Αλλάζει ή όχι τελικά η ώρα φέτος;

StudentLife Chief Editor
pote allazei i ora xeimerini 2020 time change clock
freepik.com/atlascompany

Πολλά τα ερωτηματικά σχετικά με το αν τελικά θα εφαρμοστεί η κατάργηση της αλλαγής ώρας. Θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας φέτος τον Οκτώβριο ή όχι; Αυτή είναι ενδεχομένως η απορία των περισσότερων από εμάς!

Τον Μάρτιο του 2019, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ψηφίσει υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας κι είχε θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021. Ωστόσο, οι διαφωνίες στην ΕΕ, έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη να μην έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Τι θα γίνει φέτος;

freepik.com/foxysgraphic

Αυτόν τον Οκτώβριο, η αλλαγή θα γίνει κανονικά, μιας κι όλα παραμένουν παγωμένα γύρω από το θέμα. Την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η αλλαγή ώρας για το 2021. Συγκεκριμένα, οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, στις 31 του μήνα!

Την οριστική απόφαση για την κατάργηση αλλαγής της ώρας, ωστόσο, θα λάβει το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από ψηφοφορία των κρατών – μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι, εάν το 55% των χωρών (που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ) θέλουν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας –ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες καταψηφίσουν– όλες οι χώρες θα πρέπει να συμμορφωθούν!

Τώρα, μένει να δούμε πότε θα παρθεί επιτέλους αυτή η οριστική απόφαση… Θα πραγματοποιηθεί και η επόμενη αλλαγή, τον Μάρτιο του 2022; Θα περάσουμε άραγε ξανά στη θερινή ώρα; Ποιος ξέρει;

Πότε ξεκίνησε η εφαρμογή της αλλαγής της ώρας;

blogs.loc.gov/The Washington times. [volume] (Washington [D.C.]), 30 March 1918. Chronicling America: Historic American Newspapers. Lib. of Congress.

Η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από ένα αιώνα κι αποσκοπούσε στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από αυτό, συνεχίστηκε και επίσημα κι από τότε έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε συνολικά 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο!

Εσύ θα ήθελες να συνεχιστεί η αλλαγή της ώρας; Γράψε μας στα σχόλια!