fbpx

SUP: Το καλοκαιρινό trend που κερδίζει όλο και περισσότερους Κύπριους fans!

Κατά τις τελευταίες σου εξορμήσεις στην παραλία σίγουρα θα έχεις προσέξει πως πολλοί, εκτός από την παγωνιέρα τους, έχουν στην παρέα τους και σανίδες θαλάσσης!

Ίσως να σκέφτηκες «μα καλά από πότε κάνουμε surfing στην Κύπρο, αφού δεν έχει κύματακι αν είσαι και εσύ σαν εμένα (περίεργος) ίσως να συνέχισες να «παρακολουθείς» τι θα κάνει στη συνέχεια αυτός/ή με τη σανίδα…

Για να σου λύσουμε την απορία, λοιπόν, ονομάζεται SUP και εμείς ψάξαμε τι ακριβώς είναι, τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις κι εσύ να το κάνεις και γιατί είναι πλέον ένα δημοφιλές σπορ για τους Κύπριους!

Μάθε πιο κάτω όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το SUP:

1
Τι είναι ακριβώς το SUP;

Freepik.com

H λέξη SUP προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Stand Up Paddleboarding, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «όρθια σανιδο-κωπηλασία».

Στην ουσία πρόκεται για μια παραλλαγή του surf, αφού ο αναβάτης -σε αντίθεση με το surf- δεν ξαπλώνει πάνω στη σανίδα, αλλά είναι όρθιος (ή και γονατιστός) πάνω της και χρησιμοποιώντας ένα κουπί μετακινείται σε ήρεμα νερά ή ακόμα και σε κύμα!

2
Τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις;

Freepik.com

Το SUP είναι ένα σπορ για όλους! Δηλαδή μπορείς να το δοκιμάσεις ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Για να ξεκινήσεις θα χρειαστείς τον πιο κάτω εξοπλισμό:

  • τη σανίδα που σου ταιριάζει (ανάλογα με την επιθυμητή χρήση και τα κιλά σου)
  • ένα κουπί
  • μια στολή σε περίπτωση που θέλεις να SUP-άρεις και τον χειμώνα (προαιρετικά)

Εμείς ψάξαμε και σου βρήκαμε ένα πολύ χρήσιμο video με αυτά που πρέπει να ξέρεις, αν θες ακόμα και τώρα να βρεθείς στην ακτή με τη σανίδα σου:

Όπως διαπίστωσες, δεν χρειάζεσαι ούτε γνώσεις, ούτε τεχνική, ούτε εμπειρία. Απλά ισορρόπησε, κάνε μια «κουπιά» κι έφυγες!

Η Petrolina σου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις σανίδες SUP και άλλα υπέροχα καλοκαιρινά δώρα μέσα από το MyPetrolina App!

3
Ρωτήσαμε 2 Κύπριους λάτρεις του SUP γιατί το απολαμβάνουν!

Photos Credits: Xaralampos Peratikos /Instagram.com/@harry_perat

Σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια σπορ, το SUP είναι ένα αρκετά εύκολο άθλημα που σε ηρεμεί και ταυτόχρονα γυμνάζει όλο σου το σώμα. Πιο κάτω, 2 Κύπριοι fans του SUP μας λένε την άποψή τους:

Χαράλαμπος Περατικός
Photo Credits: Xaralampos Peratikos /Instagram.com/@harry_perat

«Καταρχάς να πω ότι πάντα το έβλεπα και γενικά μου άρεσε σαν σπορ, οπότε είπα να το δοκιμάσω. Έτσι νοίκιασα για πρώτη φορά SUP -χωρίς καμία εμπειρία- πριν 3 χρόνια περίπου. Την επόμενη μέρα κατάλαβα πόσο καλή γυμναστική προσφέρει, γιατί ήμουν παντού πιασμένος!

Λόγω της κατάστασης με τον covid εκεί που έψαχνα τι να κάνω να περάσει η ώρα μου ήρθε η ιδέα να αγοράσω SUP. Έκάνα ένα μικρό research και απλά πήγα και αγόρασα.

Αυτό που μου αρέσει με το SUP είναι ότι εκτός από πολύ καλή γυμναστική, ταυτόχρονα σου προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση. Με το κλίμα που έχουμε στην Κύπρο μπορώ να πω ότι είναι ένα σπορ που μπορείς να το απολαμβάνεις σχεδόν όλοχρονα (αν δεν κρυώνεις εύκολα εννοείται και αν ο καιρός το επιτρέπει).

Το αγαπημένο μου σποτ είναι από την παραλία Γλυκύ Νερό στην Αγία Ναπα προς Κέρμια, λόγω των καταγάλανων νερών και τον θαλασσινών σπηλιών που δεν φαίνονται από τη στεριά. Η αγαπημένη μου εποχή για SUP είναι η άνοιξη, επειδή κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πιο ήρεμα τα νερά (ειδικά στην περιοχή Αγίας Νάπας) και επίσης δεν έχει την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού. Επίσης δεν κυκλοφορούν τόσα σκάφη/jet skis, οπότε είναι και πιο ασφαλές.»

Γιώργος Πούλλος
Photo Credits: George Poullos / Instagram.com/@georgeplls

«Άρχισα να ασχολούμαι με το SUP το 2017, όταν ήδη ασχολούμουν με κολύμπι στη θάλασσα.

Το SUP είχε μόλις αρχίσει τότε να αναπτύσσετε ραγδαία σαν σπορ, το συνάντησα στο internet και μου κίνησε την περιέργεια. Είπα να το δοκιμάσω σαν μια εναλλακτική μορφή άσκησης στο νερό. Το λάτρεψα από την αρχή επειδή προσφέρει μια ιδιαίτερη επαφή με το στοιχείο του νερού!

Χρησιμοποιώ το SUP κυρίως για άσκηση και εξερεύνηση, αφού είναι ένα σπορ που μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και μου προσφέρει απίστευτη ευχαρίστηση και ηρεμία.

Αγαπημένη μου εποχή για SUP είναι ο χειμώνας (ασχολούμαι επίσης με sup surfing, που στην Κύπρο γίνεται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες που υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και κύματα). Το αγαπημένο σποτ είναι γενικότερα η θάλασσα της Ελεύθερης Αμμοχώστου, αλλά έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο Nissi Beach και την περιοχή των θαλάσσιων σπηλιών Αγίας Νάπας και Κάβο Γκρέκο.»

4
Από πού ξεκίνησε αυτό το trend;

Freepik.com

Όπως σχεδόν όλα τα είδη surf, έτσι και το SUP ξεκίνησε από τη Χαβάη, τη δεκαετία του 1940, στο Waikiki(δεν έχουμε πάει, αλλά από ένα γρήγορο Google search θα θέλαμε να πάμε!).

Συγκεκριμένα, ο John Ah Choy ήταν ένας Χαβανέζος surfer που καθώς μεγάλωνε, δυσκολευόταν να ξαπλώνει και να σηκώνεται από τη σανίδα του για να σερφάρει! Έτσι, σκέφτηκε πως του είναι πιο εύκολο να στέκεται απ’ ευθείας στη σανίδα του και να κωπηλατά με ένα κουπί του κανό.

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι το SUP ξεκίνησε και πάλι στη Χαβάη από surfers που δεν μπορούσαν να μείνουν μακριά από το νερό, ακόμα και όταν δεν είχε κύμα.

5
Θέλεις κι εσύ να κάνεις SUP;

Freepik.com

Σου έχουμε απίθανα νέα γιατί αυτό το καλοκαίρι η Petrolina σου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις σανίδες SUP και άλλα υπέροχα καλοκαιρινά δώρα.

Το μόνο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, είναι να αρχίσεις να συλλέγεις βαθμούς μέσα από το MyPetrolina App, με κάθε σου γέμισμα, για να κάνεις δική σου μια υπέροχη σανίδα SUP και άλλα καλοκαιρινά προϊόντα!

Είσαι έτοιμος για να εξερευνήσεις την αγαπημένη σου παραλία πάνω στο νέο σου SUP;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending