fbpx

Έχεις συνέχεια νεύρα; Μάθε τι φταίει για αυτό (και πώς να το αντιμετωπίσεις)!

Νεύρα, οργή, θυμός… Αν έχεις ταυτιστεί με αυτές τις τρεις, όχι και τόσο ευδιάθετες λεξούλες, αν νιώθεις σαν μια χειροβομβίδα έτοιμη να εκραγεί κάθε λεπτό της ημέρας, αν έχεις μια μόνιμη διόγκωση των φλεβών σου και οι εξάψεις σου προκαλούν ένα… ροδοκόκκινο χρωματάκι, τότε σου εγγυώμαι ότι διαβάζεις το κατάλληλο άρθρο.

Καταρχάς, θέλω να σε καθησυχάσω και να σου πω πως τα νεύρα σου δεν είναι κληρονομικά, γιατί είμαι σίγουρη πως στην απελπισία σου να καταλάβεις τι σου συμβαίνει, σκέφτηκες μέχρι και αυτό. Όχι, όχι, δεν είσαι τρελός, απλά είσαι λίγο πιο ευέξαπτος από το κανονικό.

Και κάπου εδώ, θα μοιραστώ μαζί σου ένα μυστικό. Βρίσκομαι και εγώ στην ίδια κατηγορία με εσένα. Προβληματίστηκα αρκετά, για αυτό έκανα μια έρευνα και μάζεψα όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα σου. Χαλάρωσε, πάρε μια βαθιά ανάσα, και με ευχαριστείς αργότερα.

Πιο κάτω θα πάρεις τις εξηγήσεις που χρειάζεσαι και μερικά tips για να το αντιμετωπίσεις!

1
Όταν συγκεκριμένοι ήχοι σε… τρελαίνουν

womantoc.gr

Είναι η κυρία στη διπλανή θέση που μασάει με πάθος την τσίχλα της, είναι αυτός στην παρέα που θα τρώει, ή μάλλον θα ρουφάει, το φαγητό του… Είναι ακόμα και το ρολόι που δοκίμασες να έχεις στο κομοδίνο σου, αλλά το “τικ-τακ” είναι πάνω από τις δυνάμεις σου.

Αυτοί και άλλοι πολλοί ήχοι μας κάνουν να έχουμε δολοφονικές τάσεις προς όλους αυτούς που τους προκαλούν. Θέλουμε να αλλάξουμε θέση, ή να φύγουμε από τον χώρο πριν ξεσπάσουμε. Οι φίλοι σου σε χαρακτηρίζουν ιδιότροπο και αναρωτιούνται πόσο καλή ακοή έχεις, αφού μπορεί να σε ενοχλεί κάτι που αυτοί να μην το ακούνε καν.

Όχι, δεν είναι θέμα super ακοής, ούτε γκρίνιας… Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όλο αυτό είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που έχει όνομα και λέγεται “μισοφωνία“, (προέρχεται από το μίσος και τη φωνή – ήχο).

Υποστηρίζουν ότι οι ήχοι κτυπούν ένα καμπανάκι στον εγκέφαλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον χειρισμό των συναισθημάτων, και αυτός με την σειρά του υπερλειτουργεί. Με πιο απλά λόγια, υπάρχει μια διαφορετική δομή των νευρών στο δικό μας μυαλουδάκι, που κάνει τα πράγματα περίπλοκα.

Ακόμα δεν βρέθηκε κάποια θεραπεία, αλλά τώρα ξέρουμε ότι δεν είμαστε “προβληματικοί”, απλά λίγο διαφορετικοί.

2
Όταν η ακαταστασία σε εξοργίζει

Είσαι κι εσύ που θέλεις μια τάξη στο σπίτι σου και οι γύρω σου δεν μπορούν να σεακολουθήσουν. Το παρατημένο πιάτο στο τραπεζάκι, το ριχτάρι που ακούμπησε στο πάτωμα, η καρέκλα που δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τα πλακάκια είναι (για μερικούς αστείες) αιτίες για να χτυπήσουν τα νεύρα σας κόκκινο και να ξεσπάσει το ηφαίστειο που σιγοβράζει μέσα σου.

Θέλεις να υπάρχει μια αρμονία στο σπίτι και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, ο θυμός πρωταγωνιστεί και θέλεις να μείνεις μόνος σου.

Αυτό αγαπημένε αναγνώστη, δεν συμβαίνει επειδή τυχαίνει να είσαι Ταύρος στο ζώδιο, ούτε γιατί δεν βρίσκεις άτομα που να είναι σαν κι εσένα. Αυτός ο εκνευρισμός προς τα άτομα που σπάνε τους “αυστηρούς κανόνες σου” οφείλεται στο ότι δεν θέλεις να παραδεχτείς πως και εσύ θέλεις να τους γκρεμίσεις.

Θέλεις να ξεφύγεις από τα standars και τη “φυλακή” της τελειομανίας και των απαιτήσεών σου, αλλά επιλέγεις να μην το κάνεις γιατί αυτό σου προκαλεί άγχος, το οποίο εκφράζεται με νεύρα.

Πρέπει να διώξεις από πάνω σου αυτό τον ψυχαναγκασμό, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μην τα βάζεις μαζί μου, η επιστήμη το λέει όχι εγώ..

3
Όταν τα νεύρα παίρνουν θέση στην καθημερινότητα σου

tampatherapy.com

Όλα αυτά τα θέματα ξεσπάσματος προκύπτουν γιατί ο θυμός λειτουργεί σαν ένα καμπανάκι κινδύνου, που στέλνει στον οργανισμό μας ένα προειδοποιητικό μήνυμα ότι αισθανόμαστε κάτι που δεν θέλουμε, όπως άγχος, πόνο, θλίψη, προδοσία, περιφρόνηση…

Άρα, τα νεύρα είναι ένα μέσο έκφρασης των αρνητικών συναισθημάτων που νιώθουμε. Να μας αγαπάτε, όμως, εμάς τους οξύθυμους. Κατά βάθος, είμαστε ευαίσθητα πλάσματα.

4
Tips για να χαλαρώσεις τα νεύρα σου

Αν αυτή η μόνιμη ένταση σε έχει κουράσει, ακολούθησε τα πιο κάτω βήματα για να αντιμετωπίσεις σωστά και αποτελεσματικά τον θυμό σου.

1. Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι έφτασε η ώρα να κάνεις την έκρηξη σου, κλείσε τα μάτια, πάρε μια βαθιά εισπνοή, μέτρα μέχρι το 5 και μετά εκπνοή. Ακολούθησε αυτό το μοτίβο σε 12 επαναλήψεις και σίγουρα θα χαλαρώσεις και θα αποβάλεις τον θυμό σου.

2. Αφού το ξέρεις ήδη ότι είσαι λιγάκι νευρικός, μην περιμένεις να φτάσεις στα όρια σου και ξεκίνα να διαλογίζεσαι. Ναι, ναι καλά διάβασες… ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ! Ξεκίνα από σήμερα, δοκιμάζοντας 5 λεπτά αυτοσυγκέντρωσης και ηρεμίας. Θα σε βοηθήσει να διώξεις όλα τα άσχημα vibes που σε περιτριγυρίζουν. Και η yoga μπορεί να σε βοηθήσει επίσης.

3. Αν δεν κατάφερα να σε βοηθήσω τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό όπου μαζί θα αφιερώσετε περισσότερο χρόνο και θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν τα καταφέρεις, θα κάνεις ένα πολύ όμορφο δώρο στον εαυτό σου, αλλά και στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σου.

Εσένα πόσο εύκολα ανάβουν τα… λαμπάκια σου; Σε βοήθησαν καθόλου οι συμβουλές; Πες μας την άποψη σου στα σχόλια!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending