fbpx

Κορονοϊός: Οι αλήθειες για το πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο ιός που έγινε viral!

Κορονοϊός (κι όχι κοροναϊός): Μια οικογένεια ιών σε σχήμα κορόνας, εξού και το όνομα, το οποίο ακούμε συνεχώς από τα Μ.Μ.Ε. και οι περισσότεροι τρέχουμε και δεν φτάνουμε!

Δικαιολογημένα; Αξίζει όλος αυτός ο πανικός;

Μάθε πιο κάτω:

1
Από πού προήλθε;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Όπως μάθαμε απ’ έξω κι ανακατωτά, ο ιός αυτός ειναι Made in China, και συγκεκριμένα από την Ουχάν.

Μάλλον προήλθε από κατανάλωση ζώων, με επικρατέστερες τις νυχτερίδες (πριν πεις «Παναγία μου αυτοί οι Κινέζοι», να σου θυμίσουμε τους καραόλους με το λαδολέμονο που τρώμε στην Κύπρο – για να μην μπούμε σε άλλα μονοπάτια, πιο… παράνομα!).

2
Η κοινή γρύπη σκοτώνει 60 φορές περισσότερους ανθρώπους!

pixabay.com

Ο ιος αυτός εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60 σε μορφή απλού κρυολογήματος! Μια απλή γρύπη σκοτώνει 60 φορές περισσότερους ανθρώπους ετησίως σε σχέση με τον κορονοϊό, και δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και οι γιατροί.

Μην πανικοβάλλεσαι από ένα κλικ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πανικός το κάνει χειρότερο. Ο ιός μπορεί να γίνει νόσος, επιδυμία ή πανδημία όπως λένε, αλλά δεν είναι το τέρας που σου παρουσιάζουν.

3
Μόνο το 2% των θυμάτων κατέληξαν σε θάνατο και αυτό επειδή είχαν ήδη ευάλωτο αναπνευστικό σύστημα!

pixabay.com

Ο νέος ιός προκαλεί περίπου τα ίδια συμπτώματα με το SARS (παρόμοιος ιός που εμφανίστηκε το 2003): βήχα και πυρετό που συνεχίζονται για λίγες μέρες πριν εξελιχθούν σε πνευμονία.

Μόνο το 2% δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον ιό κι αυτό επειδή είχαν ευάλωτο αναπνευστικό σύστημα.

Συμπερασματικά, μολύνει το ανώτερο αναπνευστικό, έτσι όσοι έχουν βεβαρημένο αναπνευστικό σύστημα, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, πρέπει να… φοβούνται.

4
Δεν μεταδίδεται με το να σε αγγiξει αμέσως κάποιος που έχει μολυνθεί από τον ιό

pexels.com

Ο κορονοϊός μεταδίδεται, από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και μετά με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, πριν πλύνει κάποιος τα χέρια του.

Οι περισσότεροι που θα νοσήσουν δεν έχουν να φοβούνται κάτι, αφού το 80% με βάση τα λεγόμενα των ιατρών, θα το περάσει σαν απλό κρυολόγημα!

5
Με το να διαγνωστείς με τον ιό αυτό, ΔΕΝ σημαίνει «δεύτε λάβετε τελευταίον ασπασμόν»

pexels.com

«Μη ανωφέλετα θρηνήσεις», όπως λέει και ο Καβάφης! Ακόμα κι αν μολυνθείς απο τον ιό, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, δεν χάνεις καμιά «Αλεξάνδρεια». Είσαι νεός, δυνατός και έτοιμος να τον αντιμετωπίσεις, αφού είναι απλά μια γρίπη. Πιο περίπλοκη μεν, θανατηφόρα δε – εξαιρούνται οι περιπτώσεις που είπαμε πιο πριν.

Δεν έχουν βρει ακόμα το εμβόλιο, αλλά κι αυτό είναι θέμα χρόνου. Με βάση τα κυπριακά δεδομένα, έχουμε προετοιμαστεί για το παν ενδεχόμενο (εντάξει δεν είμαστε Κινέζοι να κτίσουμε νοσοκομείο σε μια βδομάδα, αλλά κάτι κάνουμε!).

Υπάρχουν ήδη, εδώ και χρόνια, στα κυπριακά νοσοκομεία (ανά επαρχία) δωμάτια αρνητικής πίεσης, που είναι ανώτερα από τα δωμάτια απομόνωσης, για την αντιμετώπιση ή τον περιορισμό του ιού.

Συμπέρασμα; Ο πανικός και η υστερία δεν βοηθούν πουθενά, αλλά αυξάνουν τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας!

Πρέπει να ελέγχουμε την κάθε πληροφορία που αφορά την υγεία μας. Κανένα άρθρο δεν μπορεί να σου επιβάλει τον πανικό αν δεν το επιτρέψεις, γι’ αυτό να διασταυρώνεις ό,τι μαθαίνεις, χωρίς να «μασάς» ό,τι σου πλασάρουν 😉

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να ακούμε τις οδηγίες των αρμοδίων και να περιοριστούμε λίγο για ένα διάστημα… αλλά δεν χρειάζεται πανικός.

Σε ηρεμήσαμε λίγο με όσα ακούς αυτές τις μέρες;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending