Ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Παν. Λευκωσίας τονίζει ότι η διχόνοια στην κοινωνία το μόνο που επιτυγχάνει είναι να υπονομεύει τις ανθρώπινες σχέσεις
Την πεποίθηση ότι το μόνο που επιτυγχάνει η αντιπαράθεση ανάμεσα σε εμβολιαστές και ανεμβολίαστους είναι να υπονομεύει τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και ότι η Πολιτεία οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού μέσα σε ένα πλαίσιο που να εμπνέει εμπιστοσύνη, τόνισε σε δηλώσεις του ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς.
Ο Καθηγητής Φελλάς τοποθετήθηκε επί των αποτελεσμάτων παγκύπριας έρευνας της IMR και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με μέλη της ομάδας ειδικών συνεργατών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αν και η αισθητή πλειοψηφία (39%) των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν χωρίς κανένα πρόβλημα τους διαφωνούντες προς τη δική τους άποψη, ένα ποσοστό της τάξης του 22% (σχεδόν ο ένας στους τέσσερις) δηλώνει ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους που πράττουν το αντίθετο και ένα 6% ότι δεν τους περιλαμβάνει καν στον κοινωνικό του κύκλο.
Αναλυτικότερα, ο Καθηγητής Φελλάς, σημείωσε ότι «οι συνεχείς αντιπαραθέσεις αποσυντονίζουν την κοινή συνισταμένη και οδηγούν από τη μια στην άρνηση μιας νηφάλιας προσέγγισης, και από την άλλη στην πείσμονα άρνηση αποδοχής των σεβαστών εμβολιαστικών ανησυχιών και φόβων των συμπολιτών μας. Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε εμβολιαστές και ανεμβολίαστους δεν ενδείκνυται και δεν προσφέρει οτιδήποτε θετικό στους κρίσιμους αυτούς καιρούς, εφόσον το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να υπονομεύουν τις ανθρώπινες σχέσεις».
Συνέχισε σχολιάζοντας ότι «η ταχύτητα με την οποία παρασκευάστηκαν και διατέθηκαν τα εμβόλια έχει προκαλέσει σε πολλούς κάποιες επιφυλάξεις για την ασφάλεια των σκευασμάτων, με αποτέλεσμα κάποιοι συμπολίτες μας να μην τα εμπιστεύονται. Αυτός ο φόβος είναι κατανοητός. Δεν πρέπει να στιγματίζουμε τους συμπολίτες μας αυτούς εκ προοιμίου ως αρνητές ή συνω-μοσιολόγους. Ο επιζήμιος και μη παραγωγικός διάλογος που γίνεται τον τελευταίο καιρο στα ΜΜΕ και ΜΚΔ έχει διχάσει την κοινωνία, με καταστροφικά ενδεχομένως αποτελέσματα».
Αναφερόμενος στον ρόλο της Πολιτείας, ο Καθηγητής Φελλάς ανέφερε ότι είναι καθήκον της και των ειδικών να ενημερώνουν με σαφήνεια, διαφάνεια και τεκμηρίωση για την ασφάλεια του εμβολίου και τα οφέλη του εμβολιασμού. «Το ύφος της επικοινωνίας αυτής προς τους συμπολίτες μας πρέπει δικαίως και ορθά να εμπνέει εμπιστοσύνη, με αληθινότητα, συναίσθημα, ειλικρίνεια, ταπεινότητα, απλότητα και ενσυναίσθηση και να είναι μακριά από στείρες, ψυχρές στατιστικές και στεγνά μηνύματα που εύκολα θα δημιουργήσουν καταστάσεις τρομολαγνείας, εκφοβισμού, κοινωνικού στιγματισμού, και ψευδών υποσχέσεων», σημείωσε.
Τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερέχουν μακράν από τον οποιονδήποτε περιορισμένο κίνδυνο παρενεργειών, ενώ το εμβόλιο θωρακίζει το παρόν και το τώρα, επιτρέποντας να μιλούμε για το αύριο χωρίς θανάτους. Όπως επεσήμανε, «κάθε φορά που ένας συνάνθρωπος μας χάνει τη ζωή του από κορωνοϊό, σημειώνεται νίκη στο στρατόπεδο της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων». Ολοκληρώνοντας, ο Καθηγητής Φελλάς προέτρεψε το κοινό να εμπιστευτεί την επιστήμη και το γιατρό του για μπορέσει να πάρει τη σωστή απόφαση σε σχέση με τον εμβολιασμό του, καθώς η επιστήμη δε βασίζεται σε προσωπικές γνώμες ή απόψεις, αλλά στην τεκμηριωμένη γνώση που πηγάζει από την επιστημονική έρευνα, κι ότι η εμπιστοσύνη σε αυτήν δεν μπορεί να είναι επιλεκτική.
Σε αντίστοιχες δηλώσεις, ο Δρ. Χρήστος Πέτρου, Aναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και σύμβουλος του Υπουργού Υγεία,ς επισήμανε πως η δυσπιστία απέναντι στην επιστήμη και η ευπιστία σε συνθήματα, παραπλανητικούς τίτλους και ψέματα στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές. «Ανάμεσα στους σκεπτικιστές και στους αρνητές αναδεικνύεται μια γενικότερη απαξίωση του Κράτους, το οποίο έχει και την ευθύνη της Δημόσιας Υγείας. Αυτό έχει διαπιστωθεί ειδικά στην Κύπρο», υπέδειξε. Προειδοποίησε επίσης πως η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται «σαν πυρκαγιά» και τόνισε πως τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά εναντίον της, καθώς αποτρέπουν τη βαριά νόσηση. «Σίγουρα η μόλυνση και η ήπια νόσηση των εμβολιασμένων είναι προτιμητέες από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο των μη εμβολιασμένων» κατέληξε.