fbpx

Τι είναι αυτές οι εικόνες με μηνύματα για το σεξ που κυκλοφορούν στα κυπριακά social media;

Ίσως να «έπεσε» κι εσένα το μάτι σου τελευταία σε κάποιες εικόνες που μιλούν για το σεξ στα social media… Και μάλιστα στα κυπριακά! 

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού έρχεται φέτος να συνεχίσει τις ενημερωτικές εκστρατείες προς τους νέους της Κύπρου, με θέματα που αφορούν το σεξ, τη σεξουαλικότητα, τη συναίνεση, τα στερεότυπα, τα όρια και τα δικαιώματά μας!

Έτσι, μέσα από αυτές τις εικόνες «ξεγυμνώνει» τις αλήθειες γύρω από όλα αυτά τα θέματα. Τα μηνύματα αυτά είναι -αυτό που λέμε- “to the point” και τολμούν να παρουσιάσουν ευθέως όσα πρέπει να ξέρει ένας νέος (και όχι μόνο) στην κυπριακή διάλεκτο.

Η νέα εκστρατεία, λοιπόν, έχει τίτλο «Γυμνές Αλήθκειες – Μόνο όταν η αλήθεια ξεγυμνώνεται και λέγεται ανοικτά» και γίνεται αφορμή για συζήτηση και αλλαγή, μέσω της εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και προώθησης πολιτικών και νομοθεσιών που αφορούν τη διασφάλιση των σεξουαλικών δικαιωμάτων όλων των ατόμων.

Δες πιο κάτω τις εικόνες και μάθε όσα πρέπει να ξέρεις για τις «Γυμνές Αλήθκειες»:

Μιλώντας με την κ. Μαρία Επαμεινώνδα, Εκτελεστική Διευθύντρια του Συνδέσμου, μάθαμε τα πάντα γύρω από τις «Γυμνές Αλήθκειες» και σου τα παρουσιάζουμε μέσα από την πιο κάτω συνέντευξη!

– Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το πότε και πώς δημιουργήθηκε η ομάδα σας και ποιος είναι ο στόχος της.

«Είμαστε ένας εθελοντικός, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που εδώ και 50 χρόνια προασπιζόμαστε τα σεξουαλικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων και κυρίως των νέων. Οραματιζόμαστε ένα κόσμο όπου η σεξουαλικότητα απολαμβάνεται και εκφράζεται με ελευθερία, ισότητα, σεβασμό και αγάπη. Η δράση μας είναι πολύπλευρη.

Απευθυνόμαστε σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στους νέους και νέες. Μια από τις κύριες προτεραιότητες μας είναι η πρόληψη μέσα από την εκπαίδευση. Προσφέρουμε εκπαιδευτικά προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια σε θέματα που αφορούν τις υγιείς σχέσεις, τη σεξουαλικότητα, την επικοινωνία, τη σεξουαλική κακοποίηση κ.ά. Τα προγράμματα μας σχεδιάζονται σύμφωνα πάντοτε με τις ανάγκες των ατόμων που συμμετέχουν. Διαθέτουμε μια πλούσια συλλογή από ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό και διατηρούμε τη Γραμμή 1455 που παρέχει στήριξη και πληροφόρηση!

Επίσης, σημαντικό κομμάτι της αποστολής μας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης. Υλοποιούμε δράσεις που απευθύνονται σε φορείς χάραξης πολιτικής με στόχο την προώθηση, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών σεξουαλικής υγείας και δικαιωμάτων σε τοπικό, αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, η υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν στην Κύπρο, κυρίως όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, είναι σημαντικές δράσεις του Συνδέσμου. Στη σελίδα μας στο Facebook μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας: www.facebook.com/cyfamplan

Πώς εμπνευστήκατε την ιδέα για τις #Γυμνές_Αλήθκειες; Υπήρξε κάποια παρόμοια δράση τα προηγούμενα χρόνια; 

«Η ιδέα για τις #Γυμνές_Αλήθκειες γεννήθηκε από μια ομάδα νέων 20 – 25 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό διήμερο εργαστήρι του Συνδέσμου, με στόχο την εκπαίδευση σε θέματα σεξουαλικής υγείας και δικαιωμάτων, και την έννοια και σημασία του ακτιβισμού για τη διεκδίκηση αλλαγών. Μέσα από την εκπαίδευση οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για εμπειρίες, στερεότυπα και ταμπού∙ και έτσι κατέληξαν στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης εκστρατείας στα κοινωνικά δίκτυα.

Η αρχική ομάδα με τη στήριξη των εκπαιδευτών, συμπεριλαμβανομένου μιας εξαιρετικής επαγγελματία, συνεργάτιδας του Συνδέσμου στον χώρο της επικοινωνίας, ετοίμασαν κάποια αρχικά μηνύματα. Στη συνέχεια είχαμε εκτενείς συζητήσεις, τόσο με την ομάδα νέων του Συνδέσμου, αλλά και με άλλους νέους και νέες, οι οποίοι μας έδωσαν την ανατροφοδότηση τους στην αρχική ιδέα – αλλά και τα δικά τους μηνύματα, τα οποία προστέθηκαν στην εκστρατεία. Η συγκεκριμένη εκστρατεία αποτελεί συνέχεια της περσινής επιτυχημένης μας εκστρατείας «Το Σεξ εν Όπως τα Σουβλάκια»

– Ποιος είναι ο στόχος των εικόνων αυτών;

«Η εκστρατεία έχει ως στόχο να αποτελέσει την αφορμή να ξεκινήσουν συζητήσεις, διάλογοι ακόμα και στοχασμοί, μεταξύ των νέων, μεταξύ φίλων, συντρόφων, συναδέλφων, και των μελών της οικογένειας τους και άλλων. Επιδιώκουν να προβληματίσουν τα νέα άτομα για τον τρόπο που επικοινωνούν και εκφράζονται μέσα στις σχέσεις τους, αλλά και για τον τρόπο που διεκδικούν τα «θέλω» τους και βάζουν τα όρια τους.

Είναι μια εκστρατεία που αγγίζει αλήθειες σε θέματα που παραμένουν ταμπού, αλλά συνεχίζουν να είναι ουσιαστικό κομμάτι της σεξουαλικότητας μας, του ίδιου του εαυτού μας σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Στην κοινωνία μας υπάρχει μια δυσκολία να συζητάμε, αλλά -κυρίως- υπάρχει η ανάγκη να αλλάξει το αφήγημα που επικρατεί γύρω από τη σεξουαλικότητα και το σεξ. Το αφήγημα που ενισχύει τα στερεότυπα μεταξύ ανδρών και γυναικών, στις σχέσεις, αυτό που κρύβει μέσα του σεξιστικές και ομοφοβικές αντιλήψεις, και απόψεις. Ένα αφήγημα που χαρακτηρίζεται από έλλειψη σεβασμού και που συχνά προσβάλει και πληγώνει ανθρώπους

– Γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε ανοικτά για τα θέματα της Σεξουαλικής Αναπαραγωγικής Υγείας και Δικαιωμάτων;

«Δεν είναι μόνο σημαντικό, αλλά απαραίτητο και αναγκαίο σε κάθε στάδιο της ζωής μας ως παιδιά, νέοι, μεσήλικες και ηλικιωμένοι να μιλάμε ανοικτά για θέματα σεξουαλικής αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων.

Όταν λέμε να μιλάμε ανοικτά, αυτό δεν σημαίνει ότι αναφερόμαστε μόνο στους ή στις συντρόφους μας, αλλά και άλλους, όπως για παράδειγμα τους επαγγελματίες υγείας ή τους γονείς μας ή φίλους μας. Ο φόβος, η ντροπή, οι ενοχές, οι προκαταλήψεις, αλλά και τα ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα, τις σχέσεις, τη σεξουαλική υγεία στέκονται εμπόδιο στο να μπορούμε ως άτομα να απολαμβάνουμε τις σχέσεις μας, το σεξ, τη σεξουαλικότητα μας, αλλά και να αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά τη σεξουαλική μας υγεία ή μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά ή κατάσταση που μπορεί να προκύψει.

Για να είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις είναι σημαντικό να λαμβάνουμε έγκυρη πληροφόρηση για αυτά τα θέματα, ξεκινώντας ως παιδιά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αλλά και στη συνέχεια ως ενήλικες, και να έχουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής αναπαραγωγικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου και υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε μια υγιή παιδική, αλλά και ενήλικη ζωή για να απολαμβάνουμε τη σεξουαλικότητα μας σωματικά, συναισθηματικά, ατομικά και στις σχέσεις μας, όπως επίσης για να μπορούμε να διεκδικούμε τα σεξουαλικά μας δικαιώματα

– Ποια είναι η ανταπόκριση των νέων μέχρι στιγμής;

«Η ανταπόκριση των νέων είναι θετική και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτό. Επιδιώξαμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο Instagram που είναι το δίκτυο στο οποίο βρίσκεται η ομάδα στόχου μας, και μέσα σε μια βδομάδα διπλασιάσαμε τον αριθμό των followers μας.

Αυτό από μόνο του θεωρώ ότι είναι μια ένδειξη ότι πετύχαμε τον στόχο μας. Μας στήριξαν επίσης τα ΜΜΕ τα οποία συνέβαλαν στην προώθηση της εκστρατείας σε μεγάλο βαθμό. Δεν υπήρχαν οποιεσδήποτε αντιδράσεις μέχρι στιγμής, αντίθετα έχουμε λάβει θετικά σχόλια

– Μπορεί ένας νέος ή νέα να γίνει μέλος/εθελοντής/τρια στην ομάδα σας; Αν ναι, με ποιον τρόπο;

«Οποιοδήποτε άτομο επιθυμεί να γίνει μέλος/εθελοντής/εθελόντρια του Συνδέσμου μπορεί απλά να επικοινωνήσει μαζί μας, αρχικά τηλεφωνικώς στο 22751093 ή μέσω e-mail: info@cfpa.org.cy για να διευθετήσουμε μια συνάντηση και να ενημερωθεί για τη δράση μας, αλλά και για τις θέσεις μας ως οργανισμός.

Σε περίπτωση που αποφασίσει ότι επιθυμεί να γίνει μέλος/εθελοντής μας, τότε θα αποτελεί μέλος της Ομάδας Νέων «Οι Νέοι για τους Νέους», στην οποία συμμετέχουν άτομα ηλικίας 16 – 30 ετών.

Τα μέλη της Ομάδας εκπροσωπούν τον Σύνδεσμο σε προγράμματα, συνέδρια και σεμινάρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, διοργανώνουν και συμμετέχουν σε εκστρατείες ενημέρωσης και εκπροσωπούν τον Σύνδεσμο στα ΜΜΕ. Συμμετέχουν σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ενώ παράλληλα αφότου λάβουν την απαραίτητη κατάρτιση, στηρίζουν τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που προσφέρει ο Σύνδεσμος, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων. Ταυτόχρονα, συμμετέχουν ενεργά σε δίκτυα νεολαίας σε τοπικό επίπεδο (π.χ Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου) αν οι ίδιοι το θελήσουν, καθώς και σε δίκτυα νέων στην Ευρώπη που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Σεξουαλικής Αναπαραγωγικής Υγείας και Δικαιωμάτων  (π.χ. YSAFE, YouAct).  Αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή η Ομάδα Νέων μας ξεκίνησε και πάλι να είναι ενεργή!»

– Πώς λειτουργεί η γραμμή 1455 και πού απευθύνεται; Για ποια θέματα μπορούν να σας μιλήσουν και τι είδος βοήθειας παρέχετε;

«Μέσω της Γραμμής 1455 παρέχεται η δυνατότητα στους νέους και στις νέες μας να λαμβάνουν έγκυρη πληροφόρηση και στήριξη σε θέματα σεξουαλικής υγείας και ευημερίας.

Η Γραμμή απευθύνεται σε όλα τα άτομα, τα οποία ζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα ή προβληματισμούς σε θέματα μεταξύ άλλων, σεξουαλικότητας, σχέσεων, αντισύλληψης, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, σεξουαλικής βίας και κακοποίησης κ.α.

Για θέματα τα οποία δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες μας φροντίζουμε να παραπέμπουμε τα άτομα που απευθύνονται κοντά μας στους κατάλληλους φορείς και δομές ή αντίστοιχες Γραμμές Βοήθειας, έτσι ώστε να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή της ζωής τους.

Η Γραμμή λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 10:00 μ.μ. ανώνυμα, εμπιστευτικά και δωρεάν!»

1
Η εκστρατεία #Γυμνές_Αλήθκειες μέσα από τα μάτια της Μαρίας Δίπλαρου, εθελόντριας και μέλους της Ομάδας Νέων!

«Ξέρεις, εκπλήσσει ευχάριστα όταν κάποιος ζητάει την άποψή σου, τη λαμβάνει υπόψη, θέλει να συζητήσει μαζί σου, προβληματίζεται, την αξιοποιεί, κινητοποιείται γι’ αυτή! Επιλέγει αντί να σε στραβοκοιτάξει, όπως πιθανόν να έκανε ο μέσος Κύπριος, να καθίσει μαζί σου να βρείτε από πού θα ξεκινήσετε.

Εθελοτυφλούμε, κουβαλώντας έναν πουριτανικό εγκέφαλο. Εύκολα, μπορεί να μην νιώθουμε άνετα στην ιδία μας καθημερινότητα. Πώς μπορεί να απολαύσει κανείς πραγματικά τη σεξουαλικότητα, τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις του ως άτομο, όταν το χαλάκι της καθημερινής του ζωής κρύβει ταμπού, ενοχές, αισθήματα ντροπής/φόβου, κτλ.

Προσωπικά, ως νέα, έχω κουραστεί να μένουμε σχετικά άπρακτοι σε θέματα σεξισμού, ομοφοβικών, φαλλοκρατικών αντιλήψεων, απόψεων, πρακτικών… και να είναι για κάποιο λόγο τόσο εύκολο για κάποιους να παραβιάζουν τα όρια σου, και τόσο δύσκολο να αποδεχθούν τι θέλεις και τι δεν θέλεις. Πιστεύω πως ως νέες και νέοι, οφείλουμε να χαιρετίζουμε και να στηρίζουμε κάθε πράξη που αντιμάχεται σε αυτά.

Το ότι κάποια άτομα κοντά στην ηλικία σου, που δεν τα ήξερες από πριν, αλλά σας δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθείτε, είχαν παρόμοιους προβληματισμούς, εμπειρίες, τρόπο σκέψης με εσένα… να μην ήταν και τόσο τυχαίο. Μαζί στήσαμε μια ομάδα, έχοντας στο πλάι μας έμπειρο προσωπικό και φίλες/ους του Συνδέσμου, και αποφασίσαμε να απογυμνώσουμε μέρος της κοινωνίας μας και να δούμε την αλήθκεια της.  Έστω και ένα άτομο περισσότερο να κοντοστάθηκε στο story, για εμάς κάτι είναι. Όποιος ή όποια και να είσαι, όπου και όπως, εκφράσου. Τα θέλω και τα όρια σου είναι καθαρά δικά σου!»

Τέλος, η κ. Επαμεινώνδα, τόνισε πως «το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει συνέχεια σε τέτοιου είδους εκστρατείες και είμαστε ανοικτοί σε εισηγήσεις και προτάσεις από νέες και νέους

Ευχαριστούμε την κ. Επαμεινώνδα για τις πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας και ευχόμαστε οι #Γυμνές_Αλήθκειες να εμπνεύσουν και να βοηθήσουν περισσότερους νέους να μιλήσουν ανοιχτά για τα θέματα σεξουαλικότητας, χωρίς ντροπή και φόβο!

Εσύ τι πιστεύεις για τις #Γυμνές_Αλήθκειες; Γράψε μας στα σχόλια τη δική σου άποψη!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending