fbpx

Χρησιμοποιείς κι εσύ το ChatGPT για τις εργασίες σου; Έρχονται αυστηροί νόμοι από την ΕΕ!

Σίγουρα θα ξέρεις κι εσύ το ChatGPT, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να απαντάει σε κάθε σου ερώτηση! Και όχι, δεν απαντάει ό,τι να ‘ναι… όπως τις μεταφράσεις του Google Translate…

Πιο συγκεκριμένα, το ChatGPT είναι ένα νέο εργαλείο Artificial intelligence (AI), που δημιουργήθηκε από την καλιφορνέζικη start-up OpenAI και έχει γίνει viral, αφού 2 μήνες μετά την κυκλοφορία του μπορεί να παράγει άρθρα, εκθέσεις, ανέκδοτα, ποιήματα και πολλά ακόμα.

Γράφοντας απλά μια ερώτηση για οποιοδήποτε θέμα, σου δίνει μια «συνεκτική, ολοκληρωμένη και με επιχειρήματα» απάντηση, όπως διαπιστώθηκε από έναν ακαδημαϊκό στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον Guardian!

Με απλά λόγια, οι απαντήσεις του είναι 100% έγκυρες… που μας κάνουν να συνειδητοποιούμε πόση δύναμη (τρομακτική δύναμη κατ’ ακρίβειαν) κρύβει πίσω του το AI!

Γιατί τα πανεπιστήμια βλέπουν  το ChatGPT ως απειλή;
businesstoday.in

Πολλοί φοιτητές, τόσο στην Κύπρο και την Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, «ανακαλύπτοντάς» αυτή τη δύναμη που έχουν πλέον στα χέρια τους, βρήκαν τη χαμένη τους ελπίδα… ότι θα γράψουν εκείνη την εργασία των 5000 λέξεων (και μάλιστα χωρίς κανέναν κόπο), θα περάσουν επιτέλους το μάθημα και θα πάρουν το πτυχίο!

Κάπως έτσι, το ChatGPT εξελίσσεται πολύ γρήγορα στον καλύτερο σου φίλο, αλλά την ίδια ώρα γίνεται εχθρός των ακαδημαϊκών και των πανεπιστημίων… Λογικό! Αφού, σου δίνει τη δυνατότητα να αντιγράψεις παν-εύκολα και με απόλυτη επιτυχία. Και για να καταλάβεις για τι επίπεδο απαντήσεων μιλάμε… το ChatGPT πέρασε ολόκληρες εξετάσεις για πτυχίο Νομικής σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ!

Οκτώ από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αυστραλίας έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τον τρόπο που διεξάγουν τις εξετάσεις τους, αφού πολλοί φοιτητές έχουν «πιαστεί στα πράσα» να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ομάδας των πανεπιστημίων, Μάθιου Μπράουν, δήλωσε ότι «τα ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω της εκπαίδευσης των φοιτητών, την κατάρτιση του προσωπικού και τον επανασχεδιασμό των αξιολογήσεων, καθώς και με στοχευμένες μεθόδους ανίχνευσης της χρήσης λογισμικού AI».

Παρ’ όλα αυτά, επειδή η τεχνολογία δεν είναι εχθρός (ανάλογα με το πώς την εκμεταλλεύεσαι), εκπρόσωπος της ομάδας ξεκαθάρισε πως: «Γνωρίζουμε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές να μάθουν και θα αποτελέσει μέρος των εργαλείων που χρησιμοποιούμε στην εργασία μας στο μέλλον – γι’ αυτό πρέπει να διδάξουμε στους φοιτητές μας πώς να τη χρησιμοποιούν νόμιμα

Οι ανησυχίες που δημιούργησε το εν λόγω λογισμικό δεν έχουν τελειωμό, γι’ αυτό και σε πολλά δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης, το ChatGPT έχει απαγορευτεί σε όλες τις συσκευές, λόγω προβληματισμών για το πιθανό «αντίκτυπο στην εκμάθηση των μαθητών».

Γιατί τα βάζει μαζί του και η Ευρωπαϊκή Ένωση;
extremetech.com

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Thierry Breton, ζητά επιτακτικά νέους – αυστηρότερους νόμους για την τεχνητή νοημοσύνη, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι του ChatGPT.

Ειδικοί έχουν εκφράσει επίσης φόβους πως ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να γίνει αντικείμενο κατάχρησης από επιτήδειους στους τομείς της λογοκλοπής, της απάτης και της διάδοσης fake news! «Γι’ αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε ένα στιβαρό νομοθετικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε μια έμπιστη χρήση της AI βασισμένης σε υψηλής ποιότητας δεδομένα.»

Με τους προτεινόμενους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα υπό διαβούλευση, το ChatGPT θα θεωρηθεί ένα AI σύστημα γενικής χρήσης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την επιλογή εργαζομένων για θέσεις εργασίας (!).

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρίες ανησυχούν πως η κατηγοριοποίηση του AI ως «υψηλού ρίσκου» τεχνολογία, θα σημάνει πως θα απαιτούνται αυστηρότερα πρότυπα και συμμόρφωση με νόμους που θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος. Την ίδια στιγμή, όμως, το 23% των εργαζομένων στην ΕΕ ανησυχεί πως το ChatGPT θα τους «κλέψει» τη δουλειά!

Οι συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωβουλή για τους κανόνες της AI, θα καλύψουν πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως: 1. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν αν αλληλεπιδρούν με ένα chatbot ή έναν πραγματικό άνθρωπο, 2. Η διαφάνεια είναι σημαντική στο θέμα του ρίσκου της προκατάληψης και των ψευδών πληροφοριών. 3. Τα παραγωγικά AI μοντέλα εκπαιδεύονται με έναν τεράστιο όγκο κειμένων και εικόνων για να παράγουν μία σωστή απάντηση, οδηγώντας σε κατηγορίες παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Εσύ χρησιμοποιείς το ChatGPT; Ποια είναι η άποψή σου;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending