθλήματα ενώ μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έδειχνε τα δόντια της. Σιγά – σιγά όμως άρχισε η παρακμή με την δεκαετία του ’90 να σηματοδοτείται και από οικονομικά προβλήματα. Για μια ομάδα με γήπεδο 50 χιλιάδων θέσεων (πιο μεγάλο γήπεδο από υπερδυνάμεις του ποδοσφαίρου όπως η Juventus) η παρουσία στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας είναι το μεγαλύτερο σημάδι πως ο χρόνος στάθηκε πολύ σκληρός αντίπαλος!

4
Pro Vercelli

Στο ξεκίνημα του περασμένου αιώνα, η Pro Vercelli ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο ιταλικό ποδόσφαιρο αφού μέχρι και το 1922 μετρούσε 7 κατακτήσεις πρωταθλημάτων Ιταλίας! Με την είσοδο όμως του επαγγελματισμού στο ποδόσφαιρο της χώρας, ομάδες σαν την Pro που εκπροσωπούσαν μικρά χωριά δεν μπορούσαν να κοντράρουν στα ίσια τις ομάδες από τις μεγάλες ιταλικές πόλεις με αποτέλεσμα να έρθει η πτώση. Πτώση που έφτασε μέχρι και την Serie D.

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα της επαρχία του Piedmont έφτασε μέχρι την Serie B όπου και αγωνίζεται φέτος. Η δόξα του παρελθόντος, ωστόσο, μοιάζει μόνο μια μακρινή ανάμνηση!

5
Athletic Club de Bilbao

Μοιάζει οξύμωρο οι “λέοντες” να βρίσκονται στο συγκεκριμένο άρθρο όμως δεν είναι. Πρόκειται για μια ομάδα που δεν υποβιβάστηκε ποτέ στην Segunda Division, που έχει στην τροπαιοθήκη της 8 πρωταθλήματα Ισπανίας (μόνο οι 2 ομάδες της Μαδρίτης και η Barcelona έχουν περισσότερες κατακτήσεις) και 23 Copa del Rey (δεύτερη πίσω μόνο από την Barca) και όμως αγνοεί την δόξα από το 1984 όταν και κατέκτησε το τελευταίο της τρόπαιο.

Όπως κατάλαβες, οι Βάσκοι είναι μια από εκείνες τις ομάδες με πολύ σπουδαίο παρελθόν και “στείρο” παρόν αφού περιορίζεται σε ρόλο ρυθμιστή / κομπάρσου στην Primera Division. Φέτος, παλεύει για ένα εισιτήριο για το Europa League της επόμενης περιόδου ενώ τελευταία της επιτυχία ήταν η παρουσία στον τελικό του Europa League της περιόδου 2011-12.

Εσύ ήξερες την ιστορία αυτών των ομάδων;

 

Δες επίσης: 5 ιστορικές ομάδες που δεν απέφυγαν την χρεοκοπία!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending