fbpx

Θες να μειώσεις κι εσύ το πλαστικό στη ζωή σου; Δοκίμασε αυτούς τους 5 εύκολους τρόπους!

Τις προάλλες έτυχε να συζητώ με μία φίλη μου, πόσο πολύ έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες τα τελευταία 5 χρόνια, όχι περισσότερα.

Κάπως έτσι καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι ο πλανήτης περνάει την χειρότερη του φάση και για όλο αυτό ευθύνεται καθαρά και μόνο ο άνθρωπος.

Ο άνθρωπος του χθες και του σήμερα. Αναρωτιόμασταν λοιπόν, πώς μπορεί ο άνθρωπος του τώρα, να ξεκινήσει με μία αλλαγή.

Πάμε να δούμε πού χρησιμοποιούμε πλαστικό χωρίς να το αντιληφθούμε (και πώς να το μειώσουμε):

1
Cinema

wishwishwish.net

Πόσες φορές σου έχουν πει να μην αγοράζεις πλαστικά μπουκαλάκια νερού, αλλά ένα παγούρι για πολλές χρήσεις; Πολλές είμαι σίγουρη.

Ακόμη και αν το χρησιμοποιείς, πόσες φορές έχεις πάει κινηματογράφο να δεις μια ταινία και δεν το έχεις πάρει μαζί σου; Εννοείται πως ταινία = ποπ κορν. Έλα όμως που όταν φας αρκετές, ξεκινάς και διψάς… και κάπως έτσι καταλήγεις να αγοράζεις ακόμη μία φορά, πλαστική μπουκάλα.

Γι’ αυτό τον λόγο, σε θυμίζω πως κάθε φορά που βγαίνεις από το σπίτι σου, χρειάζεται να έχεις πάντα μαζί σου το μπουκαλάκι με το νερό σου.

2
Εστιατόριο πανεπιστημίου

pexels.com

Άλλο ένα μέρος όπου κάνεις κι εσύ αρκετή χρήση πλαστικού, ακόμη και αν προσπαθείς να το αποφύγεις. Εκεί έχεις την επιλογή να βάλεις το φαγητό σου σε ένα πιάτο, είτε στα  σκεύη για take-away(τα οποία περιέχουν πλαστικό).

Αφού έτσι κι αλλιώς θα καθίσεις εκεί να φας, γιατί δεν το βάζεις στο πιάτο και πρέπει να έχουμε τόσα πολλά σκουπίδια, που οι κάδοι δεν χωράνε άλλα;

Ακόμη κι αν παίρνεις φαγητό από το σπίτι, γιατί το βάζεις σε πλαστική σακούλα για να το φέρεις στο πανεπιστήμιο; Αφού σε έχουν πρήξει όλοι να αγοράσεις τις σακούλες που είναι για πολλές χρήσεις και χωράνε στην τσάντα σου. Γιατί επιμένεις να μην τις χρησιμοποιείς;

Αν ξεχνάς την ύπαρξη της, πήγαινε τώρα και βάλ’ την σε ένα σημείο που θα την βλέπεις την ώρα που πακετάρεις το φαγητό σου.

3
Πανεπιστήμιο / Δουλειά / Σχολείο

gr.depositphotos.com

Πόσες φορές έβαλες το σάντουιτς σου μέσα σε πλαστικό σακουλάκι; Ακόμη κι αν το έχεις τυλίξει με χαρτί ή ασημόχαρτο, έχεις δημιουργήσει επιπλέον σκουπίδια στο περιβάλλον, που δεν χρειάζονται.

Το χειρότερο; Να το τυλίξεις και με χαρτί και με ασημόχαρτο και το κερασάκι; Να βάλεις και το πλαστικό περιτύλιγμα απ’ έξω. Πολλές εταιρείες έχουν βγάλει ταπεράκια για κάθε είδους σάντουιτς για οποιοδήποτε είδος ψωμιού. Κοστίζει το μέγιστο €5 και θα το έχεις για μία ζωή.

Καιρός να σταματήσεις να αγοράζεις πλαστικά σακουλάκια μίας χρήσης, μπας και σταματήσουν επιτέλους να τα κατασκευάζουν.

4
Ψώνια

pixabay.com

Ξέρω ότι τώρα αναρωτιέσαι τι στο καλό λέω, αλλά είναι αλήθεια. Για κάποιον ανεκδιήγητο και απαράδεκτο λόγο κατ’ εμένα, κάποια καταστήματα ακόμη να αλλάξουν τις σακούλες τους και μας δίνουν πλαστικές.

Εδώ θα σε σώσει η τσαντούλα που λέγαμε να έχεις πάντα μαζί σου 😉 . Θα πεις στον πωλητή/τρια πολύ ευγενικά ότι δεν θέλεις την πλαστική σακούλα και θα τα βάλεις στην δική σου τσάντα (καμία ντροπή!). Το έχω κάνει αρκετές φορές και δεν ήταν καθόλου αμήχανο, μην ανησυχείς.

Ακόμη και όταν αγοράζεις από διαφορετικά καταστήματα και γεμίζει το χέρι σου με τσάντες που σε ενοχλούν, είναι μια καλή ευκαιρία να γλιτώσεις λίγες τσάντες που μετά από λίγο θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Εξάλλου, οι τσάντες είναι αρκετά μεγάλες και δεν θα κρατάς και ένα σορό πάνω σου.

5
Τρόφιμα

gr.depositphotos.com

Πολλά από τα τρόφιμα που αγοράζουμε αποθηκεύονται σε πλαστική συσκευασία ή ακόμη χειρότερα σε 2η συσκευασία (είτε από πλαστικό, είτε όχι). Το θεωρώ ανόητο από τις εταιρείες, γιατί αυξάνουν το κόστος τους (κάτι που δεν θέλουν), πέραν από τα σκουπίδια.

Πάρα πολλά τρόφιμα, προσφέρονται και χύμα όπως οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Μπορείς να φτιάξεις πολύ εύκολα 2-3 πουγκιά ή σίγουρα κάπου στο σπίτι θα βρεις μερικά και να τα τοποθετείς εκεί.

Πέρα από το πόσα σκουπίδια θα γλιτώσει ο πλανήτης, θα είναι πιο οικονομικά και για ‘σένα. Σκέψου το, δεν είναι κακή ιδέα.

Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξεις αυτές τις μικρές, αλλά κακές συνήθειες, από σήμερα κιόλας;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending