fbpx

5 κωμικοτραγικά περιστατικά που έγιναν σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Ένα Μουντιάλ δεν σημαίνει μόνο γκολ, αποκρούσεις, χρώμα στις κερκίδες και ποδοσφαιρικές στιγμές μαγείας που μένουν πάντα στη μνήμη μας.

Σημαίνει και συναισθήματα. Ρώτησε κάποιον που κέρδισε ένα τρόπαιο και ένα που το έχασε και θα σου πουν το ίδιο πράμα: “Ποδόσφαιρο σημαίνει κυρίως συναισθήματα, χαρά, λύπη, έκσταση, απελπισία!”

Από το 1930, λοιπόν, το Μουντιάλ μας πλημμυρίζει με συναισθήματα κάθε 4 χρόνια και μας προσφέρει στιγμές που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως κωμικοτραγικές.

Τι εννοώ; Ρίξε μια ματιά παρακάτω σε 5 στιγμές που προκαλούν γέλιο και απορία ταυτόχρονα και θα καταλάβεις:

1
Ο αμυντικός που έφυγε από το τείχος!

Το 1974 το Ζαΐρ, η χώρα που ξέρουμε σήμερα ως Κογκό, αγωνίστηκε για 1η και μοναδική φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στα πρώτα 2 της παιχνίδια γνώρισε ισάριθμες ήττες από Σκωτία και Γιουγκοσλαβία με 2-0 και 9-0 αντίστοιχα. Στο τρίτο απέναντι στη Βραζιλία ήταν πίσω στο σκορ με 3-0 στο 80′ όταν η “σελεσάο” κέρδισε φάουλ.

Τότε, ο αμυντικός του Ζαΐρ, Mwepu Ilunga, έφυγε από το τείχος και κλώτσησε την μπάλα μακριά.

Πολλοί θεώρησαν πως απλά δεν ήξερε τους κανόνες, αλλά σύμφωνα με το BBC ήταν μια προσπάθεια του Ilunga να δεχτεί την κόκκινη κάρτα, ως διαμαρτυρία ενάντια στις αρχές της χώρας που αρνούνταν να πληρώσουν τους ποδοσφαιριστές τα πριμ που τους υποσχέθηκαν.

Για την ιστορία, ο Ilunga πέθανε το 2015 σε ηλικία 66 ετών μετά από μακροχρόνια ασθένεια.

2
Ο σεΐχης κάνει κουμάντο!

Το 1982 το Κουβέιτ προκρίθηκε για πρώτη (και μοναδική μέχρι σήμερα) σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Τοποθετήθηκε στον ίδιο όμιλο με την Αγγλία, τη Τσεχοσλοβακία και τη Γαλλία του Platini.

Στο πρώτο παιχνίδι οι Άραβες εξήλθαν ισόπαλοι 1-1 με τη Τσεχοσλοβακία και στο 2ο ήταν πίσω στο σκορ με 3-1 από τη Γαλλία όταν συνέβηκε η φάση που σημάδεψε ολόκληρο το τουρνουά!

Ο Alain Giresse σκόραρε για το 4-1 με τους ποδοσφαιριστές του Κουβέιτ όμως να ισχυρίζονται πως άκουσαν σφύριγμα για οφσάιντ και σταμάτησαν να παίζουν.

Ο διαιτητής αγνόησε τις διαμαρτυρίες τους και τότε ο σεϊχης Fahad Al-Ahmad Al-Sabah, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της αραβικής χώρας, κατέβηκε από τις κερκίδες, σαν άλλος Ιβάν Σαββίδης, διαμαρτυρήθηκε προσωπικά στον διαιτητή που παραδόξως ακύρωσε το τέρμα!

Τελικά, οι Γάλλοι σκόραραν μετά ξανά, νίκησαν 4-1, το Κουβέιτ αποκλείστηκε, ο διαιτητής δεν διατήτευσε ποτέ ξανά και ο σείχης πλήρωσε πρόστιμο!

3
Η Diana Ross χάνει πέναλτι στην έναρξη του Μουντιάλ 1994!

https://www.youtube.com/watch?v=N2lgKeU0lqg

Σπάνια θυμάται κάποιος την τελετή έναρξης ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μουσικό πρόγραμμα, χοροί και επίδειξη παράδοσης από κάθε χώρα δεν μας συγκινούσαν ποτέ, αφού σε ένα Μουντιάλ περιμένεις να δεις ένα και μόνο πράγμα: Την μπάλα να κυλά στο χόρτο!

Το 1994 στις ΗΠΑ, όμως, η Diana Ross, μια από τις μεγαλύτερες φωνές των τελευταίων 40 χρόνων, φρόντισε να μείνει για πάντα στην ιστορία για όλους τους λάθους λόγους.

Η τελετή προέβλεπε πως έπρεπε ενώ τραγουδά να διασχίσει το γήπεδο και να εκτελέσει ένα πέναλτι.

Έλα όμως που σε μια εστία που έμοιαζε πολύ μεγαλύτερη από την κανονική, η πασίγνωστη τραγουδίστρια αστόχησε! Καθόλου παράξενο που στο τέλος το τρόπαιο κρίθηκε από ένα χαμένο πέναλτι, δεν νομίζεις;

4
3 κίτρινες κάρτες = 1 κόκκινη!

To 2006 o Graham Poll ήταν ένας από τους καλύτερους διαιτητές στον κόσμο. Τόσο καλός θεωρείτο που αρκετοί θεωρούσαν πως ήταν φαβορί για να διαιτητεύσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Έμελλε όμως, στον αγώνα Κροατία-Αυστραλία, στο τελευταίο παιχνίδι του 6ου ομίλου να κάνει το μεγαλύτερο λάθος που μπορούσε να κάνει ένας διαιτητής του δικού του βεληνεκούς.

Στο 61′ έδειξε την πρώτη κίτρινη κάρτα στον Κροάτη αμυντικό, Josip Simunic. Στο 90′ του έδειξε 2η κίτρινη για ένα φάουλ στο κέντρο χωρίς όμως να τον αποβάλει.

Έτσι, όταν στο 93′ του έδειξε ξανά κάρτα (την 3η του) ο Άγγλος διαιτητής κατάλαβε το λάθος του, όπως ο ίδιος δήλωσε αργότερα και τον απέβαλε!

5
Έκρηξη θυμού από τον Aldridge για μια αλλαγή!

Να θέλεις να μπεις αλλαγή να βοηθήσεις την ομάδα σου και να μην σε αφήνουν! Κάτι τέτοιο έπαθε ο Ιρλανδός, John Aldridge, στο Μουντιάλ του 1994 και συγκεκριμένα στο παιχνίδι Ιρλανδία – Μεξικό για τη φάση των ομίλων.

Η Ιρλανδία ήταν πίσω στο σκορ με 2-0, όταν ο προπονητής Jackie Charlton θέλησε να βάλει τον επιθετικό στο παιχνίδι.

Εξαιτίας ενός μπερδέματος όμως ο Aldridge δεν μπορούσε να μπει στο γήπεδο με αποτέλεσμα να τον συγκρατούν προκειμένου να μην επιτεθεί στον υπεύθυνο της FIFA, την ώρα που έβριζε θεούς και δαίμονες.

Τελικά, του επιτράπηκε να μπει στον αγώνα 6 λεπτά μετά την αρχική πρόθεση του Charlton να τον βάλει μέσα με τον πρώην επιθετικό της Liverpool να σκοράρει μάλιστα κάνοντας το τελικό 2-1.

Ποιο περιστατικό είναι για ΄σένα το πιο κωμικοτραγικό που έγινε ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending