fbpx

“Είναι τρελοί οι Γερμανοί”: 5+1 Γερμανοί παιχταράδες που έπαιξαν στα γήπεδα μας!

Ακούς “γερμανική σχολή ποδοσφαίρου”. Φαντάζεσαι παίχτες που δεν πρόκειται να είναι ιδιαίτερα φαντεζί (π.χ. Βραζιλιάνοι), μπορεί να είναι και αργοί στα πόδια, αλλά την δουλειά θα την κάνουν και με το παραπάνω προτάσσοντας δύναμη, πάθος και σκληρή δουλειά.

Αναπόφευκτα, λοιπόν, όσοι ήρθαν από τη χώρα του λουκάνικου στην Κύπρο και έδειξαν τα πιο πάνω τυπικά χαρακτηριστικά Γερμανού ποδοσφαιριστή αγαπήθηκαν πάρα πολύ.

Μάζεψα παρακάτω 5+1 τέτοιες περιπτώσεις Γερμανών που πέρασαν από την Κύπρο και έμειναν αξέχαστοι.

Δες ποιοι είναι και πες μας ποιους από αυτούς πρόλαβες στα γήπεδα μας:

 

1
Uwe Bialon

Ο πρώτος Γερμανός που ήρθε στο νησί μας και άφησε έντονα το στίγμα του ήταν ο Uwe Bialon. Έφτασε στην Κύπρο το 1987 για τον Πεζοπορικό και από την πρώτη του χρονιά βοήθησε τον “Πιολά” να κατακτήσει το τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Φόρεσε τα πράσινα της ομάδας της Λάρνακας μέχρι το 1994. Ακολούθως, αγωνίστηκε για μια σεζόν στην ΑΕΛ, πριν βάλει τέλος στην καριέρα του σε ηλικία 32 ετών. Οι παλαιότεροι ακόμα τον θυμούνται κυρίως για τα πολύ δυνατά σουτ του.

2
Rainer Rauffmann

Rainer Μάρκος Rauffmann, ο κορυφαίος Γερμανός που πέρασε από την Κύπρο και ένας από τους καλύτερους ξένους που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα μας!

Ήρθε στο νησί μας το 1997 μαζί με τον συμπατριώτη του Guido Hoffmann, ο οποίος θεωρείτο το μεγάλο όνομα. Ο Rainer όμως έμελλε να ήταν εκείνος που έγραψε ιστορία με το τριφύλλι στο στήθος!

Φόρεσε τα πράσινα της Ομόνοιας μέχρι το 2004, που ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να τελειώσει την καριέρα του και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ 4 συνεχόμενες σεζόν (1998-2001).

Συνολικά, σκόραρε περίπου 200 τέρματα για την Ομόνοια, της οποίας φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού και πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα (2001, 2003) και το κύπελλο του 2000.

3
Marko Haber

Η σεζόν 2002-03 ήταν σεζόν “γερμανοποίησης” για την Ομόνοια. Στο ρόστερ υπήρχε ήδη ο Rauffmann με το καλοκαίρι της συγκεκριμένης χρονιάς να φέρνει στο “Ηλίας Πούλλος” άλλους 3 Γερμανούς.

Ένας από αυτούς ήταν το αμυντικό χαφ, Marko Haber, με προϋπηρεσία, ανάμεσα σε άλλες, στις Kaiserslautern και Stuttgart.

Για 2 χρόνια ξεχώριζε με το αρχοντικό του στυλ στη μεσαία γραμμή του τριφυλλιού, αλλά ένας καυγάς με τον Toni Savevski σήμανε και το τέλος του από τους πράσινους.

Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε η Ανόρθωση που τον έκανε δικό της το 2004, με τον Γερμανό να βοηθά σημαντικά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2005, αλλά και στο θρίαμβο επι της Trabzonspor.

Η σεζόν 2006-07 (τελευταία του Haber στην Κύπρο) τον βρήκε να φοράει τη φανέλα της Νέας Σαλαμίνας.

4
Paulo Rink

Ο Paulo Roberto Rink, γεννημένος στη Βραζιλία με γερμανικές όμως ρίζες, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που ήρθαν στην Κύπρο για να παίξουν μπάλα.

Τον γνωρίσαμε το 2003, όταν τον απέκτησε ο Ολυμπιακός Λευκωσίας και ενώ προηγουμένως αγωνίστηκε στην Bayer Leverkusen και στην εθνική Γερμανίας (13 φορές).

Ο Rink έδειξε άμεσα την ποιότητα του σκοράροντας 9 τέρματα σε 14 αγώνες με τους Τακτακαλίτες να τον παραχωρούν στη Vitesse τον Γεννάρη του 2004.

Μετά από ένα χρόνο επέστρεψε στο νησί μας και τον Ολυμπιακό, αποτελώντας και πάλι σημείο αναφοράς στην επίθεση των μαυροπράσινων. Τον Γεννάρη του 2006 τον έκανε δικό της η Ομόνοια, από την οποία αποχώρησε το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου.

5
Lars Schlichting

Πολλοί λίγοι παίχτες στην Κύπρο έκαναν τόσο αποτελεσματικά, αλλά και τόσο αθόρυβα τη δουλειά τους όσο ο Lars Schlichting του Εθνικού Άχνας.

Ο Lars ήρθε στο Δασάκι το 2005, μετά από ένα χρόνο παρουσίας στα ελληνικά γήπεδα με τον Εργοτέλη και έγινε μόνιμος κάτοικος.

Μέχρι το 2012 που αποχώρησε ήταν ακούραστο μηχανάκι στο κέντρο των Αχνιωτών, βοηθώντας τους να πραγματοποιήσουν μερικές από τις καλύτερες πορείες τους στην κατηγορία των μεγάλων.

6
Holger Greilich

Ο Holger Greilich αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση όσον αφορά την παρουσία των Γερμανών στην Κύπρο.

Ήρθε στο νησί μας για την Ομόνοια το 2002 (μαζί με τον Haber, ενώ ο άλλος ήταν ο τερματοφύλακας Brasas), έχοντας στο βιογραφικό του μια γεμάτη εφταετία στη Μόναχο 1860.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του κεντρικού αμυντικού ήταν εξαιρετικά (πολλοί τον θεωρούν ένα από τους καλύτερους αμυντικούς που είχε ποτέ το τριφύλλι), αλλά η οικογένεια του αντιμετώπιζε προβλήματα προσαρμογής στην Κύπρο.

Έτσι, πριν καλά τελειώσει η σεζόν 2002-03 ο Grielich ήταν ήδη παρελθόν.

Ποιος ήταν ο καλύτερος Γερμανός, κατά τη γνώμη σου, που έπαιξε στην Κύπρο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending