fbpx

Μιλήσαμε με την Κύπρια που έφτιαξε το πιο απίστευτο app που προστατεύει όλες τις γυναίκες!

Δυστυχώς εν έτει 2023 μιλάμε ακόμη για περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας αποφασίσαμε να καταπιαστούμε με το συγκεκριμένο θέμα, μιλώντας με την Δήμητρα Αντρέου, την Κύπρια που δημιούργησε app ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών.

Η εφαρμογή φέρει την ονομασία INSAVIOR, δημιουργήθηκε από γυναίκες για γυναίκες και στόχος της είναι να βοηθήσει όσες βρεθούν σε κίνδυνο, αλλά να συμβάλλει και στην πρόληψη των περιστατικών βίας.

Μεταξύ άλλων, η Δήμητρα μας αποκάλυψε πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του app, πώς ακριβώς λειτουργεί η εφαρμογή και πώς σχολιάζει η ίδια τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών.

Δες όσα μας είπε η Δήμητρα πιο κάτω:

– Γεια σου Δήμητρα! Αρχικά θα θέλαμε να μάθουμε πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της εφαρμογής και από πού προκύπτει το όνομα;

Το κύριο έναυσμα για τη δημιουργία της εφαρμογής ήταν το τραγικό γεγονός της Sarah Everard, στο Λονδίνο, στις 3 Μαρτίου του 2021. Συγκεκριμένα, καθώς έφευγε από το σπίτι μιας φίλης της με τα πόδια, κατά τις 21:30 το βράδυ, απήχθη, βιάστηκε και απαγχονίστηκε από έναν άντρα αστυνομικό, ο οποίος εκμεταλλεύομενος το αξίωμα του και προφασιζόμενος ότι παρενέβει κάποιους κανόνες της καραντίνας τη βασάνισε και την σκότωσε.

Τότε, ξεσηκώθηκε ένα παγκόσμιο κύμα οργής απ’ όλες τις γυναίκες, οι οποίες χρησιμοποιήσαν τη φωνή τους και εξέφρασαν τον θυμό τους. Παράλληλα, έγινε παγκόσμια κατακραυγή, θίγοντας το γεγονός ότι επειδή είμαστε γυναίκες μας στερούνται κάποια βασικά, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Για παράδειγμα πρέπει να βρισκόμαστε πάντα σε συνεχή αφύπνιση και ανασφάλεια όταν είμαστε κάπου μόνες και πρέπει να προσέχουμε τι φοράμε, μήπως και μας επιτεθεί κάποιος!

Το ίδιο διάστημα περίπου, αποκαλύφθηκε και το τραγικό γεγονός που βίωσε η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, όπου σηματοδότησε και την έναρξη του κινήματος “Me too”.

Προσωπικά, όλα αυτά με πείραξαν πάρα πολύ κι έτσι σκέφτηκα μια ιδέα πολύ δημιουργική και πρωτοποριακή, που θα μπορούσε να προσφέρει άμεση λύση και να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο αύριο για την κάθε γυναίκα παγκοσμίως. Δυστυχώς, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, δεν μπόρεσα να εκτελέσω αυτή μου την ιδέα, όμως, κατάφερα να υλοποιήσω ένα μέρος της, με τη στήριξη της οικογένειάς μου.

Η εφαρμογή INSAVIOR δημιουργήθηκε με πολύ κόπο και μελέτη, αλλά προπαντός, με πολύ νοιάξιμο. Αρχικά, το όνομα της εφαρμογής, ήταν WSST (women stronger safer together). Όταν ζήτησα τη γνώμη διαφόρων ατόμων, μου πρότειναν να σκεφτώ κάτι εκτός από αρχικά. Έτσι, στο μυαλό μου ήρθε το instant savior, εξού και το Insavior, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «άμεσος σωτήρας», που αυτός είναι και ο σκοπός της εφαρμογής!

– Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η υλοποίηση της αρχικής ιδέας; Υπήρξαν εμπόδια;

Σαν μια νεαρή γυναίκα που πρώτη φορά επιχειρούσε να υλοποιήσει μια ιδέα  σε πρακτικό επίπεδο, οι δυσκολίες ήταν πάμπολλες, όμως, όχι και ακατόρθωτες… Γι’ αυτό και πήρε σχεδόν 2 χρόνια για να κυκλοφορήσει η Insavior. Ωστόσο, σημασία έχει να αρχίσεις και να επιμείνεις στον σκοπό σου.

Κάποτε -ίσως- όχι σε μια μέρα ή μια εβδομάδα/σ’ ένα χρόνο, όταν έρθει η ώρα θα ανθίσει και θα πάει σίγουρα καλά. Αυτό χρειάζεται να ξέρεις και να μην τα παρατάς. Και να μάθεις να παίρνεις τις κλειστές πόρτες σαν ανακατεύθυνση και να έχεις υπομονή… Ίσως το δυσκολότερο κομμάτι στο δικό μου ταξίδι!

Παράλληλα, θα πρέπει να μάθεις να μην απογοητεύεσαι από τα «όχι», γιατί συνήθως είναι πολύ περισσότερα από τα «ναι». Θα πρέπει να ακολουθάς το ένστικτό σου και να βασίζεσαι στο δικό σου «ναι», που μπορεί να υπερκαλύψει κάθε «όχι».

Κατά τ’ άλλα, το δικό μου ταξίδι -ίσως- να ήταν ευκολότερο και πιο σύντομο, εάν κρατικοί μηχανισμοί, αρμόδιοι φορείς, οργανισμοί, άτομα με θέση και βήμα, βοηθούσαν εμπράκτως την Ιnsavior και δεν έμεναν απλά στα λόγια, εφόσον είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που μας αφορά όλους και κυρίως όλες μας!

– Πώς λειτουργεί η εφαρμογή; 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε app store & google play σε Ελλάδα και Κύπρο για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως. Προτεραιότητα μας, πέραν από τη δημιουργία μιας γυναικείας κοινότητας που θα προσφέρει εμπράκτως την αλληλεγγύη της, είναι η ασφάλεια των μελών μας. Επομένως, για να γίνεις μέλος της εφαρμογή πρέπει να περάσεις πρωτίστως από μια διαδικασία ταυτοποιήσης.

Τώρα πώς λειτουργεί… Η INSAVIOR παρέχει ένα κουμπί SOS με δύο επίπεδα επικινδυνότητας. Το «SOS Υψίστης Σημασίας», όπου μια γυναίκα που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (είτε στον δρόμο από κάποιον άγνωστο, είτε στο σπίτι από τον σύντροφο της κ.α.) μπορεί πολύ εύκολα να το ενεργοποιήσει και να λάβει άμεση βοήθεια από τις γυναίκες της INSAVIOR που βρίσκονται σε κοντινή ακτίνα και θα λάβουν ειδοποιήση με χάρτη, πλοήγηση και τη ζωντανή τοποθεσία της, για να μπορούν να μεταβούν άμεσα κοντά της. Παράλληλα, θα σταλεί μήνυμα στις επαφές έκτακτης ανάγκης που η ίδια όρισε (ασχέτως αν δεν έχουν την εφαρμογή) με τα ίδια στοιχεία για να μπορούν να ειδοποιήσουν την Αστυνομία εκ μέρους της.

Όσες περισσότερες γυναίκες έχουν την εφαρμογή, τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε όλες, ενώ θα αυξηθεί η αμεσότητα και αποτελεσματικότητα της, έτσι ώστε να μπορούμε να βοηθηθούμε ή να βοηθήσουμε μια άλλη γυναίκα σε μια κρίσιμη στιγμή.

Παράλληλα, η INSAVIOR παρέχει και το «SOS Μέτριας Σημασίας», όπου αν μια γυναίκα νιώθει ανασφάλεια, φοβάται ή απλά δεν νιώθει καλά και χρειάζεται συνοδεία για το σπίτι, μπορεί να αναρτήσει μια δημοσίευση και οι γυναίκες της εφαρμογής που βρίσκονται κοντά της θα λάβουν ειδοποίηση και μαζί τη ζωντανή τοποθεσία της, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της και να μεταβούν κοντά της.

Επιπρόσθετα, η INSAVIOR παρέχει βίντεο αυτοάμυνας από ένα διακεκριμένο αθλητή και προπονητή για σωματική ενδυνάμωση και ασφάλεια, ενημερωτικά άρθρα προς αφύπνιση και ενημέρωση της κάθε γυναίκας για κοινωνικά θέματα, θέματα έμφυλης βίας, όπως και ενθαρρυντικά αποφθέγματα για ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Τέλος, υπάρχει μια σελίδα κοινότητας όπου η κάθε INSAVIOR μπορεί ελεύθερα να μοιραστεί τις σκέψεις της, τους προβληματισμούς της, τις συμβουλές της ή ακόμα και τη δική της ιστορία με τα άλλα μέλη της εφαρμογής και να λάβει στήριξη.

– Με ποιον τρόπο μπορεί μια γυναίκα να γίνει μέλος της INSAVIOR;

Όποια γυναίκα θέλει να βοηθήσει την Insavior μπορεί να μας στείλει προσωπικό μήνυμα στο Instagram μας που είναι και το κύριο κανάλι επικοινωνίας μας, @insaviorapp για να την ενημερώσουμε για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Διοργανώνουμε δράσεις σε διάφορες πόλεις και κοινότητες της Κύπρου, ώστε να μπορέσουμε μέσω φυσικής παρουσίας να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες γίνεται στην Insavior, αυξάνοντας έτσι την απήχηση της και τον κοινωνικό της αντίκτυπο, ενώ παράλληλα να μεγαλώσουμε τη δικλίδα ασφαλείας για κάθε γυναίκα που θα χρειαστεί βοήθεια.

Παράλληλα, σε όποια γυναίκα αρέσει να αρθρογραφεί για κοινωνικά θέματα, θέματα έμφυλης βίας ή και αυτό-ανάπτυξης και να μοιράζεται τις σκέψεις της, μπορεί να μας στείλει τη δουλειά της και να τη μοιραστούμε με την κοινότητά μας, μέσω των αρθρών ή των αποφθεγμάτων μας. Τέλος, μεγάλη βοήθεια θα είναι η στήριξη από γυναίκες ψυχολόγους που θα ήθελαν να ενταχθούν και να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους τις γυναίκες της Insavior!

– Πώς σχολιάζεις τα περιστατικά βίας εν έτει 2023; Αν όλες οι γυναίκες που υπέστησαν κακοποίηση μιλήσουν δημόσια, πιστεύεις θα μειωθούν τα περιστατικά;

Τα περιστατικά βίας και κακοποίησης -δυστυχώς- ούτε άλλαξαν, ούτε μειώθηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Δυστυχώς, ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς. Αυτό, όμως, που άλλαξε είναι η ευαισθητοποιήση και η αφύπνιση του κόσμου σ’ αυτά τα τόσο λεπτά και κρίσιμα περιστατικά. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό βήμα!

Φυσικά και πιστεύω πως όσες περισσότερες γυναίκες μιλήσουν για τις κακοποιητικές συμπεριφορές που πέρασαν ή περνούν θα μειωθούν τα περιστατικά! Ο λόγος είναι διότι όταν ένα θέμα συζητιέται και επανέρχεται στην επικαιρότητα επανηλειμμένα, «σπάζει» το ταμπού, «γκρεμίζεται» το κοινωνικό στίγμα και η κοινωνία παύει να είναι πλέον αμέτοχη μπροστά σ’ αυτό, γιατί πλέον αντιλαμβάνεται πως δεν είναι από κανέναν αποδεκτό και πως αυτή η συμπεριφορά είναι λάθος και δεν αφορά απλά μια μικρή μερίδα γυναικών.

Αυτό ενισχύει τη δράση της κοινωνίας και της κάθεμιας από μας στο να μιλήσει και να εκφραστεί, βοηθώντας έτσι μέσω της δικής μας ιστορίας, γυναίκες που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση, να αντιληφθούν πως δεν είναι μόνες τους σ’ αυτό.

Παράλληλα έτσι, θα αναγκαστούν και οι φορείς να μεγιστοποιήσουν τις ποινές προς τις κακοποιητικές συμπεριφορές και να πάρουν αυστηρότερα μέτρα προς το φαινόμενο που ταλανίζει γενιά με γενιά την κοινωνία, δηλαδή την έμφυλη βία.

– Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Μέχρι πού θέλετε να φτάσει η Insavior;

Το όραμα της Insavior είναι η επέκταση μας παγκοσμίως, καθώς το φαινόμενο της έμφυλης βίας και των κακοποιητικών συμπεριφορών, δεν έχουν σύνορα.

Ευχή μας είναι να μεγιστοποιήσουμε στον υπέρτατο βαθμό την αποτελεσματικότητα και λειτουργία της Insavior, μειώνοντας την ανασφάλεια, τον φόβο, τον τρόμο και κάθε κακοποιητική συμπεριφορά προς την κάθε γυναίκα.

Όραμα μας είναι η κοινότητα της Insavior να έχει τόση μεγάλη δύναμη, επέκταση, δικτύωση και αντίκτυπο, που να αποτελεί αποκούμπι για την κάθε γυναίκα που μας χρειάζεται μέσω της μετουσίωσης της γυναικείας αλληλεγγύης σε πράξη.

– Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα σας στη νέα γενιά γυναικών της Κύπρου, που πολλές φορές –ίσως- να μην αντιλαμβάνονται ότι πλέον ο κίνδυνος υπάρχει παντού;

Καταρχάς, είναι καιρός να πάψει αυτή η νοοτροπία του «δεν συμβαίνει σε εμένα» ή «δεν συμβαίνει στο δικό μου σπίτι», άρα δεν υπάρχει ή δεν με ενδιαφέρει. Ο κίνδυνος όπως πολύ σωστά το έθεσες, υπάρχει παντού.

Επομένως, ας ανοίξουμε τα μάτια μας, τα αυτιά μας αλλά προπαντών την καρδιά μας και ας στηρίξουμε όποια γυναίκα μας χρειάζεται! Αύριο μπορεί να είσαι εσύ ή κάποιος δικός σου άνθρωπος, εκεί που δεν το περιμένεις. Φέρσου όπως θα ήθελες να σου συμπεριφερθούν. Φέρσου ανθρώπινα!

Ενημερώσου και ευαισθητοποιήσου, το θέμα της έμφυλης βίας είναι πολύ πιο μεγάλο και πολύ πιο βαθύ από ό,τι νομίζεις. Η έκβαση του όμως εξαρτάται από τη δική μας και τη δική σου αντιμετώπιση και το λιθαράκι σου είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο νομίζεις!

Όλες μαζί σαν μια γροθιά, για την κάθεμια από μας και για την κάθε γυναίκα που χάθηκε τόσο άδικα, βάζουμε μαζί ένα τέλος. Μόνο μαζί μπορούμε… και μπορούμε τα πάντα!


Η INSAVIOR είναι διαθέσιμη στα App Stores & Google Play σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ευχαριστούμε Δήμητρα για τον χρόνο σου και ευχόμαστε η INSAVIOR να συμβάλλει στη μείωση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending