fbpx

Μάθαμε τι στον δαίμ*να σημαίνει “Mata Hari”… και δεν ήταν αυτό που περιμέναμε!

Αν και στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision νικήτρια ήταν η Ιταλία με το ροκ κομμάτι “Zitti E Buoni” και τους Måneskin, άλλο είναι το τραγούδι που έγινε viral (στο TikTok και όχι μόνο) και εξακολουθούμε να ακούμε “on repeat”.

“Ma-Ma-Ma-Mata Hari”, ακόμα τραγουδάς κι εσύ το τραγούδι του Αζερμπαϊτζάν τόσες μέρες μετά; Σε καταλαβαίνουμε γιατί κι εμείς «φάγαμε κόλλημα», παρόλο που έμεινε στην 20η θέση με μόνο 65 βαθμούς.

Και επειδή είχαμε την απορία (κι εσύ το ίδιο ε;) τι στον δαίμ*να σημαίνει αυτός ο στίχος, το ψάξαμε και να λοιπόν τι βρήκαμε… Η Μάτα Χάρι ήταν υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα όχι μια απλή γυναίκα. Πιο κάτω θα μάθεις την ενδιαφέρουσα ιστορία της και πώς συνδέεται με το τραγούδι του Αζερμπαϊτζάν!

Δες πιο κάτω ποια ήταν η Μάτα Χάρι:

Οι στίχοι και η ιστορία του τραγουδιού “Mata Hari” που ακούσαμε για πρώτη φορά στη Eurovsion 2021 από την Efendi, έχουν ως «αφετηρία» τους μια Ολλανδή κατάσκοπο που έδρασε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μαργκαρέτα Ζέλε (ψευδόνημο το Μάτα Χάρι).

Η Μαργκαρέτα, λοιπόν, γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου 1876 στην Ολλανδία. Στα 18 της απάντησε παντρεύτηκε τον Ολλανδό στρατιωτικό, Ρούντολφ ΜακΛέοντ.

1
Από Μαργκαρέτα σε… Μάτα Χάρι

thevoiceoffashion.com

Ο γάμος της ήταν αποτυχημένος, αφού ο άντρας της ήταν αλκοολικός και την κακοποιούσε. Γι’ αυτό και τον εγκατέλειψε με τη βοήθεια ενός άλλου αξιωματούχου, του Χέντρικ Φαν Ριντ.

Τότε, εντάχθηκε σε χορευτική ομάδα παίρνοντας το προσωνύμιο Μάτα Χάρι, που στα Μαλαϊκά σημαίνει «Ήλιος»! Mata Hari σημαίνει επίσης «Μητέρα του Θεού» στα Σανσκριτικά και «Μάτι της Αυγής» στα Ινδονησιακά.

Γι’ αυτό και οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για μια δυνατή και σαγηνευτική γυναίκα, όπως η Μάτα Χάρι, η οποία χρησιμοποιεί τη γοητεία της για να αποσπάσει μυστικά, «παίζοντας το παιχνίδι της επιθυμίας».

2
Έκανε θραύση στο Παρίσι πριν ξεσηκώσει την Ευρώπη 104 χρόνια μετά τον θάνατό της!

eurovision.tv/EBU/ANDRES PUTTING

Η πραγματική Μάτα Χάρι, αφού χώρισε επίσημα από τον σύζυγό της, έκανε μια νέα αρχή και μετακόμισε στο Παρίσι το 1903, όπου έγινε μια πασίγνωστη χορεύτρια εξωτικών χορών. Μέχρι το 1910 είχε γίνει μια δημοφιλής προσωπικότητα και πολλές χορεύτριες μιμήθηκαν το ιδιαίτερο και άκρως ερωτικό στιλ της.

Λέγεται ότι η Μάτα Χάρι είχε την… κακή συνήθεια να «χάνει» τα ρούχα της ενώ χόρευε! Γι’ αυτό και έμεινε γνωστή και ως “the naked spy”.

Η τελευταία εμφάνισή της έγινε στις 13 Μαρτίου 1915, δηλαδή λίγο πριν από την εμπλοκή της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ 104 χρόνια μετά τον θάνατό της έγινε “viral” από ένα τραγούδι της Eurovision!

3
Από χορεύτρια… διπλή κατάσκοπος!

donhollway.com

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Μάτα ερωτεύτηκε έναν Ρώσο πιλότο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά το 1916. Όταν πήγε να τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο, την προσέγγισαν οι Γάλλοι, ζητώντας της να κατασκοπεύσει υπέρ τους.

Πίστευαν πως θα μπορούσε να αποσπάσει στρατιωτικά μυστικά από τον Πρίγκιπα Γουλιέλμο της Πρωσίας, για τον οποίο είχε χορέψει στο παρελθόν. Αργότερα, όταν η Μάτα Χάρι ταξίδεψε στη Μαδρίτη προσφέρθηκε να μοιραστεί γαλλικά μυστικά με τη Γερμανία!

Τελικά, συνελήφθη στις 13 Φεβρουαρίου 1917 στο Παρίσι, όπου και δικάστηκε κατηγορούμενη για «κατασκοπεία υπέρ της Γερμανίας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 50.000 στρατιωτών». Ενοχοποιητικό στοιχείο… το μελάνι που υποτίθεται ότι βρέθηκε στο δωμάτιό της, αν και η ίδια υποστήριξε ότι ήταν μέρος του μακιγιάζ της.

Ο θάνατός της σημειώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1917, σε ηλικία 41 ετών, καθώς εκτελέστηκε από 12 Γάλλους στρατιώτες. Λέγεται ότι κατά την εκτέλεσή της πέταξε από το παλτό της για να εκθέσει το γυμνό της σώμα στην εκτελεστική ομάδα και να την πλανέψει!

Πάντως, με το τραγούδι της φαίνεται να κατάφερε να πλανέψει και η Efendi, τόσο την Ευρώπη (που έστω και μετά τη Eurovision κάνει “viral” το τραγούδι της), όσο και τον “Fallen Angel” – TIX (εκπρόσωπος της Νορβηγίας) που απ’ ότι φαίνεται την ερωτεύτηκε.

Είσαι κι εσύ κάπως έτσι όταν ακούς το “Ma-Ma-Ma-Mata Hari”; Ήξερες την ιστορία της;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending