fbpx

Ξέρεις ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος & γιατί γιορτάζουν οι ερωτευμένοι;

14 Φεβρουαρίου… Σίγουρα ξέρεις κι εσύ, όπως όλοι μας, ότι τη συγκεκριμένη μέρα γιορτάζουν οι ερωτευμένοι!

Ξέρεις όμως ποιος ήταν αυτός ο Άγιος Βαλεντίνος και γιατί επιλέχθηκε η ημέρα αυτή για να γιορτάζει ο έρωτας; Πέραν από τις καρδούλες, τα σοκολατάκια, τις αγκαλιές και τα φιλάκια, αυτή η μέρα κρύβει πίσω της και μια ιστορία, που καλό θα ήταν να τη μάθεις!

Μάθε πιο κάτω ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος & γιατί γιορτάζουν οι ερωτευμένοι:

1
Ποιος ήταν ο Saint Valentine;

tanea.gr

Στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Άγιος Βαλεντίνος να εορτάζεται στις 6 Ιουλίου. Παρ’ όλα αυτά, ο ρωμαιοκαθολικός Άγιος Βαλεντίνος από το 496 γιορτάζει κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης.

Σύμφωνα με τον επικρατέστερο θρύλο, ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν καθολικός ιερέας στη Ρώμη και βοηθούσε τους Χριστιανούς που ήταν θύματα διώξεων στην περιοχή, γεγονός που θεωρείτο έγκλημα. Έτσι, ο Άγιος συνελήφθη για την πράξη του και φυλακίστηκε.

Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος αρχικά αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και έτσι τελικά τον καταδίκασε σε θάνατο με λιθοβολισμό. Ωστόσο, ο Βαλεντίνος επέζησε κι έτσι τον αποκεφάλισαν.

Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος στην κεντρική Ιταλία και ο δικαστής Αστέριος, του είπε ότι αν κάνει την τυφλή του κόρη να βρει το φως της θα έχει ότι ζητήσει… κι έτσι και έγινε! Ο Άγιος Βαλεντίνος του είπε να σπάσει όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, ωστόσο αυτή η μεταστροφή του δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα… και ο Άγιος είχε την ίδια κατάληξε με τον προηγούμενο θρύλο.

Ο Άγιος Βαλεντίνος μαρτύρησε και θάφτηκε σε χριστιανικό κοιμητήριο στη Βία Φλαμινία, κοντά στο Πόντε Μιλβίο, της βόρειας Ρώμης, στις 14 Φεβρουαρίου.

2
Γιατί γιορτάζουν οι ερωτευμένοι;

Freepik.com

Ίσως ακόμη να αναρωτιέσαι: «γιατί όμως γιορτάζουν οι ερωτευμένοι»; Τη σημασία που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, την απέκτησε τον 14ο αιώνα, όπου συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης. Την πρώτη γραπτή αναφορά του Βαλεντίνου, ως Άγιος τη συναντάμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών του Τζέφρι Τσόσερ.

Μία άλλη ιστορία που συνδέεται με τον έρωτα, αναφέρει ότι ο Άγιος Βαλεντίνος μια μέρα, ενώ καλλιεργούσε στον κήπο του τριαντάφυλλα, άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει πολύ έντονα. Εκείνος έκοψε ένα τριαντάφυλλο, βγήκε στον δρόμο πλησίασε το ζευγάρι και τους παρακάλεσε να τον ακούσουν. Έτσι, τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο, τους ευλόγησε και η αγάπη επανήλθε ανάμεσα τους! Λίγο αργότερα το ζευγάρι επέστρεψε και ζήτησε από τον Άγιο να ευλογήσει τον γάμο τους.

Σήμερα, στις 14 Φεβρουαρίου, ο έρωτας έχει την τιμητική του και οι ερωτευμένοι εκφράζουν συνήθως την αγάπη τους με κάποιο δώρο ή λουλούδια.

Γράψε μας σε σχόλιο αν γιορτάζεις κι εσύ του Αγίου Βαλεντίνου! 😉

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending