fbpx

Χρυσό βραβείο για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στα Cyprus Education Leaders Awards 2020!

Χρυσό βραβείο εξασφάλισε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) στα Cyprus Education Leaders Awards 2020. H σημαντική αυτή διάκριση στην ενότητα «Εκπαιδευτικό Έργο» και στην κατηγορία «Ψηφιακή Εκπαίδευση» επετεύχθη με την υποψηφιότητα «Cyber Escape Room: H ανάπτυξη 3D εκπαιδευτικού παιχνιδιού, τύπου εικονικού «δωματίου απόδρασης», με πραγματική επίλυση γρίφων κυβερνοασφάλειας», το οποίο διασυνδέεται με ένα ρεαλιστικό πεδίο μάχης κυβερνοχώρου.

Πρόκειται για εφαρμογή ενδεικτική της καινοτομίας και της πρωτοπορίας του ΑΠΚΥ στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών εργαλείων με ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής. Την ψηφιακή αυτή εκπαιδευτική εφαρμογή σχεδίασαν και ανέπτυξαν ο Καθηγητής Σταύρος Σταύρου, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, δημιουργός του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Ασφάλεια Υπολογιστών και Δικτύων» και επικεφαλής του Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας και Τηλεπικοινωνιών, η Δρ. Αδαμαντίνη Περατικού, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Συστήματα Ασύρματης Επικοινωνίας» και μέλος του Ερευνητικού Εργαστηρίου, και ο Γιώργος Παππάς, στέλεχος του Εργαστήριου Εκπαιδευτικού Υλικού και Μεθοδολογίας του ΑΠΚΥ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη της τρισδιάστατης εφαρμογής. Το πεδίο μάχης κυβερνοχώρου αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Κυβερνοασφάλειας και Τηλεπικοινωνιών.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως το μοναδικό αποκλειστικά εξ αποστάσεως Πανεπιστήμιο στην Κυπριακή Δημοκρατία, αξιοποιεί πλήρως υφιστάμενα τεχνολογικά εργαλεία τηλεκπαίδευσης, αλλά κυρίως εστιάζει στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων και διαδραστικών εκπαιδευτικών εφαρμογών που θα συμβάλουν ουσιαστικά στη μαθησιακή εμπειρία των φοιτητών και στην ψηφιακή εκπαίδευση του μέλλοντος.

Το χρυσό αυτό βραβείο επισφραγίζει το όραμα και τις προσπάθειες του ΑΠΚΥ να εστιάσει στις ανάγκες των εξ αποστάσεως φοιτητών και να τους προσφέρει μία πολύπλευρη μαθησιακή εμπειρία, που θα ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις τους να σπουδάζουν στον δικό τους χώρο και χρόνο, με καινοτόμες εκπαιδευτικές τεχνολογίες, χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης.

Η υποψηφιότητα του ΑΠΚΥ, η οποία κέρδισε το χρυσό βραβείο «Ψηφιακής Εκπαίδευσης» αφορά στη δημιουργία του Cyber Escape Room, ένα τρισδιάστατο εικονικό παιχνίδι, το οποίο είναι το πρώτο που αναπτύσσεται στην Κύπρο με καθαρά, μάλιστα, εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Στο παιχνίδι αυτό, το οποίο έχει στόχο τη βελτιστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των φοιτητών του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Ασφάλεια Υπολογιστών και Δικτύων», ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύεται σε ρεαλιστικά σενάρια Κυβερνοασφάλειας με τον πλέον διαδραστικό τρόπο.

Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν το Cyber Escape Room είναι ο ρεαλισμός και η πληθώρα των σεναρίων Κυβερνοασφάλειας που μπορεί να προσφέρει στους φοιτητές ή εκπαιδευόμενους, μέσω της διασύνδεσης του τρισδιάστατου περιβάλλοντος με το ρεαλιστικό πεδίο μάχης κυβερνοχώρου. Η εν λόγω υποδομή μπορεί να προσομοιώσει σε μεγάλη κλίμακα την ανάπτυξη και λειτουργία οποιασδήποτε υποδομής πληροφοριακών συστημάτων, άλλες εξειδικευμένες υποδομές, πιθανές κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και συστήματα κυβερνοάμυνας.

Η απονομή των Cyprus Education Leaders Awards 2020 για την επιβράβευση των βέλτιστων πρακτικών στον χώρο της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020. Το βραβείο παρέλαβε για το ΑΠΚΥ ο Καθηγητής Σταύρος Σταύρου.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending