«ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ»
Μερικές σκέψεις που θα σε βοηθήσουν να το κάνεις
Εμείς οι άνθρωποι –εξαιτίας πολλών παραγόντων που δεν θα αναλυθούν στο συγκεκριμένο άρθρο– έχουμε την τάση, πολλές φορές, να υποβαθμίζουμε τον εαυτό μας και να αφήνουμε αυτό ακριβώς το συναίσθημα να μας καταπλακώνει και να δυσκολεύει τη ζωή μας.
1Από τη μία, κάποιοι από εμάς προσπαθούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, και, από την άλλη, κάποιοι «παραδίδουν τα όπλα»
Κάποιες φορές, όμως, τυχαίνει και οι δύο προαναφερθέντες να έχουν την ίδια μοίρα. Και κάπου εδώ, θα επικεντρωθώ στους πρώτους, που τείνουν πολλές φορές να προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα τους με τους λάθος τρόπους.
Στις μέρες μας, όποιος νιώθει «ανεπαρκής», είτε προσπαθεί βεβιασμένα να βυθιστεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα σε θετικές σκέψεις για τον εαυτό του, οι οποίες στην τελική δεν έχουν κάποια βάση, είτε τρέχει στο γυμναστήριο για να διορθώσει το δήθεν «εξωτερικό» του λάθος.
2Και οι δύο προηγούμενες τακτικές δεν είναι κακές…
Σε κάποιους μάλιστα μπορεί να είναι αποτελεσματικές, όμως τυχαίνει πολλές φορές να είναι και προσωρινές.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, πρέπει ο καθένας να αντιμετωπίσει «πρόσωπο με πρόσωπο» τις αληθινές κακές του σκέψεις, και να δει αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μπορεί πολλές φορές, ο κόσμος να είναι κακός μαζί μας… αλλά αυτό απλά μας επηρεάζει. Το θέμα είναι τι γίνεται μέσα μας. Στο μυαλό μας.
Αποσπόμαστε τόσο πολύ στην καθημερινότητα μας, που δεν ασχολούμαστε με αυτά που μας βασανίζουν το “εγώ” μας, ούτως ώστε να μη μπορέσουμε να τα σταματήσουμε.
Άρα, πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: «Γιατί δεν αγαπώ τον εαυτό μου; Τι δεν μου αρέσει σε αυτόν; Τι κακό, τέλος πάντων, έχω πάνω μου;»
3Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό σε κάποιους να ψάξουν τους λόγους που νιώθουν χάλια για τον εαυτό τους, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει…
Αυτό γιατί κανένας μας δεν αξίζει να νιώθει έτσι. Αν δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι δεν είμαστε «αρκετοί» τότε είναι αδύνατον να στοχεύσουμε στην λύση ενός συγκεκριμένου προβλήματος.
4Υπάρχουν πολλοί λόγοι κι ο καθένας έχει τους δικούς του.
Π.χ.: «Δεν είμαι ωραίος εμφανισιακά», «η προσωπικότητα μου δεν είναι αρκετά καλή», «δεν είμαι αρκετά κοινωνικός», δεν είμαι κάτι… «επαρκώς», τέλος πάντων, διαμορφωμένο.
Ή μπορεί να μην είναι συγκεκριμένος ο λόγος, αλλά απλά μια αόρατη, βαθύτερη αίσθηση ανεπάρκειας.
Ψάξε, λοιπόν, το δικό σου λόγο. Πάρε το χρόνο σου. Να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου, και ευγενικός.
Οι κακές σκέψεις έναντι του εγώ μας, όπως και κάθε άλλη σκέψη, δεν μπορούν να ελεγχθούν… απλά πετάγονται από το πουθενά. Μα μόλις δεις ποιες σκέψεις/λόγοι σε κάνουν να νιώθεις χάλια για την εικόνα σου, τότε ρώτα απλά τον εαυτό σου:
«Άραγε,… ισχύει αυτό στην πραγματικότητα; Όντως δεν μπορώ να αγαπηθώ; Όντως είμαι άσχημος, και αν ναι, με ποια λογικά κριτήρια; Βρίσκομαι όντως σε μια κακή κατάσταση;»
Σκέψου: «Όταν δεν έχω αυτές τις σκέψεις, όταν περνάω καλά και κάνω κάτι που αγαπώ, πώς νιώθω; Το ίδιο χάλια; Ή κάπως καλύτερα; Μάλλον το δεύτερο.»
Είναι λογικό, πολλές φορές, σε ωραίες καταστάσεις να μη νιώθουμε χάλια για τον εαυτό μας γιατί δεν το σκεφτόμαστε. Πολύ απλό.
Οι σκέψεις είναι αυτές, που, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, σου λένε όλα αυτά τα κακά πράγματα για εσένα και σε κάνουν να τα νιώθεις τόσο πολύ.
5Συμπερασματικά, εντόπισε τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετός.
Kάθε φορά που το σκέφτεσαι, αφού εντοπίσεις μέσω της πραγματικότητας ότι ίσως να μην ισχύει τελικά, αντικατέστησε το με κάτι θετικό, που έχει μεγαλύτερη δύναμη.
Μην προσπαθείς να πολεμήσεις κάτι αόριστο. Ασχολήσου με τον εαυτό σου… δεν είναι κακό. Μόνο τότε θα είσαι πραγματικά ελεύθερος.
Κλείνοντας, έχω να σου πω τα εξής:
Δεν είσαι άσχημος. Αξίζεις να υπάρχεις.
Και δεν είσαι προβληματικός… Είσαι σαν όλους εμάς. Άνθρωπος.
Το άρθρο γράφτηκε από τον αναγνώστη μας Φώτη Κυπραίο και στάληκε στο StudentLife για δημοσίευση.
Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL