fbpx

Σχολιάζουμε με τον Φίλιππο Κωνσταντίνο από τους ONE τη συμμετοχή της Κύπρου στη Eurovision!

Με αφορμή την εβδομάδα της Eurovision, θέλαμε να σχολιάσουμε με κάποιον τη συμμετοχή της Κύπρου για το 2021! Το πιο κατάλληλο άτομο για να κάνουμε αυτήν την κουβέντα, λοιπόν, θα ήταν κάποιος/α τραγουδιστής/τρια που έχει ζήσει την εμπειρία του διαγωνισμού.

Ο Φίλιππος Κωνσταντίνος από τους ONE, οι οποίοι εκπροσώπησαν την Κύπρο το 2002 στον διαγωνισμό και κατέκτησαν την 6η θέση, μας είπε πώς βλέπει τη φετινή συμμετοχή της χώρας μας, με την Έλενα Τσαγκρινού και το «El Diablo»!

Πώς βίωσε ο ίδιος την εμπειρία της Eurovision και ποιες χώρες βάζει στην 5αδα είναι μερικά απ’ όλα όσα συζητήσαμε.

Δες πιο κάτω όλα όσα σχολιάσαμε με τον Φίλιππο Κωνσταντίνο από τους ONE:

– Καταρχάς, πες μας πώς ήταν για ‘σένα η εμπειρία της Eurovision όταν συμμετείχες με τους ONE το 2002; Θα το δοκίμαζες ξανά;
Offsite

Να σας πω κάτι που -ίσως- δεν γνωρίζατε. Η πρώτη μου επαφή με τη Eurovision ήταν το 1995, όταν ήμουν μέλος της Κυπριακής αποστολής με το τραγούδι «Στη Φωτιά» και τον Άλεξ Παναγή.

Τότε ο διαγωνισμός είχε γίνει στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και ήταν εντελώς διαφορετικός σε σχέση με τώρα. Είχε ακόμη ζωντανή ορχήστρα στην σκηνή και διαρκούσε μια εβδομάδα αντί δύο. Βέβαια, για ένα πιτσιρίκι, όπως ήμουν εγώ τότε, ήταν μεγάλη «υπόθεση» η πρώτη μου εμπειρία στον χώρο να είναι η Eurovision, την οποία παρακολουθούν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι. Οπόταν η πρώτη μου επαφή με τον διαγωνισμό ήταν κάτι απίστευτο!

Τώρα η 2η μου εμπειρία με τους «ONE» στην Εσθονία ήταν επίσης εξαιρετική, γιατί τραγουδούσα με το συγκρότημά μου! Ήμασταν από τα φαβορί του διαγωνισμού, κάναμε μια τεράστια περιοδεία στην Ευρώπη (με δικά μας έξοδα, να το πούμε κι αυτό) και συμμετείχαμε με ένα φοβερό τραγούδι το «Gimme» που έμεινε σαν μια πολύ καλή συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό και ήταν και το πρώτο τραγούδι που εκπροσώπησε τη χώρα μας με εξ ολοκλήρου αγγλικό στίχο!

Είναι πάρα πολύ όμορφες οι αναμνήσεις που κρατώ, λοιπόν, και παίρνοντας και την 6η θέση, που είναι μια πάρα πολύ καλή θέση και έχοντας μια εξαιρετική εμφάνιση στην σκηνή, στη συνέχεια μας ανοίχτηκαν πάρα πολλές πόρτες.

– Όπως είπες κι εσύ, είχατε πάρει μια πάρα πολύ καλή θέση και από τις υψηλότερες που πήρε η Κύπρος στον διαγωνισμό! Θυμάσαι πώς νιώθατε τη στιγμή που βγήκε το αποτέλεσμα;

Για να σου πω την αλήθεια είχαμε ψηλο-απογοητευτεί, διότι περιμέναμε να ήμασταν τουλάχιστον στην τριάδα, από τη στιγμή που μας θεωρούσαν όλοι φαβορί και μας το έλεγαν κιόλας για να προετοιμαστούμε.

Οπόταν, ενώ η 6η θέση είναι πάρα πολύ καλή, εμάς τότε μας άφησε λίγο απογοητευμένους, όμως ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη του κόσμου που εισπράξαμε και πριν και μετά τον διαγωνισμό που για εμάς ήταν σαν να είχαμε κερδίσει!

– Φέτος την Κύπρο εκπροσωπεί η Έλενα Τσαγκρινού με το τραγούδι «El Diablo». Πώς σου φαίνεται η επιλογή αυτή;
YouTube.com

Για εμένα η επιλογή της Έλενας ήταν έκπληξη! Δεν το περίμενα, όμως είναι μια πολύ καλή τραγουδίστρια με απίστευτη σκηνική παρουσία που είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν τόσο μεγάλο διαγωνισμό, όπως η Eurovision.

Το τραγούδι εννοείται μου αρέσει, υπάρχουν επιρροές όπως για παράδειγμα από τη Lady Gaga, αλλά είναι φυσικό, διότι όλοι μας έχουμε επιρροές από τα πάντα γύρω μας πλέον. Το θέμα είναι πώς μπορείς να το κάνεις δικό σου, να το φέρεις στα δικά σου μέτρα και στη δικιά σου ιδιοσυγκρασία.

Πιστεύω ότι έχουμε ένα πολύ καλό τραγούδι και νομίζω ότι θα πάρουμε και μια πολύ καλή θέση, όπως και η Ελλάδα. Έτσι βάσει της δικής μου αισθητικής και εμπειρίας πιστεύω ότι και η Κύπρος και η Ελλάδα θα ακουμπήσουν σίγουρα τη δεκάδα. Βέβαια θα εξαρτηθεί και από την σκηνική παρουσία τη βραδιά του διαγωνισμού. Μπορεί ένα τραγούδι που πριν τον διαγωνισμό θεωρείτο φαβορί, εκείνη την ώρα να μην τα πάει καλά λόγω της σκηνικής παρουσίας ή και αντίστροφα.

Η Ελένη Φουρέιρα για παράδειγμα, πριν πατήσει στην σκηνή βρισκόταν σε αρκετά χαμηλές θέσεις στα προγνωστικά και μόλις είδε ο κόσμος την πρόβα της – με μια τόσο εκρηκτική παρουσία που κυριολεκτικά πετούσε πάνω στην σκηνή, ανέβηκε κατευθείαν πολύ ψηλά στα προγνωστικά!

– Τα προγνωστικά θέλουν την Κύπρο τουλάχιστον στη δεκάδα, ωστόσο πιστεύεις ότι μπορεί να πετύχει και την πρωτιά;
I Love Style/Pinterest/Wiwibloggs

Είναι δύσκολη υπόθεση η πρωτιά! Χρειάζονται πάρα πολλά πράγματα για να καταφέρει μια χώρα να κερδίσει, όπως μια πάρα πολύ καλή στήριξη από την ίδια τη χώρα και το κανάλι που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ΡΙΚ, ένα γερό budget που θα μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του καλλιτέχνη, προωθώντας το τραγούδι, καλές δημόσιες σχέσεις και πολλά άλλα…

Η βάση πάντως είναι να έχεις ένα πολύ καλό τραγούδι και όπως είπα και πριν πιστεύω πως το έχουμε. Επίσης πιστεύω πως έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες για τη δεκάδα, τώρα απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν πάρα πολλά καλά τραγούδια φέτος και το λέω ειλικρινά. Υπάρχουν σίγουρα 15 τραγούδια που θα ανταγωνιστούν για μια θέση στη δεκάδα και μακάρι και η Κύπρος και η Ελλάδα να έχουν μια θέση σ΄αυτήν.

Όσον αφορά την πρωτιά νομίζω φτάσαμε πιο κοντά από ποτέ με την Ελένη Φουρέιρα, τώρα τι θα γίνει φέτος με την άλλη Έλενα, την Τσαγκρινού θα δείξει! Το έχει και το όνομα βλέπεις… Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα και τώρα Έλενα Τσαγκρινού. Λες τελικά να το φέρει μια Έλενα και στην Κύπρο;

– Πολλοί λένε πως η Έλενα Τσαγκρινού βρίσκεται σε μια πολύ ευνοϊκή θέση μετά την επιτυχία της Φουρέιρα. Κατά τη δική σου άποψη μπορεί όντως αυτό να θεωρηθεί πλεονέκτημα;

Όχι σε καμία περίπτωση! Υπήρξαν χώρες που κέρδισαν τη μια χρονιά και την επόμενη πάτωσαν, όπως έγινε με την Αυστρία όταν κέρδισε τον διαγωνισμό με την Conchita και την επόμενη χρονιά στη Βιέννη πήρε 0 βαθμούς!

Το βάρος πέφτει καθαρά πάνω στον καλλιτέχνη που είναι υπεύθυνος τη συγκεκριμένη χρονιά να παρουσιάσει ένα άρτιο αποτέλεσμα με μια εξαιρετική σκηνική παρουσία τη βραδιά του τελικού και απ΄εκεί και πέρα εξαρτάται και πώς θα ψηφίσει η Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο που λέμε συνεχώς πως η Eurovision είναι απρόβλεπτη! Κάποια τραγούδια που στη βάση τους είναι καλά σίγουρα περιμένεις να πάνε καλά, όμως δεν έχει καμία απολύτως σημασία τι έγινε την προηγούμενη χρονιά, εξάλλου όπως είπα και πιο πριν για να τα πάει καλά μια χώρα παίζουν πολλά πράγματα ρόλο.

– Όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι ακούστηκαν έντονα σχόλια σχετικά με τον τίτλο του και θέματα θρησκείας. Ποια είναι η δική σου άποψη πάνω σ’ αυτό;
Dialogos/Check In Cyprus

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπερδεύουμε αυτά τα πράγματα. Το ωραίο με όλες τις μορφές τέχνης είναι ότι έχεις την ευχέρεια, την τύχη και την ευλογία να μπορείς να εκφράζεσαι με διάφορους τρόπους!

Δεν πρέπει, λοιπόν, να βάζουμε ούτε όρια, ούτε ταμπέλες. Έτσι κι αλλιώς και το ΡΙΚ και η ίδια η Έλενα έχουν πει ότι το τραγούδι μιλά για μια πρώην σχέση και δεν έχει να κάνει καθόλου με τον διάβολο.

Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί το όλο θέμα και να πάρει και τόσο μεγάλες διαστάσεις, αλλά εδώ στην Κύπρο -δυστυχώς- πολλές φορές δημιουργούμε ίντριγκες χωρίς να υπάρχει λόγος.

– Ποια τραγούδια ξεχωρίζεις από τις φετινές συμμετοχές στη Eurovision;

Από την πρώτη στιγμή ερωτεύτηκα το γαλλικό τραγούδι. Μου αρέσει πολύ επίσης και η Μάλτα, αν και όταν το πρωτο-άκουσα δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά ακούγοντάς το ξανά και ξανά με ενθουσίασε και είναι σίγουρα ένα μεγάλο φαβορί!

Η Ιταλία και η Φιλανδία που συμμετέχουν με ροκ τραγούδια μου αρέσουν πολύ και η Κύπρος και η Ελλάδα -φυσικά- έχουν πολύ δυνατά τραγούδια και το λέω ειλικρινά. Άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ελβετία και -νομίζω για πρώτη φορά- το Σαν Μαρίνο θα βρεθεί σε ψηλή θέση.

– Τέλος, κάνε μας μια πρόβλεψη για τη φετινή 5άδα!
Instagram.com/@philippos_constantinos/Svenska Yle

Μου βάζεις δύσκολα τώρα, γιατί πρέπει να σου είπα ήδη μια δεκάδα από όσα μου αρέσουν. Λοιπόν, για να είμαστε πιο δίκαιοι και αντικειμενικοί θα εξαιρέσω την Κύπρο και την Ελλάδα, που βέβαια μακάρι να πάρουν μια θέση στην 5άδα και το εύχομαι!

Τώρα, αφού τις «αφαιρέσαμε», οι χώρες που θα έβαζα εγώ στην 5αδα είναι: Γαλλία, Μάλτα, Ιταλία, Ελβετία και Βουλγαρία.

Ευχαριστούμε πολύ τον Φίλιππο Κωνσταντίνο & φυσικά να ευχηθούμε… Καλή επιτυχία Κύπρος! 😉

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending