Αυτή είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εξασφαλίζει άδεια σε γυναίκες με πόνους περιόδου!

Freepik.com

Με στόχο οι γυναίκες να μπορούν να ζουν καλύτερα, η Ισπανία έχει πάρει μια ιστορική απόφαση, καθώς ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει από 3 μέχρι και 5 ημέρες άδεια για γυναίκες που ταλαιπωρούνται από έντονα συμπτώματα περιόδου!

Η μεσογειακή χώρα με την απόφασή της καλεί τους ηγέτες όλων των υπόλοιπων χωρών να παραδειγματιστούν και να προβούν σε παρόμοιες αποφάσεις, καθώς ο συγκεκριμένος νόμος θέτει ένα τέλος στο να δουλεύεις πονώντας και παίρνοντας χάπια

Δες πιο κάτω τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο:

Freepik.com

Στις 17 Μαΐου 2022, το Ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για παραχώρηση άδειας σε εργαζόμενες λόγω έντονων πόνων περιόδου. Γυναίκες που πάσχουν από δυσμηνόρροια ή επίπονη περίοδο θα μπορούν να λάβουν έως και 5 ημέρες άδεια!

Επίσης, το ίδιο νομοσχέδιο θα βάλει τέλος στον ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου, τα οποία από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα πάψουν να αποτελούν προϊόντα πολυτελείας και κάθε γυναίκα θα μπορεί να έχει πρόσβαση σ’ αυτά.

Παράλληλα, στα σχολεία θα παρέχονται δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν σε μαθήτριες που τα χρειάζονται!

Freepik.com

Ωστόσο, αναφορικά με τις άδειες περιόδου η Υπουργός Ισότητας, Ángela Rodríguez ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για ήπιους πόνους και κοινά συμπτώματα, αλλά για πραγματικά έντονους πόνους, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι ως προς το τι είναι η επίπονη περίοδος. Δεν μιλάμε για μια ελαφριά δυσφορία, αλλά για σοβαρά συμπτώματα, όπως η δυσμηνόρροια, ο πυρετός και οι πονοκεφάλοι»!

Freepik.com

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι το ίδιο νομοσχέδιο προσβλέπει στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στις ηλικίες 16-17 ετών, χωρίς τη συναίνεση των κηδεμόνων, στα πλαίσια των σεξουαλικών δικαιωμάτων!

Με αυτή την απόφαση η Ισπανία, δεν γίνεται μόνο η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που εγκρίνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, αλλά και η πρώτη χώρα που κάνει πολλά βήματα μπροστά… Που πρωτοπορεί και αφήνει πίσω της ταμπού και προκαταλήψεις περασμένων δεκαετιών.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα να παρθούν παρόμοιες αποφάσεις και σε άλλες χώρες!