fbpx

Εσύ ήξερες γιατί φιλιόμαστε κάτω από το γκι;

Πολύ πιθανόν να έχεις ξανακούσει για το γκι, το οποίο κρεμμάζουμε συνήθως στην πόρτα του σπιτιού τα Χριστούγεννα. Αν όχι, σίγουρα θα άκουσες το τραγούδι του Justin Bieber που λέει “Kiss me under the Mistletoe”!

Ένας παλιός μύθος λέει ότι το γκι φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού, ενώ τα αγκαθωτά φύλλα του και οι κόκκινοι καρποί του, συμβολίζουν τα μαρτύριά του. Γι’ αυτό και το γκι λέγεται και το «αγκάθι του Χριστού» σε πολλές γλώσσες της Βόρειας Ευρώπης.

Σύμφωνα με την παράδοση, λοιπόν, εάν ένα ζευγάρι βρεθεί κάτω από γκι, τότε πρέπει να φιληθεί. Εσύ ήξερες όμως γιατί συμβαίνει αυτό;

Μάθε πιο κάτω γιατί φιλιόμαστε κάτω από το γκι:

Freepik.com

Στο έθιμο του φιλιού κάτω από το γκι δόθηκαν διάφορες ερμηνείες ανάλογα με τη χώρα. Οι βόρειοι λαοί και κυρίως οι Άγγλοι, πιστεύουν ότι το γκι είναι το σύμβολο της αγάπης, της ειρήνης και της ευημερίας, γι’ αυτό στολίζουν με αυτό τα σπίτια τους τα Χριστούγεννα!

Όπως αναφέρει ο ρωμαϊκός εορτασμός της Saturnalia, οι Ρωμαίοι πιστεύαν ότι το φιλί κάτω από το γκι προήγε τη γονιμότητα. Άλλοι πολιτισμοί, όπως οι Κέλτες, πιστεύουν ότι το γκι έχει μαγικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν ως αντίδοτο του δηλητηρίου.

Ακόμη, παλαιότερα θεωρείτο ιερό φυτό και χρησιμοποιείτο στις τελετές των Δρυίδων, αφού το θεωρούσαν σύμβολο της ζωής και της υγείας, καθώς στο κρύο του χειμώνα αυτό παρέμενε πράσινο, ενώ τα υπόλοιπα φυτά μαραίνονταν.

Σύμφωνα με τους Σκανδιναβούς, η θεά της αγάπης, Frigga, συνδέεται με το γκι. Όπως αναφέρει η μυθολογία ο γιος της, Balder, δεν μπορούσε να πληγωθεί από τίποτα πάνω ή κάτω από τη γη. Όμως, ένας εχθρός του, ο Loki που ήταν ο θεός του κακού, ήξερε πως μόνο ένα φυτό δεν φυτρώνει ούτε πάνω, ούτε κάτω στη γη και αυτό ήταν το γκι… που φυτρώνει μόνο πάνω στον κορμό της μηλιάς και της βελανιδιάς. Έτσι, έφτιαξε ένα βέλος από γκι και τον σκότωσε.

Για τρεις μέρες προσπαθούσαν να επαναφέρουν τον Balder στη ζωή και τελικά η μητέρα του κατάφερε να τον επαναφέρει. Η παράδοση λέει ότι τα δάκρυα που έχυσε για τον γιο της μεταμορφώθηκαν σε καρπούς πάνω στο γκι και από τη χαρά της η Frigga φιλούσε όποιον πέρναγε κάτω από το φυτό!

Freepik.com

Κάπως έτσι, το φιλί κάτω από το γκι έγινε Χριστουγεννιάτικο έθιμο και σύμβολο της αγάπης, του έρωτα και της ευημερίας σε πολλές χώρες του κόσμου, «περιμένοντας» τα ζευγάρια να περάσουν από κάτω του!

Υ.Γ.: Αν θέλεις κι εσύ να φιλήσεις το ταίρι σου κάτω από το γκι, ένα τέτοιο Instagrammable σημείο μπορείς να βρεις στο Χριστουγεννιάτικο χωριό της Κυπερούντας! Άλλος ένας λόγος, λοιπόν, για να κάνεις μια εκδρομή στο συγκεκριμένο χωριό φέτος τις γιορτές. Το γκι θα σε περιμένει εκεί μέχρι τις 14/1/24!

Γράψε μας σε σχόλιο αν ήξερες τον λόγο που φιλιόμαστε κάτω από το γκι! 😉

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending