fbpx

Άτομα με Αναπηρία στην αγορά εργασίας

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Αναπηρία, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι έχουν κάποια αναπηρία, εννοώντας το ιδίωμα που καλύπτει σωματικά, ψυχικά και πνευματικά προβλήματα και περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες των ατόμων.

Πρόσφατες εκτιμήσεις σε παγκόσμια κλίμακα για τη κατάσταση των ατόμων με αναπηρία δείχνουν ότι μόνο το 25% των ενηλίκων με αναπηρία συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, σε σύγκριση με το υπόλοιπο 75% του ενήλικου πληθυσμού, κατέχοντας ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας (60 % σε σύγκριση με το 20% των μη αναπήρων), και ότι το 22% λαμβάνει εισοδήματα λιγότερα ή ίσα με τον κατώτατο μισθό, σε σύγκριση με το 12% των ατόμων χωρίς αναπηρία, καταδεικνύοντας ότι τα άτομα με αναπηρία είναι είτε άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι σε ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Αυτό φαίνεται να είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ανεξάρτητα από τη συνεχή θέσπιση νόμων για την πρόληψη και την εξάλειψη των διακρίσεων στην απασχόληση.

Σχετικά με τις κοινωνικές παροχές και την οικονομική στήριξη, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η Κύπρος διέθεσε μόνο το 3,4% των συνολικών κοινωνικών δαπανών για κοινωνικές παροχές για αναπηρίες σε σύγκριση με το 7,5% των άλλων χώρων-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ28). Το 3,4% αφορούσε οικονομική βοήθεια σε άτομα με αναπηρίες που κάλυπτε μόνο τις βασικές ανάγκες τους, και αντιπροσώπευε το 0,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), σε σύγκριση με το υπόλοιπο 17,4% του ΑΕΠ που δαπανάται για άλλες κοινωνικές παροχές, όπως το επίδομα τέκνων, η επιδότηση φοίτησης ή το στεγαστικό επίδομα. Σε γενικές γραμμές, οι ανεπαρκείς κοινωνικές παροχές οδηγούν σε μείωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ανεξαρτησίας των ατόμων με αναπηρία.

Το κράτος θα πρέπει να προσφέρει μια ελάχιστη οικονομική υποστήριξη σε άτομα με αναπηρίες (σύμφωνα με τον Περί ατόμων με Αναπηρίες Νόμο N.127 (Ι) / 2000), και θα πρέπει να αναγνωρίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά, και με διάφορα μέτρα και λύσεις (συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών ενισχύσεων) να εξαλείψει τις διακρίσεις, και να μειώσει τα επίπεδα ανεργίας ή υποαπασχόλησης των ατόμων με αναπηρία.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending