fbpx

Αποτελέσματα 2ου «Νέο-Βαρόμετρου» 2020 από τον Οργανισμό Νεολαίας!

Με στόχο να καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο στη διαδικασία χάραξης πολιτικής για τη νεολαία και μια πολύτιμη πηγή γνώσης για τις πραγματικές ανάγκες των νέων, το Δ.Σ. του Οργανισμού Νεολαίας αποφάσισε τη θεσμοθέτηση μιας παγκύπριας έρευνας για τη νεολαία, το «Νέο-Βαρόμετρο», το οποίο θα διεξάγεται δύο φορές ετησίως.

Στόχος του «Νέο-Βαρόμετρου», είναι η αποτύπωση της κατάστασης των νέων στην Κύπρο και η διερεύνηση των απόψεων και των αντιλήψεών τους για διάφορα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγεία και η ενεργός συμμετοχή στα κοινά.

Κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, διενεργήθηκε το δεύτερο κατά σειρά «Νέο-Βαρόμετρο», το οποίο διερεύνησε την παρούσα κατάσταση των νέων, τις επιπτώσεις της πανδημίας στη νεολαία, τις προσδοκίες των νέων για το μέλλον και τις αντιλήψεις τους σχετικά με την πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά, ενόψει των επερχόμενων Βουλευτικών Εκλογών. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1000 νέοι και νέες, ηλικίας 14-35 ετών, οι οποίοι επιλέγηκαν με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, ικανοποιημένη από τον τρόπο ζωής της φαίνεται να είναι η πλειοψηφία (64%) των νέων σήμερα. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει, ωστόσο, σημαντική μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση (85%) του 1ου «Νέο-Βαρόμετρου» που διενεργήθηκε αρχές του 2020.

Η επαγγελματική προοπτική (76%), η εύρεση εργασίας (68%), το μέλλον της χώρας (65%) και η πανδημία (53%), αποτελούν τις σημαντικότερες ανησυχίες των νέων σήμερα.

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η συμμετοχή των Κύπριων νέων σε οργανωμένα κοινωνικά σύνολα, ενώ μειωμένο παρουσιάζεται και το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των νέων για την πολιτική, με ποσοστό της τάξης του 65% να δηλώνει λίγο ή καθόλου ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε εκλογικές αναμετρήσεις, οι νέοι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι, με το 54% των νέων να δηλώνει ότι συνηθίζει να ψηφίζει και το 46% να απαντά αρνητικά.

Οι κυρίαρχοι λόγοι που θα οδηγούσαν τους νέους/νέες στις κάλπες να ψηφίσουν, θα ήταν η επίδειξη μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από την πλευρά των πολιτικών για τη νεολαία (46%), αν ένιωθαν ότι με την ψήφο τους θα άλλαζε κάτι (43%), μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση (38%) ή κάποιος νεαρός υποψήφιος (34%).

Όσον αφορά το αν προτίθενται να ψηφίσουν στις Βουλευτικές του 2021, το 31% δηλώνει «Σίγουρα ναι», 20% «Μάλλον ναι», 12% «Μάλλον όχι», 11% «Σίγουρα όχι» και 26% «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη».

Τέλος, το 61% των νέων δηλώνει ότι αντικρύζει με αισιοδοξία το μέλλον της δικής τους γενιάς, ενώ για το μέλλον των επόμενων γενιών, το ποσοστό αισιοδοξίας μειώνεται στο 33%.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την IMR-Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας. Τα αποτελέσματα ολόκληρης της έρευνας έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Νεολαίας.

Μάθε περισσότερα: https://onek.org.cy/apotelesmata-2ou-neo-varometrou-2020/

Τμήμα Πολιτικής ΟΝΕΚ

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending