fbpx

“Lab-in-a-Box”: Η πρωτότυπη ιδέα του UNIC που μεταφέρει τα εργαστηριακά μαθήματα στο σπίτι!

Η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο την καθημερινότητά μας, όσο και πολλούς τομείς της ζωής μας, όπως για παράδειγμα την εκπαίδευση.

Η online εκπαίδευση ήταν κάτι σχετικά πρωτόγνωρο για τη φοιτητική κοινότητα στην Κύπρο, όμως ήταν ένας τρόπος γρήγορης προσαρμογής στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας.

Μια πρωτότυπη και καινοτόμα ιδέα είχαν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και η πρακτική κατάρτιση των φοιτητών εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας καινοτομεί εφαρμόζοντας την εκπαιδευτική δραστηριότητα “Lab-in-a-Box”!

1
Τι είναι και πώς «λειτουργεί» το “Lab-in-a-Box”;

To “Lab-in-a-Box” είναι ένα πρωτοποριακό μέσο τηλεκπαίδευσης, το οποίο προτείνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακευτικής για έκτακτες καταστάσεις, όπως είναι η πανδημία, που βάζει περιορισμούς στη φυσική παρουσία των φοιτητών στο εργαστήριο.

Η μέθοδος αυτή δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν εργαστηριακά μαθήματα εκτός του εργαστηρίου!

Στον δικό του χώρο, λοιπόν, ο κάθε φοιτητής παραλαμβάνει (είτε ο ίδιος, είτε του αποστέλλεται στο σπίτι του) ένα κουτί (box), το οποίο περιέχει ό,τι χρειάζεται (υλικά, όργανα, σκεύη) για να γίνει μια εργαστηριακή άσκηση (lab)!

Κάθε φοιτητής συνδέεται μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης με τον εκπαιδευτή, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο εργαστήριο. Ο εκπαιδευτής εκτελεί το πείραμα, παρουσιάζοντάς το μέσω ζωντανής μετάδοσης στους φοιτητές, οι οποίοι με τη σειρά τους το επαναλαμβάνουν στο σπίτι τους με τη βοήθεια των υλικών που έχουν στο box τους!

Η οπτικοακουστική επικοινωνία μεταξύ φοιτητών και εκπαιδευτή είναι συνεχής, ώστε να τους καθοδηγεί και να ελέγχει την πορεία του πειράματος.

Πρόσφατα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είχαν την ευκαιρία, στα πλαίσια του μαθήματος της Γαληνικής Φαρμακευτικής, να παρασκευάσουν με διαφορετικές μεθόδους παρασκευής και συσκευασίας δύο αλοιφές, μια κατά του κρυολογήματος και μια κατά των μυαλγιών, καθώς και ένα φύραμα για την αντιμετώπιση του εξανθήματος πάνας. Με το “Lab-in-a-Box” τα έκαναν όλα στο σπίτι τους!

2
Πώς προέκυψε αυτή η πρωτότυπη ιδέα;

Ο Αναπληρωτής Λέκτορας κ. Μιχάλης Πετρίδης, ο οποίος καθοδηγεί τα συγκεκριμένα εργαστήρια, επεσήμανε πως η κρίση της πανδημίας ήταν μια ευκαιρία να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν στο πρόγραμμα νέα εκπαιδευτικά εργαλεία, ακόμα και για αντικείμενα που παραδοσιακά γίνονταν στο εργαστήριο!

Η ιδέα του Lab-in-a-box «γεννήθηκε» μέσα από το UNITWIN: the University Twinning and Networking – The Global Pharmacy Education Development (GPhEd) Network. Το UNITWIN είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας που ξεκίνησε το 2010 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακευτικής (FIP) και την UNESCO, με σκοπό τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας ανάμεσα σε Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο για την προώθηση της έρευνας και την πρόοδο της φαρμακευτικής εκπαίδευσης.

Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του UNIC συμμετέχει σε διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) της FIP – με ακαδημαϊκούς συναδέλφους κυριολεκτικά από όλες τις ηπείρους του πλανήτη – και σε μερικά από αυτά συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των πρακτικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως το πώς μπορούν να γίνουν τα εργαστήρια εξ αποστάσεως και γενικότερα πώς μπορεί να γίνει πιο αποδοτική η online εκπαίδευση.

Το κάθε Πανεπιστήμιο αντιμετώπισε διαφορετικά προβλήματα, ανάλογα με την υλικοτεχνική υποδομή που διέθετε, τα τεχνολογικά μέσα που διέθεταν οι φοιτητές και την εξοικείωσή τους με αυτά, τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά δεδομένα σε κάθε χώρα και τα αντίστοιχα μέτρα (π.χ. καθολικό lockdown).

Για να ξεπερνούμε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται με την πανδημία χρειάζεται δημιουργικότητα και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φαίνεται να τα καταφέρνει πολύ καλά!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending