10 λάθη που ΟΛΟΙ κάνουμε στα μάτια μας και πρέπει να σταματήσουμε!

laserforeyes.com

Είσαι κι εσύ ανάμεσα στους τυχερούς που δεν έχουν φορέσει ακόμα γυαλιά ή φακούς επαφής και δεν έχουν αποκτήσει την “αγαπημένη” μυωπία; Είσαι επίσης αρκετά εθισμένος/η στα smartphones/ tablets και στα social media;

Εάν ναι, τότε είσαι ανάμεσα στους ανθρώπους οι οποίοι (χωρίς να το θέλουν) κάνουν αρκετή βλάβη στα μάτια τους, βάζοντας σε κίνδυνο την όραση τους ή και να αυξήσουν τη μυωπία τους.

Μετά από έρευνα σου μάζεψα 10 λάθη που κάνουμε στα μάτια μας και πρέπει να σταματήσουμε το συντομότερο για να μη χειροτερεύσει η κατάσταση:

1Βλέπουμε τηλεόραση στο σκοτάδι

Όλοι μας έχουμε παρακολουθήσει στην τηλεόραση μια ταινία ή σειρά με κλειστά τα φώτα. Ωστόσο, ήξερες ότι είναι επιβαρρυντικό για τα μάτια μας τα οποία κουράζονται να προσαρμοστούν στις εναλλαγές της φωτεινότητας της οθόνης;

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ξηρότητα στα μάτια, ερεθισμό και πόνο. Σύμφωνα με οφθαλμίατρους, η φωτεινότητα ένος χώρου/δωματίου πρέπει να είναι γύρω στο 50% χαμηλότερος από τη φωτεινότητα της οθόνης.

2Δεν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας όσο πρέπει

Όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή ή διαβάζουμε πολλή ώρα, τότε αισθανόμαστε έναν πόνο στο κεφάλι ή/και στο μέτωπο – προμήνυμα ότι τα μάτια μας έχουν κουραστεί και έχουν την ανάγκη από λίγη αποχή.

Για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με ειδικούς, συστήνεται να ανοιγοκλείνουμε πιο πολύ τα μάτια μας.

3Δεν φοράμε γυαλιά ηλίου

Η έκθεση των ματιών μας στον ήλιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού με τον αφόρητο καύσωνα.

Γι’ αυτό, πρέπει να φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου, όχι απαραίτητα ακριβής μάρκας, αφού και τα απλά μπορούν να τα προστατεύσουν, εφόσον έχουν τους κατάλληλους φακούς.

4Διαβάζουμε μικρά γράμματα στο κινητό/tablet

Μπορεί οι οθόνες των κινητών/ tablet να είναι μεγάλες, ωστόσο τα γράμματα των κειμένων είναι μικρά και μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα, θολή όραση, ίλιγγο ή και ακόμη τάση για εμετό.

Συστήνεται να μεγενθύνονται τα γράμματα της οθόνης ή καλύτερα να διαβάζουμε από τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή.

5Είμαστε απρόσεκτες με το make-up

Ένα λάθος που κάνουμε οι κοπέλες όταν ξενυχτάμε και γυρνάμε αργά στο σπίτι, κοιμόμαστε απευθείας και δεν έχουμε όρεξη να ξεπλύνουμε πλήρως το πρόσωπο μας από το make-up.

Αυτό είναι μεγάλο λάθος γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην όραση μας και είναι καλό να ανανεώνουμε τα καλλυντικά μας κάθε λίγους μήνες.

6Βάζουμε υπερβολικές οφθαλμικές σταγόνες

Συχνά μπορεί να αισθανόμαστε πόνο και κούραση στα μάτια μας και ο οφθαλμίατρος μας συστήνει να βάζουμε λίγες στάγονες για να αισθανθούμε λίγη ανακούφιση.

Όμως, εάν το παρακάνουμε με τη δοσολογία τότε μπορεί να προκαλέσουν κοκκινίλα και περισσότερη κούραση.

7Παραμελούμε την υγεία μας

Εάν δεν φροντίζουμε γενικά την υγεία μας και εάν δεν επισκεφτόμαστε αρκετά τον προσωπικό μας γιατρό, τότε αρκετές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η έλλειψη ύπνου και η πολλή πίεση τότε μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες βλάβης της όρασης μας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας και την υγεία μας.

8Δεν κάνουμε διάλειμμα όταν διαβάζουμε

Είναι λογικό να διαβάζουμε αρκετά εν καιρό εξετάσεων και η πίεση να είναι αρκετή. Αν δεν κάνουμε ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα, τότε μπορεί να βλάψουμε τα μάτια μας.

Για παράδειγμα, εάν διαβάζουμε 40-45 λεπτά, τότε είναι καλό να ξεκουραζόμαστε για 10-15 λεπτά.

9Τρίβουμε τα μάτια μας πολύ δυνατά

youngisthan.in

Όταν νιώθουμε κούραση και μας πονάνε τα μάτια μας, έχουμε την κακή συνήθεια να τα τρίβουμε και νομίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο αισθανόμαστε ανακούφιση.

Αυτό είναι λάθος. Μπορούμε απλά να τα νύψουμε με ένα βρεγμένο πανί, για να μην τα τρίψουμε, διαφορετικά μπορεί να βλάψουμε τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα βλέφαρα των ματιών μας.

10Κοιμόμαστε με τους φακούς επαφής

infocusedson.com

Όσοι φορούν συνέχεια φακούς επαφής, υπάρχουν φορές που μπορεί να ξεχάσουν να τους βγάλουν την ώρα που θα κοιμηθούν.

Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο μιας και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη οφθαλμική βλάβη και πιθανές μολύνσεις. Γι’ αυτό βγάζουμε πάντα τους φακούς επαφής, ακόμα και αν είμαστε εξουθενωμένοι.

Εσύ ήξερες για αυτά τα λάθη που κάνουμε καθημερινά στα μάτια μας;