fbpx

5 ομάδες μας που ίσως δεν θυμάσαι πως έπαιξαν στην Ευρώπη!

Τις περισσότερες φορές που αναφερόμαστε σε εκπροσώπους μας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια εννοούμε τους ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση, Απόλλωνα, ΑΕΚ και ΑΕΛ, σωστά;

Έλα όμως που το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αυτές οι ομάδες; Συνολικά 16 ομάδες μας (συμπεριλαμβανομένων των ΕΠΑ και Πεζοπορικού που δεν υπάρχουν πλέον), συμμετείχαν στα κύπελλα Ευρώπης.

Ακολούθως, θα δεις 5 ομάδες μας που ίσως δεν θυμάσαι ή δεν ήξερες πως κάποτε έπαιξαν στην Ευρώπη:

1
ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας

Η ομάδα της Πέγειας που όλοι θαυμάσαμε την τριετία 2007-2010, όταν και είχε σταθερά καλές παρουσίες στην Α’ Κατηγορία, πρόλαβε στην σύντομη ιστορία της (μόλις 9 χρόνια) να αγωνιστεί στα κύπελλα Ευρώπης.

Η πρώτη και μοναδική της συμμετοχή ήταν την περίοδο 2009-10 όταν ως κυπελλούχος αγωνίστηκε στο Europa League και συγκεκριμένα στον Γ’ προκριματικό γύρο.

Αντίπαλος της ήταν η Rapid Wien με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στην Αυστρία και τον ΑΠΟΠ να δέχεται γλυκιά ήττα με 2-1.

Στον επαναληπτικό του ΓΣΠ, οι Πεγειώτες πάλεψαν πολύ και οδήγησαν το παιχνίδι στην παράταση (σκόρερ οι Marcelino και Gonzalez). Εκεί δέχτηκαν όμως την ισοφάριση (2-2) και αποχαιρέτησαν τον θεσμό, αφήνοντας πάντως θετικότατες εντυπώσεις.

2
Αλκή Λάρνακας

Το τέλος της περιόδου 1978-79 βρήκε την Αλκή να τερματίζει στην 3η θέση.

Τότε, η 3η θέση δεν σήμαινε και ευρωπαϊκό εισιτήριο όπως σήμερα, αλλά επειδή ο 2ος ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το κύπελλο (άρα θα συμμετείχε στο κύπελλο Κυπελλούχων), τη θέση του στο κύπελλο UEFA πήρε η αμέσως επόμενη ομάδα στη βαθμολογία, δηλαδή η Αθάνατη.

Στον Α’ γύρο κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Dynamo Bucharest. Στο πρώτο παιχνίδι στη Ρουμανία οι κυανέρυθροι στάθηκαν καλά, γνωρίζοντας την ήττα με 3-0.

Ο επαναληπτικός του παλιού ΓΣΖ όμως ήταν τελείως διαφορετική υπόθεση με την Αλκή να γνωρίζει τη συντριβή με 9-0. Δεν παύει όμως αυτή η μοναδική συμμετοχή να είναι και ιστορική για την ομάδα της Λάρνακας.

3
Διγενής Μόρφου

acebook.com/digenisakritasmorfou

Μια φορά συμμετείχε και ο Διγενής Μόρφου στα κύπελλα Ευρώπης και σίγουρα πολλές είναι οι ομάδες, κυπριακές και μη, που θα τον ζήλευαν.

Οι Μορφίτες στην πρώτη τους συμμετοχή στην Α’ Κατηγορία, τη σεζόν 1970-71, τερμάτισαν 2οι, αφήνοντας πίσω τους παραδοσιακές δυνάμεις του πρωταθλήματος μας όπως ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια και η Ανόρθωση.

Η 2η θέση σήμαινε και την συμμετοχή στο κύπελλο UEFA της περιόδου 1971-72 με τον “Φονέα των Γιγάντων” να είναι η πρώτη κυπριακή ομάδα που συμμετείχε ποτέ στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Μάλιστα, αντίπαλος του ήταν η μεγάλη Milan, ενώ και οι 2 αγώνες έγιναν στην Ιταλία.

4-0 και 3-0 ήταν τα αποτελέσματα υπέρ των rossoneri, αλλά λίγη σημασία είχε. Ο Διγενής φρόντισε να γράψει ιστορία!

4
Νέα Σαλαμίνα

4 φορές συμμετείχε στα κύπελλα Ευρώπης η Νέα Σαλαμίνα. Κορυφαία βέβαια είναι η πρώτη της συμμετοχή την περίοδο 1990-91 όταν ως κυπελλούχος κέρδισε το δικαίωμα της συμμετοχής στο κύπελλο Κυπελλούχων.

Αντίπαλος της ήταν η σκωτσέζικη Aberdeen (που αντιμετώπισε και ο  Απόλλωνας 27 χρόνια αργότερα) με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στο Τσίρειο.

Εκεί, οι ερυθρόλευκοι γνώρισαν την άδικη ήττα με 2-0 και αφού έχασαν αρκετές ευκαιρίες. Στον επαναληπτικό της Σκωτίας η Σαλαμίνα έχασε ξανά με 3-0 και αποκλείστηκε.

Οι άλλες 3 συμμετοχές της βαρωσιώτικης ομάδας ήταν στο κύπελλο Intertoto το 1995, το 1997 και το 2000 με τη Σαλαμίνα όμως να μην καταφέρνει να διακριθεί.

5
Ένωση Νέων Παραλιμνίου

enosara.com

5 συμμετοχές στα ευρωπαϊκά κύπελλα αριθμεί η Ένωση Νέων Παραλιμνίου, που θα ήταν 6 αν δεν ήταν η τουρκική εισβολή του 1974.

Αυτό γιατί τότε οι βυσσινί, σαν φιναλίστ του τελικού κυπέλλου, κέρδισαν τη συμμετοχή τους στο κύπελλο Κυπελλούχων, όπου και κληρώθηκαν με την Avenir Beggen του Λουξεμβούργου, πριν αποσυρθούν λόγω της εισβολής.

Την επόμενη σεζόν (1974-75) το Παραλίμνι τερμάτισε στη 2η θέση και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο κύπελλο UEFA.

Αντίπαλος του ήταν η γερμανική Duisburg με την Ένωση να γνωρίζει τη συντριβή στο πρώτο ματς (7-1), αλλά να κάνει σπουδαίο επαναληπτικό και να γνωρίζει άδικη ήττα με 3-2.

Το 1975-76 το Παραλίμνι τερμάτισε 3ο και κέρδισε τη συμμετοχή στο κύπελλο UEFA, επειδή ο 2ος ΑΠΟΕΛ είχε κατακτήσει το κύπελλο. Αντίπαλος της όπως και την προηγούμενη χρονιά μια γερμανική ομάδα, η Kaiserslautern.

Στο πρώτο παιχνίδι στο Παραλίμνι, οι βυσσινί έχασαν με 3-1 χωρίς να το αξίζουν, στον επαναληπτικό της Γερμανίας ηττήθηκαν με το βαρύ 8-0.

Το 1981-82 η ομάδα της επαρχίας Αμμοχώστου συμμετείχε στο κύπελλο Κυπελλούχων ως φιναλίστ (νταμπλούχος η Ομόνοια) απέναντι στην ουγγρική Vasas.

Πέτυχε την πρώτη της ευρωπαϊκή νίκη στον πρώτο αγώνα (1-0 με σκόρερ τον Μιχάλη Γούμενο), αλλά συνετρίβη στον επαναληπτικό με 8-0.

Το 1983-84 είχαμε επανάληψη του σκηνικού του 1982. Η Ομόνοια ήταν νταμπλούχος, η Ένωση φιναλίστ, γι’ αυτό και συμμετείχε στο κύπελλο Κυπελλούχων. Απέναντι στην Beveren γνώρισε 2 ήττες (2-4 στο Παραλίμνι και 1-3 στο Βέλγιο) και αποκλείστηκε.

Τελευταία συμμετοχή της Ένωσης στα κύπελλα Ευρώπης ήταν το 2002 όταν στο κύπελλο Intertoto αντιμετώπισε την αυστριακή Bregenz και αποκλείστηκε με 2 ήττες (0-2, 1-3).

Ήξερες ότι αυτές οι ομάδες μας εκπροσώπησαν στα κύπελλα Ευρώπης κάποτε;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending