Είχες ιδέα ότι υπάρχουν ροζ… δελφίνια; 5 πράγματα που δεν ήξερες για αυτά!

Law Student, University of Cyprus
philippineslifestyle.com/ thetripfactory.com

Τα ροζ δελφίνια, είναι ένα σπάνιο είδος δελφινιού, τα οποία ζουν στον Αμαζόνιο. Ονομάζονται αλλιώς και Μπότο και έχουν χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ως “ευάλωτα είδη, απειλούμενα προς εξαφάνιση“.

Αυτό το σπάνιο είδος, ζει εδώ και εκατοντάδες χρόνια στον Αμαζόνιο και τους παραποτάμους του, αλλά λόγω της καταστροφής της λεκάνης του Αμαζονίου, απειλείται υπό εξαφάνιση.

Αυτά είναι 5 πράγματα που δεν ήξερες για τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου:

1Αλλάζουν χρώμα

galapagosinsiders.com/ kohsamuitour.net

Τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου είναι γνωστά για το ροζ χρώμα τους, όμως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι τα δελφίνια αυτά έχουν μεγάλο αριθμό αποχρώσεων! Πολλά από αυτά είναι γκρίζα με ροζ κηλίδες ενώ άλλα είναι εντελώς ροζ.

Τα δελφίνια αυτά γεννιούνται με αλφισμό (αλμπινισμό). Ο αλφισμός συμβαίνει όταν ένα ζώο στερείται εντελώς τη μελανίνη, την ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα στο δέρμα και τα μάτια τους.

Τα περισσότερα, όταν γεννιούνται έχουν γκρίζο χρώμα, όμως μεγαλώνοντας γίνονται σιγά-σιγά ροζ, ενώ τα αρσενικά ροζ δελφίνια έχουν εντονότερο ροζ χρώμα από τα θηλυκά!

Το τελικό τους χρώμα μπορεί να επηρεαστεί από τη συμπεριφορά τους, την τριχοειδή τους τοποθέτηση, τη διατροφή τους και την έκθεσή τους στον ήλιο.

2Κοκκινίζουν όταν ντρέπονται

ourmarinespecies.com

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δελφίνια αυτά παίρνουν ένα πιο έντονο χρώμα όταν ενθουσιάζονται ή ντρέπονται, το οποίο μοιάζει με το κοκκίνισμα των ανθρώπων σε παρόμοια συναισθήματα!

3Έχουν μεγαλύτερο σώμα και εγκέφαλο από τα υπόλοιπα δελφίνια

ironiabastarda.it/ semesteratsea.org

Τα ροζ δελφίνια διαφέρουν πολύ από τα δελφίνια των ωκεανών. Το μέγεθός τους μπορεί να φτάσει μέχρι 2.7 μέτρα ενώ το βάρος τους μέχρι τα 185 κιλά.

Τα δελφίνια αυτά θεωρούνται τα πιο έξυπνα και η χωρητικότητα του εγκεφάλου τους είναι κατά 40% μεγαλύτερη από αυτή των ανθρώπων!

Τα αρσενικά ροζ δελφίνια είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά, ενώ τα ροζ δελφίνια γενικά έχουν μεγαλύτερη ουρά από τα υπόλοιπα δελφίνια.

4Μπορούν να γυρίσουν το κεφάλι τους 180 μοίρες

reposti.com/ imgur.com

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δελφίνια, τα ροζ μπορούν να περιστρέψουν το κεφάλι τους κατά 180 μοίρες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σπόνδυλοι του λαιμού τους είναι χαλαρά συνδεδεμένοι, έτσι ώστε να διευκολύνονται στην εξεύρεση φαγητού!

5Είναι μοναχικό είδος

ladepeche.fr

Σε αντίθεση με τα άλλα είδη δελφινιών, αυτά τα δελφίνια είναι μοναχικά κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, όμως όταν φροντίζουν τα παιδιά τους, τα αρσενικά και θηλυκά δελφίνια ζουν μαζί!

Το γεγονός ότι απολαμβάνουν τη μοναξιά τους, δε σημαίνει ότι δεν είναι κοινωνικά ζώα, αφού είναι πολύ φιλικά με τους ανθρώπους και απολαμβάνουν το παιχνίδι!

Εσύ ήξερες τις πιο πάνω ιδιαιτερότητες των ροζ δελφινιών;