fbpx

Νέοι Κύπριοι σχεδιαστές μόδας αναβιώνουν την παραδοσιακή κυπριακή μόδα με zero waste ενδύματα!

Το Fashion Heritage Network Cyprus (FHNC) είναι μια νέα πρωτοποριακή πλατφόρμα που έχει ως στόχο να αναβιώσει την κληρονομιά της κυπριακής μόδας (και των παραδοσιακών ενδυμάτων) μέσω της σύγχρονης βιώσιμης μόδας, καινοτόμων και βιώσιμων δημιουργιών, έτσι ώστε να ενημερωθεί το κοινό για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η βιομηχανία της μόδας στον πλανήτη.

Το FHNC ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2022. Η ομάδα μας αποτελείται από νέους Κύπριους σχεδιαστές μόδας και καλλιτέχνες που εξερευνούν την ομορφιά και τη μοναδικότητα της κυπριακής κληρονομιάς της μόδας μέσω βιώσιμων σχεδίων μόδας και έργων τέχνης.

Η δουλειά των μελών του FHNC παρουσιάζεται μέσω επιδείξεων μόδας, βίντεο, ενημερωτικού υλικού στο διαδίκτυο και εκθέσεων. Επιπλέον, το FHNC θα φιλοξενήσει εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια προκειμένου να εκπαιδεύσει την τοπική κοινωνία σχετικά με την κληρονομιά της κυπριακής μόδας και τη βιωσιμότητα.

Η ομάδα μας αποτελείται από 30 μέλη που εργάζονται εθελοντικά σε διάφορα τμήματα, όπως μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχέδιο μόδας, έρευνας, εκδηλώσεων κ.λ.π.

Η ομάδα μας αντικατοπτρίζει το πνεύμα του νησιού μέσω της τέχνης, της βιώσιμης μόδας και της παραδοσιακής κληρονομιάς. Συνεπώς είναι μια εκλεκτή σύγκρουση οραμάτων, ιστοριών και στυλ από μια νέα πρωτοποριακή γενιά σχεδιαστών.

Oι δραστηριότητές της FHNC:

• Επίδειξη και έκθεση μόδας με έργα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και τεχνικές, καθώς και εκπαιδευτικές πληροφορίες σχετικά με την κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η μόδα στο περιβάλλον
• Μεταποίηση και εκπαιδευτικά βίντεο
• Φανζίν / Ενημερωτικό υλικό
• Διαδραστικά εργαστήρια (ανακύκλωση και επιδιόρθωση ρούχων)
• Εκπαιδευτικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
• Panel/Discussions
• Συμμετοχή σε συζητήσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια

Οι Κύριοι πυλώνες της:

Κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά και παραδοσιακά ενδύματα: Τα κυπριακά παραδοσιακά ρούχα είναι μοναδικά καθώς έχουν επηρεαστεί από τις διάφορες κοινότητες του νησιού. Το FHNC επιδιώκει την ανάδειξη αυτών των επιρροών μέσω ενημερωτικού υλικού στα έργα των καλλιτεχνών και σταμέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τα παραδοσιακά ενδύματα, τις τεχνικές και τα υλικά, με ένα σύγχρονο και καινοτόμο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη το παρόν. Θέλουμε να γιορτάσουμε την κληρονομιά της μόδας μας και τη σύνδεσή της με τη βιωσιμότητα, προσελκύοντας τη νεολαία.

Καινοτομία: Διεξαγωγή έρευνας για την επαναφορά των τεχνικών βιωσιμότητας και των γενικών τεχνικών σχεδιασμού μόδας που είναι μέρος των κυπριακών παραδοσιακών ρούχων. Αυτοί οι μέθοδοι είτε θα χρησιμοποιηθούν είτε θα αναπτυχθούν εις βάθος από τους σχεδιαστές μόδας μας προκειμένου να ενσωματωθούν στα έργα τους. Στόχος μας είναι να γιορτάσουμε και να διατηρήσουμε αυτές τις πολιτιστικές τεχνικές μόδας, οι οποίες θα επιτρέψουν τόσο στους σχεδιαστές μόδας όσο και στο ευρύ κοινό να αλλάξουν τον τρόπο με
τον οποίο αντιμετωπίζουν τα ρούχα τους, ενισχύοντας έτσι την έννοια της βιωσιμότητας της μόδας.

Βιωσιμότητα: Η βιομηχανία της μόδας είναι μια από τις πιο ρυπογόνες  βιομηχανίες στον σύγχρονο κόσμο. Συνεπώς η βιωσιμότητα πρέπει να είναι ένας  από τους κύριους στόχος στην καθημερινή μας ζωή. Το FHNC δεσμεύεται να  δημιουργήσει ενδύματα φιλικά προς το περιβάλλον με μηδενικά απόβλητα,  προκειμένου να έχει τον ελάχιστο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Επιπλέον, τα  παραδοσιακά ρούχα χαρακτηρίζονται ως βιώσιμα, λόγω των διαφόρων τακτικών  που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν (π.χ. επαναχρησιμοποίηση, μεταποίηση,  φυσικές βαφές, ανακύκλωση). Έτσι θα θέλαμε να επαναφέρουμε αυτήν την έννοια  στη ζωή των ανθρώπων, ειδικά σήμερα λόγω της κλιματικής κρίσης. 

Συνεργασία νέων: Ως μια δικοινοτική ομάδα, το FHNC αποτελείται από νέους  Κύπριους σχεδιαστές μόδας και καλλιτέχνες από διάφορες κοινότητες και τους  δίνει την ευκαιρία να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να παρουσιάσουν  τη δουλειά τους. Επιπλέον, το δίκτυο μας οργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια και  σεμινάρια για τα μέλη μας καθώς και την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά  τους τόσο σε τοπικές όσο και σε διεθνείς πλατφόρμες και να έρθουν σε επαφή με  επαγγελματίες του κλάδου. Μέσα από την τέχνη μπορούμε να παράξουμε  διάλογο, να δημιουργήσουμε γέφυρες επικοινωνίας και να προωθήσουμε την  ειρήνη και τη συνεργασία στο νησί μαςλόγω της κλιματικής κρίσης. 

Website: fashionheritagecy.com

Instagram: @fashionheritage.cy

Facebook: Fashion Heritage Network Cyprus

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending