fbpx

Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων NEOLAiA στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας!

Πρύτανης Πουγιούτας: «Πρωτοστατούμε στο σχεδιασμό ενός ψηφιακού και καινοτόμου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με πανεπιστημιουπόλεις σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες»

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε και φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του συνάντηση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων NEOLAiA (https://neolaiacampus.eu/), η οποία  πραγματοποιήθηκε στις 7 – 9 Μαΐου 2023.

Η κοινοπραξία NEOLAiA αποτελείται από εννέα (9) Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και στοχεύει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και στην ενδυνάμωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη (https://neolaiacampus.eu/).

Τον Ιανουάριο του 2023, η κοινοπραξία υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτηση για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος European University Alliances. Τα πανεπιστήμια της συμμαχίας πραγματοποίησαν μια εποικοδομητική συνάντηση με σκοπό να διερευνήσουν τα οφέλη και τους στόχους που μπορούν να επιτευχθούν μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αίτησης.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει αναλάβει ουσιαστικό ρόλο για την υλοποίηση του οράματος της Κοινοπραξίας, αφού τέθηκε επικεφαλής του πακέτου εργασίας «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» (Digital Transformation), καθώς και συν-επικεφαλής του πακέτου εργασίας «Ανοικτή Επιστήμη» (Adopting and Sustaining Open Science). Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου εργασίας «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» εστιάζει στο Metaverse, καθώς ένας από τους βασικούς του σκοπούς είναι να υποστηρίξει όλα τα πανεπιστήμια/μέλη να συμβαδίσουν με την ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας τεχνολογίες Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας και το Metaverse.

Στη συνάντηση συμμετείχαν πέραν των 20 εκπροσώπων από τα εξής μέλη της κοινοπραξίας: University of Jaén, Ισπανία, University of Tours, Γαλλία, University of Bielefeld, Γερμανία, Örebro University, Σουηδία, University of Salerno (διαδικτυακή παρουσία), Ιταλία, Šiauliai State University of Applied Sciences (διαδικτυακή παρουσία), Λιθουανία, “Ştefan Cel Mare” University of Suceava, Ρουμανία, και University of Ostrava, Τσεχία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν οι πρέσβεις της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Ρουμανίας. Οι πρέσβεις  εξέφρασαν την υποστήριξή τους και τόνισαν την δυνατότητα που έχει αυτή η συνεργασία να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των χωρών τους. Η εκδήλωση ήταν μια υπενθύμιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών που διέπουν την κοινοπραξία, που σκοπό έχουν να προωθήσουν μια ακμάζουσα, διασυνδεδεμένη ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή κοινότητα. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν κοινωνικές εκδηλώσεις που συνέβαλαν στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των εταίρων.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που φιλοξενήσαμε αυτή τη συνάντηση της συμμαχίας  NEOLAiA στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το Πανεπιστήμιο μας, ως ένα κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα στον τομέα των ανατρεπτικών τεχνολογιών, ηγείται του σχεδιασμού ενός ψηφιακού και καινοτόμου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με πανεπιστημιουπόλεις σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, συνεχίζοντας με επιτυχία να προβάλλει τη χώρα μας ως διεθνές κέντρο ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending