Πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης του διαγωνισμού «Pitch for the Future of the EU»!

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης Πανεπιστημίου Λευκωσίας (KET-UNIC), το Γραφείο του Ανώτερου Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου την τελετή βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού «Pitch for the Future of the EU». Ο διαγωνισμός διεξάχθηκε κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

Χαιρετίζοντας την τελετή, ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, ανέφερε: «Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να ενδυναμωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, καθώς και να βάλουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι για να κτίσουμε ένα καλύτερο αύριο, μέσω της Πράσινης Συμφωνίας». Στη συνέχεια, ανακοίνωσε πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης της Στρατηγικής Βιωσιμότητάς του για την πενταετία 2021- 2026. Η στρατηγική ευελπιστεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με βάση τα πρωτόκολλα της Πράσινης Συμφωνίας, επενδύοντας σε βιώσιμα προγράμματα έρευνας και διδασκαλίας και αποκτώντας στενότερη συνεργασία με τις τοπικές Αρχές. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την οικονομία και να δώσουμε περισσότερες, ίσες ευκαιρίες σε όλους τους συνανθρώπους μας, έχοντας πάντα στο μυαλό τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ευρύτερη κοινωνία», πρόσθεσε ο Καθηγητής Φελλάς.

Στη δική της ομιλία, η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα, στάθηκε ιδιαίτερα στη «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης», τονίζοντας πως αυτή αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους νέους Ευρωπαίους πολίτες ώστε να διαμορφώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τις ανάγκες τους, τα θέλω και τα πιστεύω τους. Αναφέρθηκε στις πολυθεματικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολιτών που θα γίνουν τους ερχόμενους μήνες, με πρώτη την εκδήλωση με θέμα τη μετάβαση σε μια πιο «πράσινη» και ψηφιακή εποχή, που πραγματοποιείται το Νοέμβριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ολοκλήρωσε την ομιλία της τονίζοντας πως «Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες, είμαστε όλοι εμείς μαζί και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, για να φτιάξουμε την Ευρώπη που θέλουμε».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο τους, οι νικητές του διαγωνισμού, Άγγελος Οδυσεάκης, Χρυσοβαλάντω Γαβριήλ και Αγγελική Μαύρα, της ομάδας «Green PHARMA», αναφέρθηκαν στην εμπειρία κατά τη διάρκεια των μαθημάτων για την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal). «Το ταξίδι της ιδέας μας τώρα ξεκινά και θα συνεχιστεί με την εκδήλωση»  Φαρμακευτικά Απόβλητα σε μια Κλιματικά Ουδέτερη Ευρώπη», στην οποία θα παρευρεθούν η πρυτανεία, καθηγητές, φοιτητές, εκπρόσωποι της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και εκπρόσωποι από φαρμακευτικές εταιρίες», ανέφερε σε σύντομο λόγο του ο Άγγελος Οδυσεάκης.

Με τη σειρά της, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Ευρούλα Χαπέσιη, αναφέρθηκε στο μάθημά της για την Πράσινη Φαρμακευτική, τονίζοντας πως είναι περήφανη για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Χαιρετισμό στην εκδήλωσε απηύθυνε και η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μίνα Χαραλάμπους, η οποία παρουσίασε τον διαγωνισμό, στον οποίο πήραν μέρος συνολικά έξι ομάδες φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Αναφορά και παρουσίαση της επίσημης πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης» έγινε από την διευθύντρια του KET-UNIC, κ. Γεωργία Χριστοδούλου σημειώνοντας πως οι ιδέες των φοιτητών υποβλήθηκαν στην παραπάνω πλατφόρμα.

Σχετικά με τον Διαγωνισμό

Η ιδέα για τον διαγωνισμό προήλθε με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μίας πλατφόρμας ως κεντρικού κόμβου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Σε αυτήν μπορούν οι πολίτες της ΕΕ να συνομιλήσουν για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες του μέλλοντος, να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το είδος της Ευρώπης στην οποία θέλουν να ζήσουν και να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος.

Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος συνεργασίας με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης Πανεπιστημίου Λευκωσίας (KET-UNIC), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και είχε ως πρωταρχικό στόχο να δώσει στους φοιτητές την ευκαιρία να αξιολογήσουν με κριτική σκέψη την υφιστάμενη κατάσταση και να δώσουν τις ιδέες και τις απόψεις τους για τη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ για ένα καλύτερο μέλλον της Ευρώπης.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να βελτιώσει την κατανόηση των φοιτητών σχετικά με τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την επόμενη γενιά και τον αντίκτυπο των πολιτικών της στην καθημερινή ζωή και το μέλλον τους. Πρόσθετος στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθούν μελλοντικοί πολίτες με αυτοπεποίθηση και να ενθαρρυνθούν οι φοιτητές να έχουν πιο ενεργό συμμετοχή και λόγο στα ευρωπαϊκά ζητήματα.