5+1 ομάδες που συμμετείχαν στο Κύπελλο Κύπρου και δεν υπάρχουν πλέον!

Vassos Kyriacou
Sports Enthusiast
mikres katigories
kerkida.net

Φυσιολογικά, μάλλον, όταν κάποιος αναφέρεται στο Κύπελλο Κύπρου και την ιστορία του το μυαλό θα πάει στον πολυνίκη ΑΠΟΕΛ, τον Απόλλωνα που ξεχωρίζει στη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια, την Ομόνοια, την ΑΕΛ, την Ανόρθωση, ενώ στους παλαιότερους οι συνειρμοί μπορεί να πάνε στην ΕΠΑ, την Τσετίν Καγιά και άλλες ομάδες που διακρίθηκαν.

Πέρα όμως από τις παραδοσιακά μεγάλες ομάδες του τόπου, η διοργάνωση του Κυπέλλου “κρύβει” στην ιστορία της και πολλές ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Αρκετές, μάλιστα, από αυτές τις ομάδες για διάφορους λόγους δεν υπάρχουν πλέον.

Σαν φόρο τιμής σε αυτή την κατηγορία ομάδων, μάζεψα 5+1 ομάδες που συμμετείχαν στο Κύπελλο Κύπρου στο παρελθόν και δεν υπάρχουν πλέον και σου τις παρουσιάζω.

Δες ποιες είναι:

1Απόλλων Αθηαίνου

flickr.com (Η εκκλησία του Αγίου Φωκά στην Αθηαίνου)

Ο Απόλλων Αθηαίνου εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 1969 ως ομάδα Β’ Κατηγορίας, ενώ το 1972 συγχωνεύτηκε με τον Οθέλλο Αθηαίνου και έπαψε να υπάρχει.

Πριν τη συγχώνευση, όμως, πρόλαβε να καταγραφεί στα ιστορικά του Κυπέλλου Κύπρου, αφού το 1971 αγωνίστηκε στο Κύπελλο Παλιγγενεσίας (ονομάστηκε έτσι για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821).

Μάλιστα, στη διοργάνωση, που συμμετείχαν όλες οι ομάδες Α’, Β’ και Γ’ Κατηγορίας, ο Απόλλων έφτασε στον Β’ προκριματικό γύρο, όπου έχασε από τον Πεζοπορικό και αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει την Ομόνοια Αραδίππου στα πέναλτι.

2Ένωσις Αγίων Ομολογητών

cyprus.com

Ο Εθνικός Σύλλογος Ένωσις Αγίων Ομολογητών Λευκωσίας ιδρύθηκε το 1944 και εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 1957 ως ομάδα Β’ Κατηγορίας.

Την επόμενη σεζόν (1958-59) η Ομοσπονδία διοργάνωσε μόνο Κύπελλο, διοργάνωση στην οποία συμμετείχε για πρώτη (και τελευταία) φορά η Ένωσις, καταγράφοντας και μια νίκη.

Συγκεκριμένα, αποκλείστηκε στον Α’ γύρο από τη Νέα Σαλαμίνα. Στον πρώτο αγώνα ηττήθηκε με 4-0, για να πάρει τιμητική νίκη (2-3) στον επαναληπτικό.

Η ομάδα της συνοικίας της Λευκωσίας ενοποιήθηκε με τον Κεραυνό το 1961, σχηματίζοντας το σωματείο Ένωσις-Κεραυνός.

3Οθέλλος Αμμοχώστου

kathimerini.com.cy (Ο πύργος του Οθέλλου στην Αμμόχωστο)

Ο Οθέλλος Αμμοχώστου (ή Βαρωσίων) εντάχθηκε στους κόλπους της ΚΟΠ το 1956 ως ομάδα Β’ Κατηγορίας και χρησιμοποιούσε ως έδρα το ΓΣΕ.

Στο Κύπελλο Κύπρου κατέγραψε μια συμμετοχή, την περίοδο 1961-62, όπου και αποκλείστηκε στον Α’ γύρο από την Ένωσις-Κεραυνός (ηττήθηκε 2-3).

Την επόμενη σεζόν (1962-63) ο Οθέλλος δεν παρουσίασε ομάδα με αποτέλεσμα τον Γενάρη του 1963 η ΚΟΠ να τον διαγράψει από τις τάξεις της.

4Ένωσις Κοκκινοτριμιθιά

facebook.com/ΕνωσιςΚοκκινοτριμιθιας

Η Ένωσις Κοκκινοτριμιθιά ιδρύθηκε το 1968 και πήρε το όνομα “Ένωσις” εξαιτίας του γεγονότος πως η ίδρυση της ήταν αποτέλεσμα συγχώνευσης άλλων 5 σωματείων της περιοχής.

Στην ΚΟΠ εντάχθηκε το 1987 ως ομάδα Δ’ Κατηγορίας και μέχρι το 2016 που ενοποιήθηκε με τη Θύελλα Κοκκινοτριμιθιάς σχηματίζοντας τον ΠΑΟΚ Κοκκινοτριμιθιάς συμμετείχε στο Κύπελλο 14 φορές.

Οι καλύτερες της πορείες ήταν τις σεζόν 2002-03 και 2005-06 όταν έφτασε στον Γ’ γύρο. Το 2003, συγκεκριμένα απέκλεισε στον Α’ γύρο την Αναγέννηση Γερμασόγειας και στον Β’ γύρο την Αναγέννηση Δερύνειας, πριν αποκλειστεί από τον Άρη Λεμεσού.

Το 2006, απέκλεισε στον Α’ γύρο την Αλκή Λάρνακας στα πέναλτι και στον Β’ γύρο τον Άδωνη Ιδαλίου, αλλά στον Γ’ γύρο το εμπόδιο της ΑΕΛ ήταν πολύ ψηλό για να το περάσει (αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 0-12).

5Άδωνις Γεροσκήπου

paphos.cyprustimes.com

Ο Άδωνις Γεροσκήπου ιδρύθηκε το 1965 και 20 χρόνια αργότερα (1985) εντάχθηκε στην ΚΟΠ ως ομάδα Δ’ Κατηγορίας.

Το 1992 ενοποιήθηκε με τον Δία και τον Παπαφλέσσα (σωματεία της κοινότητας), δημιουργώντας την Αθλητική Ένωση Γεροσκήπου (ΑΕΓ). Πρόλαβε, ωστόσο, να αγωνιστεί 2 φορές στο Κύπελλο Κύπρου.

Ήταν τις περιόδους 1989-90 και 1991-92. Και τις 2 σεζόν αποκλείστηκε στον Α’ προκριματικό γύρο από τον Όλυμπο Ξυλοφάγου και την ΟΧΕΝ Περιστερώνας αντίστοιχα.

6Αρίων Λεμεσού

lions-radio.com

Ο Αρίων Λεμεσού μέχρι το 1965, χρονιά κατά την οποία έγινε μέλος της ΚΟΠ ως ομάδα Β’ Κατηγορίας, αγωνιζόταν στο αγροτικό.

Το 1970 έπαψε να υπάρχει, αφού ενσωματώθηκε στον Απόλλωνα. Πρόλαβε, όμως, να συμμετάσχει στο Κύπελλο Κύπρου 2 φορές, το 1968 και το 1969.

Και τις 2 φορές οι κιτρινόμαυροι αποκλείστηκαν στον Α’ προκριματικό γύρο από την ΠΑΕΚ και τον Άρη, αντίστοιχα.

Γνώριζες την ύπαρξη αυτών των ομάδων και ότι συμμετείχαν στο Κύπελλο Κύπρου κάποτε;