fbpx

Τι είναι επιτέλους το Upcycling; Και πώς μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη;

Ενώ πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με την ιδέα της ανακύκλωσης, είτε πρόκειται για ανακύκλωση πλαστικών είτε για ανακύκλωση υφασμάτων, μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με την πρακτική του upcycle.

Το Upcycle είναι μια τάση που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στον κόσμο της βιωσιμότητας. To hashtag #upcycle έχει επί του παρόντος πολλά εκατομμύρια δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων εικόνων από ανακυκλωμένα έργα τέχνης, ρούχα, έπιπλα DIY και πολλά άλλα. Και είναι σίγουρα μια τάση της μόδας που θέλουμε να διατηρήσουμε.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν το Upcycling; Και πώς μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη;

Εξ ορισμού, “upcycle” σημαίνει ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση με τρόπο που αυξάνει την αξία του αρχικού αντικειμένου. Με άλλα λόγια, το upcycling είναι να παίρνεις κάτι παλιό και να δημιουργείς κάτι νέο.

Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε το upcycling είναι να το συγκρίνετε με το downcycling. Και τα δύο είναι είδη ανακύκλωσης. Το downcycling είναι το πιο σύνηθες είδος της ανακύκλωσης. Για παράδειγμα, ανακύκλωση χαρτιού ή πλαστικού. Αυτά τα υλικά αποδομούνται και επαναχρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός προϊόντος που θεωρείται λιγότερο πολύτιμο από το πρωτότυπο. Παραδείγματος χάριν, το μεγαλύτερο μέρος του ανακυκλωμένου χαρτιού, όπως οι εφημερίδες, θεωρείται ότι είναι χαρτί χαμηλότερης ποιότητας.

Το “Upcycling” είναι η ίδια διαδικασία επαναχρησιμοποίησης παλαιών υλικών, αλλά δημιουργεί κάτι πιο πολύτιμο ή υψηλότερης ποιότητας. Για παράδειγμα, η χρήση υλικών από πλαστικά μπουκάλια για την κατασκευή νέων παπουτσιών ή από ανακυκλωμένο ξύλο για την κατασκευή ποιοτικών επίπλων.

Ουσιαστικά, η διαφορά μεταξύ downcycling και upcycling είναι ότι το downcycling δημιουργεί μια έκδοση χαμηλότερης ποιότητας του ίδιου πράγματος και το upcycling μετατρέπει τα παλιά υλικά σε ένα νέο, διαφορετικό, υψηλότερης ποιότητας αντικείμενο.

Η πρακτική αυτή υποστηρίζει επίσης μια κυκλική οικονομία. Η κυκλική οικονομία είναι ένα σύστημα, στο οποίο τα αγαθά χρησιμοποιούνται και επαναχρησιμοποιούνται πολλές φορές αντί να απορρίπτονται μετά από μία χρήση. Αυτό το σύστημα είναι πιο βιώσιμο γιατί βασίζεται στη χρήση όσων ήδη έχουμε παρά τη συνεχή δημιουργία νέων προϊόντων από νέα υλικά. Η πρακτική του Upcycling ωφελεί το περιβάλλον μειώνοντας τους ρύπους του αέρα, της γης και του νερού κατά την επεξεργασία νέων αγαθών – καθώς και αποτρέποντας τη χρήση πρόσθετων φυσικών πόρων. Μειώνει επίσης την ποσότητα των υπερβολικών απορριμμάτων που διαφορετικά θα κατέληγαν σε χωματερές.

Πώς μπορείτε κι εσείς να δοκιμάσετε; Εάν αισθάνεστε δημιουργικοί, υπάρχουν πολλά εύκολα upcycle projects που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς μπορείτε να κάνετε upcycle παλιά ρούχα, όπως τη μετατροπή ενός παλιού t-shirt σε μια πρακτική, επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα για τα ψώνια.

Θέλετε κάτι λίγο πιο προηγμένο; Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε μια πιο advanced εκδοχή χρησιμοποιώντας κουμπιά που περίσσεψαν, κονκάρδες ή καρφίτσες. Οι επιλογές είναι ατελείωτες!

Εδώ έρχεται και η Lidl Κύπρου που είναι πολλά χρόνια υπέρμαχος της οικολογίας και η οποία, εμπνεύστηκε τα Lidl Eco Hacks, τη νέα οικολογική πρωτοβουλία της. Τα Lidl Eco Hacks λοιπόν, είναι μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας! Στο τελευταίο επεισόδιο, η fashion / textile designer Ζωή Φιλίππου, δημιουργός του brand Cherry & Mint, μας δείχνει πώς να κάνουμε upcycling σε παλιά t-shirts, μετατρέποντάς τα σε στιλάτες tote bags!

Το upcycling μπορεί να ακούγεται κάτι πολύ δύσκολο. (Το να μετατρέπετε τα πλαστικά μπουκάλια σε ποιοτικά παπούτσια σίγουρα δεν ακούγεται εύκολο!) Υπάρχουν όμως πολλοί εύκολοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε upcycle και να συμβάλετε στην κυκλική και βιώσιμη οικονομία.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending