fbpx

Ο E.L.I.A.S. από το PASCAL Space Center ταξιδεύει στο διάστημα!

Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, οι μαθητές του PASCAL English School Larnaka, θα επιχειρήσουν ένα παγκόσμιο, πρωτοποριακό πείραμα, με απώτερο στόχο να στείλουν ένα έξυπνο ρομπότ με την ονομασία E.L.I.A.S. όσο το δυνατόν πιο κοντά στη στρατόσφαιρα και το διάστημα.

Το ακρωνύμιο E.L.I.A.S. έχει προέλθει από τις αγγλικές μεταφράσεις των λέξεων Εξερεύνηση, Δια Βίου Μάθηση, Καινοτομία, Πρόοδος και Διάστημα (Exploration, Lifelong learning, Innovation, Advancement and Space). Ο E.L.I.A.S., ως μέρος του προγράμματος Cyprus Space Week για τη φετινή χρονιά, θα αποτελέσει το πρώτο έξυπνο ρομπότ στην ιστορία, που ολοκλήρωσε με επιτυχία μια διαστημική πτήση.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Απαιτεί πολύ προγραμματισμό, προετοιμασία και τεχνογνωσία για να διασφαλιστεί ότι ο E.L.I.A.S. μπορεί να ανταπεξέλθει στις ακραίες συνθήκες της στρατόσφαιρας, όπως χαμηλή πίεση, χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Η ομάδα του PASCAL English School Larnaka πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι το ρομπότ μπορεί να επικοινωνήσει με τον επίγειο σταθμό που βρίσκεται στο PASCAL Space Center στη Λάρνακα και να συλλέξει δεδομένα με επιτυχία. Παρά τις προκλήσεις, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί, είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν τα όρια του δυνατού και να γράψουν ιστορία με αυτό το πείραμα.

Δεδομένης της δυσκολίας και της πολυπλοκότητας του πειράματος, η πιθανότητα μιας μη επιτυχημένης ολοκλήρωσης του πειράματος παραμένει ορατή. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν πλήρη επίγνωση των προκλήσεων και κατανοούν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να μεταβάλουν τον επιθυμητό στόχο. Ωστόσο, όλοι είναι αποφασισμένοι να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται με τη μη υλοποίηση του τελικού στόχου.

«Σε κάθε περίπτωση, το πείραμα είναι μια ευκαιρία για όλους να μάθουν και να αναπτυχθούν, να ξεπεράσουν τα όρια του δυνατού και να εμπνεύσουν άλλους να κυνηγήσουν τα όνειρα και τα πάθη τους.» Ελπιδοφόρος Αναστασίου, Διευθυντής Διαστημικού Κέντρου PASCAL.

Με 85 δημοτικά σχολεία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Cyprus Space Week, περισσότεροι από 2.500 μαθητές θα παρακολουθήσουν ζωντανά από τις τάξεις τους τον E.L.I.A.S. να κατακτά τη στρατόσφαιρα. Επιπλέον, και τα 85 σχολεία που συμμετείχαν στη διοργάνωση, στέλνουν επίσης τους δικούς τους σπόρους λουλουδιών στη στρατόσφαιρα, ως μέρος του προγράμματος «Plants to Space» που συνδυάζει την εκπαίδευση STEAM και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι 2.500 μαθητές με τους δασκάλους τους, έχουν επισκεφθεί το Διαστημικό Κέντρο PASCAL για εκπαίδευση και συμμετείχαν σε εργαστήρια αναφορικά με το πώς να σχεδιάσουν τα πειράματά τους αλλά και για να γνωρίσουν τον E.L.I.A.S.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το «Cyprus Space Foundation» και υποστηρίζεται από το Τμήμα Μετεωρολογίας, το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» και το ομαδικό έργο Excelsior.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending