fbpx

Μήπως έχω κατάθλιψη; Δες πώς να την αντιμετωπίσεις αν είσαι φοιτητής!

Η ψυχική διαταραχή ωθεί πολλούς στην επιλογή του θανάτου, όπως ένα παγιδευμένο άτομο ρίχνεται στο κενό για να σωθεί από τις φλόγες, διότι ο θάνατος φαντάζει λιγότερο επώδυνος. Μερικές φορές το να συνεχίσεις να ζεις, χρειάζεται περισσότερο κουράγιο από το να τερματίσεις τη ζωή σου.

Ό,τι συμβαίνει σε ‘μένα είναι δικό μου λάθος. Έκανα κάτι λάθος, κάτι τόσο τεράστιο που δεν το βλέπω καν, κάτι που με πνίγει. Είμαι ανεπαρκής και χαζή, χωρίς αξία. Ίσως να είμαι και νεκρή.”

Με αυτά τα λόγια εκφράζει την κατάθλιψη η διάσημη συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ στο βιβλίο της «Μάτι Γάτας». Ενοχές, συναίσθηματα αβοηθησίας, απόγνωσης, απελπισίας, εγκλωβίζουν τον άνθρωπο σε μια συνήθως διαστρεβλωμένη πραγματικότητα από την όποια δε φαίνεται να υπάρχει διέξοδος.

1
Τι είναι η κατάθλιψη;

Σύμφωνα με τη σύγχρονη ψυχολογία, η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από μια περίοδο 2 εβδομάδων και άνω, κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει καταθληπτική διάθεση, ή μια απώλεια ενδιαφέροντος ή απόλαυσης για σχεδόν όλες τις δραστηριότητες (American Psychological Association, 2013). Επιπρόσθετα, το άτομο βιώνει τουλάχιστον τέσσερα συμπτώματα από τα παρακάτω:
1. αλλαγές στην όρεξη ή στο βάρος
2. διαταραχή στον ύπνο
3. αλλαγές στην ψυχοκινητική δραστηριότητα και απώλεια ενέργειας
4. συναίσθημα υποτίμησης ή ενοχές
5. δυσκολία στη σκέψη, συγκέντρωση ή λήψη αποφάσεων
6. επαναλαμβανόμενες σκέψεις για το θάνατο με ή χωρίς σχέδιο ή προσπάθειες αυτοκτονίας

2
Ποια η σχέση της με τους φοιτητές;

Οι φοιτητές ή οι νεαροί ενήλικες γενικά, είμαστε μια ευάλωτη ομάδα στην κατάθλιψη. Κύριο ρόλο αποτελούν οι διάφορες πηγές στρες που πρωτοεμφανίζονται. Για παράδειγμα, η μετάβαση από την εφηβεία στην πρώιμη ενηλικίωση, από την ξεγνοιασιά και σιγουριά, στις πολυάριθμες ευθύνες που έρχονται με την ένταξη στο πανεπιστήμιο και την αβεβαιότητα που μας διακατέχει για το μέλλον.

Εξετάσεις, εργασίες και αϋπνίες. Ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται αισθητά, ειδικά για αυτούς που επιλέγουν ή αναγκάζονται να δουλέψουν ταυτόχρονα. Πολλοί απαρνούνται την προστασία του σπιτιού, φεύγουν, κυνηγώντας την ανεξαρτησία και βρίσκονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα και νέες απαιτήσεις που έπονται. Άλλοι φεύγουν για το εξωτερικό, γεγονός που σημαίνει τον αποχωρισμό από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σχεδόν όλοι μας χάνουμε κάποιον από τη ζωή μας αυτή την περίοδο. Οι φιλίες μας φθίνουν ή διαλύονται. Βιώνουμε τους πρώτους μας έντονους χωρισμούς και θανάτους κοντινών μας ανθρώπων. Όλα αυτά μπορούν να πυροδοτήσουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

Τα αγχωτικά γεγονότα από μόνα τους όμως δεν προκαλούν κατάθλιψη. Σημασία έχει το πώς τα ερμηνεύουμε. Π.χ. ένας χωρισμός μπορεί να φανεί σαν κατάρα για κάποιον και ευλογία για κάποιον άλλον. Εάν αποδίδουμε τα αρνητικά συμβάντα στον εαυτό μας, θεωρούμε δηλαδή πως ευθυνόμαστε για ότι κακό μας συμβαίνει και πως δεν έχουμε κανένα έλεγχο, είναι πιθανότερο να αναπτύξουμε κατάθλιψη.

Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος των γνωστικών σχημάτων, των αντιλήψεων μας δηλαδή για τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο γενικά. Στην περίπτωση των ατόμων με κατάθλιψη κάποιες από αυτές τις αντιλήψεις θα έχουν αρνητικό πρόσημο.

3
Τι μπορείς να κάνεις;

1. Αν είσαι βυθισμένος στην απαισιοδοξία, προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου ότι η κατάσταση σου είναι παροδική και θα βελτιωθεί. Το πρώτο βήμα είναι το δυσκολότερο.

2. Ακόμα και αν νιώθεις πως δεν έχεις όρεξη για τίποτα, μην αφήσεις τα συναισθήματα σου να σε καθηλώσουν. Είναι σημαντικό να συνεχίσεις να κάνεις πράγματα και να συμμετέχεις σε δραστηριότητες, κατά προτίμηση κοινωνικές, που σου προκαλούν θετικά συναισθήματα, έστω κι αν στην αρχή φαίνεται ακατόρθωτο. Σηκώσου από το κρεβάτι και το «Netflix» και βγες στον κόσμο.

3. Πρόσεξε τις σκέψεις σου. Αυτές πλάθουν την πραγματικότητα σου. Μην πιστεύεις όλα όσα σκέφτεσαι. Αμφισβήτησε και αντικατάστησέ τα. Σκέψου όχι κατ’ ανάγκην θετικά, όπως συχνά ακούμε, αλλά ρεαλιστικά. Αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεσαι, αλλάζεις τα συναισθήματα σου.

4. Μίλα για αυτά που σε απασχολούν με κάποιον που εμπιστεύεαι. Εξωτερίκευσε τα συναισθήματα σου. Μην τα αποφεύγεις. Όσο περισσότερο τα κρατάς μέσα σου τόσο πιο δυνατά γίνονται.

5. Κοίταξε τα προβλήματα σαν προκλήσεις, όχι σαν εμπόδια. Αν μπορείς να αλλάξεις κάτι που δεν σου αρέσει, κάνε το. Αν όχι, προσπάθησε να το αποδεχτείς και να το αφήσεις πίσω.

6. Δώσε σημασία στη φυσική κατάσταση, στον ύπνο και στη διατροφή σου.

Εάν αισθάνεσαι πως η κατάσταση σου είναι σοβαρή και βρίσκεται εκτός ελέγχου σας, παρακαλώ πήγαινε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ή ακόμα και στα επείγοντα, ειδικά αν έχεις αυτοκτονικές τάσεις. Δεν χρειάζεται να το περνάς αυτό μόνος.

Δεν είσαι μόνος. Υπάρχει διέξοδος!

* Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να πληροφορήσει γενικώς για την κατάθλιψη, σε σχέση με τους φοιτητές και να παρέχει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φανεί πως είναι κάτι απλό.


Το άρθρο ετοιμάστηκε από τoν αναγνώστη μας Εμίλιο Πέτρου Βαλδές και στάληκε στο StudentLife για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL


Στοιχεία επικοινωνίας:

Εμίλιο Πέτρου Βαλδές
Εγγεγραμμένος Κλινικός Ψυχολόγος
Τηλ. Επ.: +357 96216000

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending