fbpx

5 συμβουλές που δεν πρέπει να ξεχνά ΠΟΤΕ ένας μαθητής που δίνει Παγκύπριες εξετάσεις!

Για τους μαθητές που δίνουν Παγκύπριες οι τελευταίοι μήνες (μην σου πω ο τελευταίος χρόνος) μοιάζουν με τη «Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών», αφού η ύλη και το διάβασμα δεν λένε να τελειώσουν!

Το άγχος μεγάλο, τόσο για τις εξετάσεις, όσο και για το αποτέλεσμα, αφού από αυτό -θεωρητικά- θα εξαρτηθεί το μέλλον σου! Καλά πρόσεξες, η λέξη -θεωρητικά- δεν γράφτηκε τυχαία και θα σου εξηγήσουμε στη συνέχεια τον λόγο.

Το «μυστικό», λοιπόν, για να πετύχεις στις Παγκύπριες Εξετάσεις είναι η θετική σκέψη, η οποία θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις κάθε δυσκολία με αισιοδοξία και αποτελεσματικότητα, έτσι ώστε να πετύχεις τον στόχο σου (όποιος κι αν είναι αυτός)!

Πιο κάτω σου μαζέψαμε μερικές απλές συμβουλές για να διαχειριστείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το άγχος σου, να αποχαιρετίσεις τη σχολική ζωή που τελειώνει και να υποδεχθείς τη φοιτητική που αρχίζει

Δες τις συμβουλές που δεν πρέπει να ξεχνά ΠΟΤΕ ένας μαθητής που δίνει Παγκύπριες:

1
Οι Παγκύπριες δεν είναι η μόνη ευκαιρία για ένα «καλό »μέλλον!

Freepik.com

Σ’ αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε γιατί χρησιμοποιήσαμε πιο πάνω τη λέξη θεωρητικά. Οι Παγκύπριες εξετάσεις σίγουρα είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία για να ξεκινήσεις τις σπουδές σου, όμως, δεν είναι η μόνη!

Άρα, ναι μεν τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα «καθορίσουν» -θεωρητικά- το μέλλον σου, αλλά αυτό είναι μόνο μια αρχή. Μην δημιουργείς άγχος στον εαυτό σου, λοιπόν, αφού σε καμία περίπτωση το μέλλον και η επαγγελματική σου σταδιοδρομία δεν εξαρτάται μόνο από αυτές τις εξετάσεις.

Επιπλέον, οι Παγκύπριες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κάτι πρωτόγνωρο και με φόβο για το άγνωστο, αφού είναι μια εκπαιδευτική δοκιμασία όπως αυτές που αντιμετώπιζες τα προηγούμενα σχολικά σου χρόνια (ξεχνάς πόσες εξετάσεις έδωσες μέχρι τώρα;). Άρα δες τις απλά ως ένα πολύ σημαντικό διαγώνισμα και ΟΧΙ ως το τέλος του κόσμου!

2
Η θετική σκέψη είναι το παν!

Freepik.com

Λένε ότι όταν προφητεύεις καταστροφές, τότε σου έρχονται. Κάτι σαν να τις «τραβάς» με το μυαλό σου. Τι ακριβώς θέλουμε να πούμε με αυτό; Ξέχνα τις αρνητικές προβλέψεις, π.χ. «δεν θα τα καταφέρω», γιατί δημιουργείς μόνος/η σου ανασφάλεια στον εαυτό σου (και το γρουσουζεύεις).

Σκέψου θετικά! Έτσι θα «προσελκύσεις» κοντά σου ανθρώπους (φίλους, οικογένεια, καθηγητές) που θα σε βοηθήσουν σε αυτήν την αγχώδη δοκιμασία. Να λες «θα κάνω την καλύτερη δυνατή προσπάθεια» και «ακόμα κι αν δεν πετύχω, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις»!

3
Μην αφήσεις κανένα να σε αναστατώσει την τελευταία στιγμή!

Freepik.com

Σίγουρα θα σου έτυχε κι εσένα να πας έξω από την αίθουσα 5-10 λεπτά πριν ξεκινήσει η εξέταση, όπου είναι μαζεμένοι κάποιοι συμμαθητές σου. Μην τους αφήσεις να σε αναστατώσουν ή να σε αγχώσουν λέγοντάς σου τι διάβασαν αυτοί, ποια είναι τα SOS θέματα, κλπ.

Αυτά τα λίγα λεπτά πριν την εξέταση δεν πρόκειται να μάθεις κάτι ή απλά δεν θα σου «μείνει». Ότι διάβασες, διάβασες. Κλείσε τις σημειώσεις σου από το προηγούμενο βράδυ και απλά κάνε μια μικρή επανάληψη μόλις ξυπνήσεις.

4
Μην παραμελείς τον εαυτό σου! 

Freepik.com

Τι πάει να πει «είχα διάβασμα και δεν πρόλαβα να φάω» ή «δεν προλαβαίνω, σήμερα δεν θα βγω από το δωμάτιο»; Να θυμάσαι η σωματική και νοητική κόπωση έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία σου!

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να εξαντλήσεις τον εαυτό σου από το υπερβολικό διάβασμα. Δεν λέμε να ασχολείσαι συνεχώς με οτιδήποτε άλλο και να χάνεις πολύτιμο χρόνο, όμως, πρέπει να κάνεις και breaks για να χαλαρώνεις τον εαυτό σου και να του προσφέρεις αυτά που χρειάζεται (π.χ ένα σωστό γεύμα, ένα δροσιστικό μπάνιο, έναν υπνάκο ή μια μισάωρη βόλτα στη φύση για καθαρό αέρα)… Μόνο έτσι θα μπορεί να αποδώσει!

Η διατροφή σου, λοιπόν, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Ειδικά το βράδυ της «παραμονής» της κάθε εξέτασης, απόφυγε τις υπερβολές και κατανάλωσε ένα ελαφρύ γεύμα.

*P.S: στο τέλος του άρθρου σου έχουμε τροφές που βοηθούν στη μνήμη και είναι καλό να εντάξεις στη διατροφή σου. 😉

5
Μην αφήνεις την οικογένειά σου να σου μεταδίδει άγχος!

Freepik.com

Εννοείται ότι οι δικοί σου άνθρωποι θέλουν πάντα και μόνο το καλό σου! Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές το μόνο που καταφέρνουν με τη συμπεριφορά τους είναι να σε αγχώνουν περισσότερο. 

Κλείσε τα αυτιά σου σε όλες τις «προβλέψεις», «παρατηρήσεις» και «κριτικές» που κάνουν η μαμά, ο μπαμπάς, η γιαγιά, ο θείος, η ξάδερφη, ο φίλος, ο σκύλος ή γάτα σου! Μπορεί και αυτοί να αγχώνονται (καμιά φορά -ίσως- περισσότερο από εσένα) και έτσι μας μεταδίδουν την αγωνία τους.

Μην ξεχνάς πως ό,τι κάνεις το κάνεις για εσένα και όχι για να ικανοποιήσεις τα θέλω ή τα όνειρα κάποιου άλλου… Να κάνεις πάντα αυτό που θα κάνει εσένα ευτυχισμένο!


offsite.com.cy

*P.S: Με βάση την εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια, το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά σου, η πορεία της ζωής σου -σε καμία περίπτωση- δεν θα κριθεί μόνο από την επίδοσή σου σε μια εξέταση.

Οι ευκαιρίες στη ζωή σου θα είναι πολλές… Αρκεί να έχεις τη διάθεση να τις κυνηγήσεις και να κάνεις πράξη τα όνειρά σου!

Σου ευχόμαστε δύναμη και πολλές επιτυχίες!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending