Προσπαθείς να χάσεις βάρος ή γενικά να προσέχεις τη διατροφή σου; Ψάχνεις online ή ακούς διάφορες συμβουλές για “σωστή διατροφή” και “απαγορευτικές συνήθειες“;
Τι από όλα όσα ακούς ή διαβάζεις ισχύει στα αλήθεια; Πόσοι είναι “μύθοι” και πόσα αληθεύουν; Πόσο ρόλο παίζουν οι ώρες, οι ποσότητες ή οι επιλογές φαγητών κάθε μέρα;
Δες πιο κάτω τους πιο διαδεδομένους μύθους που μας κατέρριψε διατροφολόγος:
1«Θα πάρεις βάρος αν φας μετά τις 20:00 το βράδυ»
Αυτός ο μύθος δεν έχει να κάνει τόσο με την ώρα που θα φας για βραδινό, αλλά με το τι φαγητό θα φας.
Γενικότερα, θα ήταν καλό το τελευταίο γεύμα της ημέρας να καταναλώνεται 2 ώρες πριν τον ύπνο, αρκεί να είναι ελαφρύ, και με την προϋπόθεση ότι το μεσημεριανό ήταν το κυρίως γεύμα.
Αυτό που έχει πραγματικά σημασία, είναι η συνολική ποσότητα και ποιότητα φαγητού που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι τόσο η ώρα που καταναλώνεις το βραδινό.
Δηλαδή, πρέπει προσλαμβάνεται η απαραίτητη ποσότητα θερμίδων, ούτως ώστε να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός και για να γίνονται οι απαραίτητες καύσεις.
- Από πού προέκυψε ο μύθος; Πολύς κόσμος δεν τρώει ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να τείνει στην υπερφαγία το βράδυ, και ειδικότερα αν εχει παραληφθεί κάποιο γεύμα μέσα στην ημέρα. Αυτό έχει συνέπεια, την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, που συνήθως είναι ψηλές σε λιπαρά ή/και άμυλο ή/και σάκχαρα, που αυτά είναι οι υπαίτιοι για την πρόσληψη βάρους.
Έτσι λοιπόν, για να μειωθούν οι πιθανότητες περιστατικών υπερφαγίας, οι ειδικοί προτείνουν να μην τρως μετά τις 20:00.
2«Θα χάσεις βάρος αν πεινάσεις»
Πολύς κόσμος πιστεύει ότι αν δεν φάει (και κατά συνέπεια πεινάσει) θα χάσει βάρος. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι με αυτή τη παλιά μέθοδο αδυνατίσματος θα χάσει λίπος και πόντους, αφού και η ζυγαριά το “επιβεβαιώνει“.
Τι συμβαίνει πραγματικά; Όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει όση ενέργεια χρειάζεται από την τροφή, για να γίνουν οι απαραίτητεw καύσεις στο σώμα, τότε παίρνει τα υγρά και τη μυϊκή μάζα που εχει το σώμα με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός να μειώνεται πολύ.
Αυτό σημαίνει ότι το λίπος δεν καίγεται από το σώμα. Όταν λοιπόν το άτομο ξεκινήσει να παίρνει τροφή, θα εχει πάρει πίσω όλα τα κιλά που είχαν “φύγει” και ίσως πάρει και περισσότερα.
3«Μπορείς να φας περισσότερο αν κάτι είναι light»
Τι είναι το light; Είναι ένα προϊόν αρκετά επεξεργασμένο που μας δίνει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, ή λιγότερη ζάχαρη ή λιγότερο αλάτι τα οποία, αν είναι σε ψηλά επίπεδα, θεωρούνται βλαβερά.
Το γεγονός ότι ένα προϊόν είναι light όμως, δεν είναι πάντα χαμηλό και σε θερμίδες.
Έτσι, ο κόσμος νομίζει ότι αυτά που καταναλώνει είναι χαμηλά σε θερμίδες, μπορεί να φάει περισσότερο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος του. Επιπλέον, ένα light προϊόν είναι πιθανόν να μην είναι υγιεινό αφού προστίθενται άλλες τεχνητές ουσίες και χημικά για να του δώσουν γεύση τα οποία είναι βλαβερά για τον οργανισμό, ειδικά αν υπερκαταναλωθούν.
- Τι να κάνεις; Γενικότερα, απόφυγε τις light επιλογές, κατανάλωσε κάτι που δεν είναι light, σε μικρότερη σε ποσότητα. Συγκεκριμένα, επέλεξε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, για να αποφύγεις τα κορεσμένα λιπαρά και κατά συνέπεια, να επιβαρύνεις λιγότερο το καρδιαγγειακό σύστημα.
4«Μπορείς να φας όσο θέλεις αν κάτι είναι υγιεινό»
Όπως και για τον προηγούμενο μύθο, έτσι και για αυτόν, ισχύει η λογική: επειδή μια τροφή είναι υγιεινή, δεν σημαίνει ότι δεν εχει πολλές θερμίδες.
Πολλές τροφές που θεωρούνται superfoods όπως οι ξηροί καρποί, οι τροφές ολικής αλέσεως, το αβοκάντο, τα αποξηραμένα φρούτα κλπ., έχουν πολλές θερμίδες που αιτιολογούνται από τα λιπαρά ή τους υδατάνθρακες που περιλαμβάνουν.
Γι’ αυτό το λόγο θα ήταν καλό να καταναλώνονται οι θερμίδες και οι ποσότητες που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός ανάλογα.
Σταμάτα να πιστεύεις λοιπόν σε μύθους και προσπάθησε να τρως υγιεινά και όπως πρέπει για τον οργανισμό και την υγεία σου! 😉
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά της τη Διατροφολόγο Νατάσα Κουζάλη
Νατάσα Κουζάλη
Bsc (hons) Human Nutrition
[email protected] | Facebook