fbpx

Σπουδές στις Βιοϊατρικές επιστήμες: παρέχουν επιστημονικά θεμέλια της ανθρώπινης υγείας!

Το πτυχίο των Βιοϊατρικών Επιστημών σε μια εποχή κρίσιμη για την παγκόσμια υγεία, μπορεί να σε φέρει στο πλευρό των πιο αξιόλογων ακαδημαϊκών και επαγγελματιών της ιατρικής και της σύγχρονης έρευνας, με ιατρικά εφόδια στην αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας.

Παρά τις ραγδαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, διαφαίνεται πως αρκετά επαγγέλματα υγείας θα παρουσιάσουν ανάπτυξη και σαν επακόλουθο θα υπάρχει ανάγκη για πτυχιούχους επαγγελματίες στους τομείς υγείας. Αν καλείσαι κι εσύ φέτος, να κάνεις τις επιλογές σου για σπουδές, καλό θα ήταν να έχεις ενημερωθεί για τις τάσεις της αγοράς εργασίας και να εξετάσεις τα διαχρονικά επαγγέλματα στον τομέα της Υγείας. Δεν έχεις παρά να επιλέξεις το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC), που παρέχει το συγκριτικό πλεονέκτημα στις Επιστήμες Υγείας και Ζωής, προσφέροντας συνολικά 23 προγράμματα σπουδών, εκ των οποίων 11 κατ’ αποκλειστικότητα στην Κύπρο.

Οι σπουδές στις Βιοϊατρικές Επιστήμες βρίσκονται στο επίκεντρο του ιατρικού κλάδου, με υψηλά ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας τόσο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο συγκεκριμένος κλάδος σπουδών συσχετίζεται με κλινικές δοκιμές, διαγνωστικές υπηρεσίες, φαρμακευτικές βιομηχανίες, βιοπληροφορική, Βιοϊατρική έρευνα και άλλα. Αυτό εξασφαλίζει ένα διευρυμένο πεδίο επαγγελματικών επιλογών όπως κλινικές, νοσοκομεία, διεθνείς οργανώσεις υγείας, εργαστήρια, ιατρικά κέντρα, νοσοκομεία, φαρμακευτική βιομηχανία, εκπαίδευση και οργανισμούς υγείας.

Επομένως, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τα οποία η επιστήμη δεν έχει απάντηση και φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα να ανακαλυφθούν έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά ένας μεγαλύτερος αριθμός ασθενειών και διαταραχών. Οι Βιοϊατρικές Επιστήμες ασχολούνται ακριβώς με την εύρεση των μηχανισμών που διέπουν τις διάφορες ασθένειες κάτι που είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανακάλυψη καλύτερων και πιο αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης ή θεραπείας μιας οποιασδήποτε παθογένειας.

Όπως μας αναφέρει και εξηγεί η Δρ. Γκρέτση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλά και της επιστήμης και οι Βιοϊατρικές επιστήμες βρίσκονται στο κέντρο αυτών των εξελίξεων. Ιδιαίτερα ο τομέας της Γενετικής έχει κάνει τεράστια άλματα κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η Γενετική είναι η επιστήμη που μελετά την κληρονομικότητα ή αλλιώς τα χαρακτηριστικά που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά και τα γονίδια που τα επηρεάζουν. Αυτά μπορεί να είναι απλά εμφανισιακά χαρακτηριστικά όπως το ύψος, το χρώμα δέρματος, το χρώμα μαλλιών, αλλά και χαρακτηριστικά που αφορούν την εκδήλωση μιας ασθένειας. Μέσα από τη μελέτη της Γενετικής μπορεί κανείς να καταλάβει ποια χαρακτηριστικά ή ασθένειες είναι κληρονομήσιμα και ποια όχι, ποιοι παράγοντες επιδρούν στην εμφάνιση ενός κληρονομήσιμου χαρακτηριστικού και πώς μπορεί κανείς να εκτιμήσει την πιθανότητα εμφάνισης ενός τέτοιου χαρακτηριστικού μέσα σε μια οικογένεια.»

Είναι σαφές ότι ο τομέας της Υγείας γεννά διαρκώς νέες απαιτήσεις από ιατρούς και ερευνητές. Η ισχυρή ζήτηση για επαγγελματίες με συγκεκριμένες δεξιότητες στον συγκεκριμένο τομέα, ανοίγει τον δρόμο για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση κάθε φοιτητή βιοϊατρικών επιστημών.

1
Το πτυχίο των  Βιοïατρικών Επιστημών: Τομείς έρευνας και εξειδίκευσης

Πρόκειται για ένα πτυχίο που προετοιμάζει τους φοιτητές για να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση, στη διάγνωση, στην κατανόηση και στη θεραπεία ασθενειών και νόσων.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς των βιολογικών επιστημών, με έμφαση στην υγεία του ανθρώπου, όπως ανοσολογία, μοριακή και κυτταρική βιολογία, μικροβιολογία, βιοχημεία, ιατρική γενετική, αναπτυξιακή βιολογία αλλά και πιο εξειδικευμένα θέματα όπως η μοριακή φαρμακολογία, η βιοπληροφορική, η βιολογία του καρκίνου και η αναγεννητική και εξατομικευμένη ιατρική. Είναι σημαντικό επίσης να επισημανθεί ότι τα περισσότερα μαθήματα συνοδεύονται από πρακτική εξάσκηση καθ’όλη τη διάρκεια του εξαμήνου όπου οι φοιτητές εκτίθενται σε νέες μεθόδους και εργαστηριακές πρακτικές και αποκτούν τις απαραίτητες εργαστηριακές δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος, έχοντας αποκτήσει ολοκληρωμένα εφόδια γνώσεων και δεξιοτήτων στις επιστήμες υγείες,  μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ιατρικές Σχολές ώστε να γίνουν γιατροί ή να αναζητήσουν περαιτέρω εξειδίκευση σε μεταπτυχιακό επίπεδο για να γίνουν ισότιμα μέλη της ακαδημαϊκής ερευνητικής κοινότητας στην ιατρική ή την βιοϊατρική.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://euc.ac.cy ή επικοινωνήστε στο info@euc.ac.cy και στο 22713000.

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου 2021 στις 4 Οκτωβρίου 2021.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending