Απονεμήθηκαν τα πρώτα Βραβεία Ήθους και Κοινωνικής Προσφοράς σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ!

Τα πρώτα, χρηματικά, Βραβεία Ήθους και Κοινωνικής Προσφοράς σε φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) απονεμήθηκαν την Τετάρτη, 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο ειδικής τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που θεσπίστηκε φέτος, με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ και μετά από πρωτοβουλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Kαθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, με σκοπό την επιβράβευση των φοιτητριών και φοιτητών οι οποίοι καταφέρνουν να ξεχωρίσουν για το ήθος και τη σημαντική προσφορά τους προς το κοινωνικό σύνολο.

Το Πρώτο Βραβείο ύψους €1,000, το οποίο συνεισέφερε από δικούς του πόρους ο Καθηγητής Ζαφείρης, κέρδισε ο φοιτητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, Γιώργος Παναγιώτου, ο οποίος κατάφερε να ξεχωρίσει όχι μόνο για το ήθος του αλλά και για την ενεργό και δημιουργική δράση και προσφορά του στο Πανεπιστήμιο και ευρύτερα στην κοινωνία, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά ως ένα άτομο με αναπηρία.

Σε μια μεστή περιεχομένου και ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία, με την οποία σκιαγράφησε τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας μέσα από τα δικά του προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, ο Γιώργος ανέφερε, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Είναι με περισσή περιφάνεια και χαρά που παραλαμβάνω το Πρώτο Βραβείο Ήθους για το 2021.  Ένα βραβείο που με τιμά ιδιαίτερα και που με κάνει να αισθάνομαι ότι έβαλα και εγώ ένα λιθαράκι για την αλλαγή της κοινωνίας μας. Την καλλιέργεια της αγάπης αλλά και της κατανόησης στις καρδίες των ανθρώπων. Την επικράτηση του καλού και του δίκαιου. Προσωπικά σαν ΑμεΑ, έχω ένα ίσως λόγο παραπάνω να κάνω αυτή την προσπάθεια, εφόσον τα ΑμεΑ σαν και εμένα νιώθουν και βιώνουν την ζωή μέσω μιας διαφορετικής οπτικής που τους δίνει την ικανότητα να αντιληφθούν τις πληγές της σύγχρονης κοινωνίας. Την απόρριψη, την αδιαφορία και την μη κατανόηση των πραγματικών αναγκών τους.

Δυστυχώς, η σύγχρονη κοινωνία μας χαρακτηρίζεται από τον εγωϊσμό, την αδιαφορία για τον συνάνθρωπό μας, τη διαφθορά σε πολλαπλά επίπεδα αλλά κυρίως τον ξεπεσμό των ιδανικών και αξιών».

«Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια που ένιωσε τον πόνο στο πετσί της με τον αδόκητο χαμό της αδελφής μου σε ηλικία μόλις 4 ετών από καρκίνο, αλλά και τη διάγνωση μου με Μυική Δυστροφία Duchenne, ένιωσα από πολύ μικρός το αίσθημα της απώλειας και της αδικίας.  Μεγαλώνοντας σαν ΑμεΑ, είδα και ένιωσα την αδιαφορία της κοινωνίας, την αντιμετώπιση ανθρώπων με διαφορετικότητα, τον ρατσισμό, αλλά και την «κακία» που διακατέχει μερίδα των συνανθρώπων μας, όχι μόνο έναντι στα ΑμεΑ, αλλά γενικά στους συνανθρώπους μας. Αυτή την τάση των ανθρώπων να παραμένουν στο επιφανειακό και να αδιαφορούν για τις ανάγκες των γύρω τους.

Ωθούμενος από τα προβλήματα αυτά, αποφάσισα ότι θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να κάνω την φωνή μου να ακουστεί και να προσπαθήσω να συμβάλω και γω στη βελτίωση της κοινωνίας μας με κάποιο τρόπο. Και ο τρόπος που βρήκα ήταν να μεταφέρω στο χαρτί τα βιώματα μου, τις εμπειρίες μου και τα συναισθήματα μου, κατ’αρχή σαν μια μικρή αυτοβιογραφία.  Όμως στη συνέχεια κατάλαβα ότι αυτό δεν θα ήταν αρκετό και έτσι συνέχισα την συγγραφή του βιβλίου μου με τίτλο «Ένας Αλλιώτικος Οδυσσέας», συμπληρώνοντας την αυτοβιογραφία μου με ένα αλληγορικό έργο που παραλληλίζει τις περιπέτειες του θρυλικού Οδυσσέα κατά το ταξίδι του πίσω στην πατρίδα του με τις δικές μου δυσκολίες που αντιμετωπίζω σαν ΑμεΑ και όχι μόνο», σημείωσε στην ομιλία του ο φοιτητής Γιώργος Παναγιώτου, ευχαριστώντας, τέλος, όλους τους καθηγητές, συμφοιτητές και μέλη του Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ για τη στήριξη που του παρέχουν κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Για το ήθος και την κοινωνική τους προσφορά βραβεύθηκαν, επίσης, οι φοιτήτριες του ΤΕΠΑΚ Μαρία Μαραγκού και Ιωάννα Σταμέλου, οι οποίες απέσπασαν χρηματικό βραβείο ύψους €500 εκάστη.

Η Μαρία Μαραγκού είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ. Η Μαρία συμμετέχει ενεργά, από το 2018, σε εθελοντικές Οργανώσεις και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς που έχουν ως στόχο τους την παροχή βοήθειας και στήριξη σε συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, συμμετέχει σε προγράμματα του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Σοφία για τα Παιδιά» που έχει ως βασικό σκοπό του την καταπολέμηση της φτώχειας και των συνεπειών της στην Κένυα της Αφρικής. Είναι, επίσης, εθελόντρια στις δραστηριότητες του ΠΑΣΥΚΑΦ, το οποίο παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες υγείας αλλά και προγράμματα υποστήριξης σε ασθενείς με καρκίνο. Τέλος, είναι μέλος της εθελοντικής ομάδας «Rescue One», το οποίο παρέχει βασική εκπαίδευση πρώτων βοηθειών, ανταπόκρισης σε πλημμύρες, δασικές και αγροτικές πυρκαγιές και άλλες μαζικές καταστροφές.

Η Ιωάννα Σταμέλου είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης. Η Ιωάννα έχει αναπτύξει, τα τελευταία 4 χρόνια, συστηματική εθελοντική δραστηριότητα, προσφέροντας αφιλοκερδώς υπηρεσίες λογοθεραπείας σε δεκάδες ενήλικα άτομα και παιδιά. Η ίδια έθεσε τις επιστημονικές της γνώσεις στη διάθεση συνανθρώπων της που τις είχαν μεγάλη ανάγκη και το έργο της είχε άμεσο και θετικό αντίκτυπο για πολλές οικογένειες. Η ανιδιοτελής της προσφορά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού, υπό την αιγίδα του Ευαγούς Ιδρύματος Έργων Κοινής Ωφελείας «Ο Καλός Σαμαρίτης» της ενορίας Αγίου Δημητρίου στη Λευκωσία.

Τα χρηματικά βραβεία προς τις δύο φοιτήτριές μας, συνεισέφεραν, από δικούς τους πόρους, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας, Δρ. Βασίλης Πρωτοπαπάς και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Δρ. Σωτήριος Χατζή.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, συνεχάρη θερμά όλους τους βραβευθέντες και τόνισε τη σημασία της επιβράβευσης του ήθους, της δράσης και της προσφοράς των φοιτητών του Πανεπιστημίου σε τομείς που δεν σχετίζονται άμεσα με τις σπουδές τους και που αποσκοπούν στο ευρύτερο κοινό καλό. Ο Καθηγητής Ζαφείρης εξέφρασε την περηφάνια του για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας και την ικανοποίησή του για τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων για συμμετοχή σε αυτόν τον νέο θεσμό που καταδεικνύει, όπως είπε, το ανθρώπινο πρόσωπο του Πανεπιστημίου. Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι να καταστούμε ένα Πανεπιστήμιο με έγνοια και κατανόηση για τη διαφορετικότητα, ευαίσθητο και προσιτό προς όλους. Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες του προς τα δύο μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας που συνεισέφεραν εμπράκτως στην υλοποίηση αυτού του θεσμού ως επίσης τη βεβαιότητά του ότι στο μέλλον θα επιδείξουν ενδιαφέρον ακόμη περισσότερα μέλη. Παρότρυνε, τέλος, τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν δράσεις που στοχεύουν στη στήριξη των συνανθρώπων μας και που συμβάλλουν στο να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο είχε αναθέσει την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν σε τριμελή, ανεξάρτητη Επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από την Ιστορικό Τέχνης και Διευθύντρια σημαντικών Κέντρων Τεχνών και Πολιτιστικών Ιδρυμάτων στην Κύπρο και στο εξωτερικό και Μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Κατερίνα Λουί Νικήτα, τον Δημοσιογράφο κ. Σάκη Στυλιανού και τη Λειτουργό στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, κ. Έλενα Καλλή.

Σε σύντομο χαιρετισμό της, η κ. Νικήτα συνεχάρη, με τη σειρά τους, τους βραβευθέντες και κάλεσε ταυτόχρονα όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συνεχίσουν την εθελοντική τους δράση και κοινωνική τους προσφορά, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους και παραμένοντας ενεργά και ωφέλιμα μέρη της κοινωνίας.

Την εκδήλωση, την οποία συντόνιζε η Λειτουργός της Υπηρεσίας Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης του ΤΕΠΑΚ, κ. Βαλεντίνα Τουμάνιου, παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, το μέλος του Συμβουλίου, κ. Τάκης Γαβριηλίδης, ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Κώστας Χόππας, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης, κ. Μαρίνος Βουκής και άλλα στελέχη του Πανεπιστημίου.

Το βίντεο της εκδήλωσης, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ομιλία του Γιώργου Παναγιώτου, έχει αναρτηθεί στον επίσημο λογαριασμό του ΤΕΠΑΚ στο YouTube και είναι διαθέσιμο μέσω του συνδέσμου:  https://www.youtube.com/watch?v=SlA_tB9Ybv8