Οι 5 πιο μικρές κοινότητες που εκπροσωπήθηκαν ποτέ στο κυπριακό πρωτάθλημα!

Vassos Kyriacou
Sports Enthusiast
goal.philenews.com

“Μεγάλες” ομάδες και “μικρές” ομάδες. Πρόσεξες τα εισαγωγικά, έτσι; Σκόπιμα μπήκαν εκεί αφού ποιος μπορεί να πει τι κάνει μια ομάδα πιο μεγάλη από την άλλη; Τα τρόπαια, ο κόσμος, η ιστορία της;

Εν πάση περιπτώσει ο διαχωρισμός των ομάδων σε μεγάλες και μικρές είναι δύσκολος για όποιον αγαπά το ποδόσφαιρο. Αυτό που δεν είναι καθόλου δύσκολο είναι ο διαχωρισμός των ομάδων ανάλογα με την πόλη/κοινότητα που εκπροσωπούν.

Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό είναι που έψαξα και βρήκα ποιες είναι οι πιο μικρές σε πληθυσμό κοινότητες που εκπροσωπήθηκαν ποτέ στο κυπριακό πρωτάθλημα.

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις τις 5 πιο μικρές κοινότητες που είχαν/έχουν ομάδα στο πρωτάθλημα μας:

1Κούκλια – ΑΕΚ Κουκλιών 

aek-live.gr

Τα Κούκλια με πληθυσμό μόλις 892 κατοίκους (με βάση την τελευταία απογραφή πληθυσμού το 2011) είναι η πιο μικρή κοινότητα που εκπροσωπήθηκε ποτέ στο πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ Κουκλιών, που διαλύθηκε το 2014 (μαζί με την ΑΕΠ δημιούργησαν την Πάφος FC) έπαιξε στην Α΄Κατηγορία τη σεζόν 2013-14, έχοντας μάλιστα αξιοπρόσεκτη παρουσία.

Γλίτωσε τον απευθείας υποβιβασμό τερματίζοντας στην 11η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, πριν υποβιβαστεί τελικά μέσα από τους αγώνες της Β’ φάσης.

2Κυπερούντα – ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς 

apepfc.com

Η ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς αγωνίστηκε στην Α’ Κατηγορία 7 φορές μέχρι σήμερα με την τελευταία να είναι πριν 10 χρόνια (2008-09).

Τα “περιστέρια”, που ιδρύθηκαν το 1979, εδρεύουν στην Κυπερούντα που το 2011 είχε πληθυσμό 1561 ψυχές.

3Κατωκοπιά – Δόξα 

politis.com.cy

Η Δόξα, μόνιμο μέλος της Α΄Κατηγορίας τα τελευταία 6 χρόνια και με 14 συμμετοχές συνολικά στην Α΄Κατηγορία, έχει ως έδρα το κατεχόμενο χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, Κατωκοπιά.

Στην τελευταία απογραφή πληθυσμού πριν την εισβολή (1973) η Κατωκοπιά είχε 1578 κατοίκους, που την κάνει την 3η πιο μικρή κοινότητα που είχε ποτέ ομάδα στην Α΄Κατηγορία.

Βέβαια, η Περιστερώνα, έδρα της Δόξας μετά την εισβολή, δεν είναι και πολύ μεγαλύτερη, μιας και το 2011 είχε 2226 κατοίκους.

4Άχνα – Εθνικός 

goal.philenews.com

Η πιο μικρή κοινότητα που είχε φέτος ομάδα στο πρωτάθλημα Α΄Κατηγορίας ήταν ο Εθνικός Άχνας.

Ο Εθνικός των 31 συμμετοχών στην κατηγορία των μεγάλων, που θα αγωνιστεί του χρόνου στην Β’ Κατηγορία μετά από 26 χρόνια, έχει ως έδρα το Δασάκι Άχνας μετά την εισβολή και την κατοχή της Άχνας από το 1974.

Το 1973 η Άχνα είχε πληθυσμό 1971 κατοίκους, ενώ με βάση την απογραφή του 2011 στο Δασάκι κατοικούν 2087 άνθρωποι.

5Άσσια – Εθνικός Άσσιας 

sigmalive.com

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η Άσσια εκπροσωπήθηκε 3 φορές στην Α΄Κατηγορία από τον Εθνικό (1998, 2000, 2002).

Στην τελευταία απογραφή που έγινε στο κατεχόμενο σήμερα χωριό της Μεσαορίας το 1973, είχε πληθυσμό κάτι λιγότερο από 2500 κατοίκους (2473 συγκεκριμένα).

Με άλλα λόγια, είναι η 5η πιο μικρή κοινότητα που είδε ομάδα της να αγωνίζεται έστω και μια φορά στην Α΄Κατηγορία.

Ήξερες ότι αυτές είναι οι πιο μικρές κοινότητες που είδαν ομάδα τους να αγωνίζεται στην Α΄Κατηγορία;