fbpx

Ο Ανδρέας μας μιλά για την εμπειρία του στον Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex Cyprus!

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο, ο Παγκύπριος Διαγωνισμός Ρομποτικής Robotex διοργανώνεται για 6η φορά από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS). Το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουλίου 2023, στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Robotex Cyprus 23 απευθύνεται σε μαθητές/τριες, καθώς επίσης σε φοιτητές/τριες και ενήλικες. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι νικήτριες ομάδες θα μπορούν να συμμετέχουν στο Robotex International 2023 στην Εσθονία!

Ο διαγωνισμός Robotex σημειώνει τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια, πετυχαίνοντας σωρεία διακρίσεων. Εμείς μιλήσαμε με τον φοιτητή, Ανδρέα Κούρρη, για να μάθουμε περισσότερα για την εμπειρία του στις προηγούμενες διοργανώσεις, πώς συμμετέχει πλέον ως εθελοντής, ενώ μας είπε γιατί πρέπει να συμμετέχεις κι εσύ αν σε ενδιαφέρει η Ρομποτική!

Δες πιο κάτω όσα μας είπε:

– Γεια σου Αντρέα. Μίλα μας λίγο για την εμπειρία σου στον διαγωνισμό Robotex. Πότε συμμετείχες (σε τι ηλικία και ποια χρονιά) και γιατί;

Συμμετέχω στο Robotex Cyprus από το 2017, όταν ήμουν 16 ετών. Συμμετείχα στον διαγωνισμό ως διαγωνιζόμενος μέχρι το 2019. Από το 2020 μέχρι και σήμερα συμμετέχω ως εθελοντής, βοηθώντας στην οργάνωση του διαγωνισμού.

Ο λόγος που είχα δηλώσει συμμετοχή ήταν επειδή ήταν καλή ευκαιρία να βελτιώσω τις ικανότητες μου στη ρομποτική και να μάθω καινούργια πράγματα. Οι εμπειρίες τόσο ως διαγωνιζόμενος, όσο και ως εθελοντής είναι καταπληκτικές. Γνώρισα πολύ κόσμο με παρόμοια ενδιαφέροντα και κέρδισα πολλές γνώσεις!

– Πλέον είσαι φοιτητής και συμμετέχεις στο Robotex με έναν διαφορετικό τρόπο. Εξήγησε μας τι ακριβώς κάνεις ως εθελοντής!

Μόλις τέλειωσα το τρίτο μου έτος στον κλάδο Μηχανολόγων Μηχανικών και Κατασκευαστικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, πλέον συμμετάσχω στη διοργάνωση ως μέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής.

Επίσης βοηθώ στην προώθηση του Robotex Cyprus, για παράδειγμα πρόσφατα διοργανώσαμε ένα σεμινάριο ρομποτικής για φοιτητές. Οι λόγοι για τους οποίους επέλεξα να γίνω εθελοντής και να βοηθώ την διοργάνωση είναι δύο. Ο πρώτος είναι επειδή θέλω να συνεισφέρω, ώστε να αναπτυχθεί η ρομποτική στην Κύπρο. Ο δεύτερος είναι ότι όπως πολύς κόσμος είχε δώσει τον δικό του χρόνο για τη διοργάνωση για να μου δοθεί εμένα η ευκαιρία να διαγωνιστώ, έτσι και εγώ θέλω να δώσω την ίδια ευκαιρία στη νέα γενιά!

Γιατί οργάνωσες το σεμινάριο και σε ποιους απευθύνεται; Δώσε μας λίγες πληροφορίες γι’ αυτό.

Το σεμινάριο ρομποτικής για φοιτητές έγινε σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS), τον Όμιλο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου (UCY Computer Science Club) και του UCY: Robotics Lab.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να μάθουν για τον διαγωνισμό προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και να τους δώσουμε κάποιες συμβουλές για το πώς μπορούν να ξεκινήσουν. Το σεμινάριο είχε επιτυχία επειδή αρκετά άτομα έδειξαν ενδιαφέρον και ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω σε ρομπότ για να συμμετέχουν στο Robotex τον Ιούλιο!

– Τι πρέπει να ξέρει κανείς για να συμμετέχει στον διαγωνισμό; Χρειάζεται να σπουδάζει σε κάποιον σχετικό κλάδο;

Το τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να συμμετέχει εξαρτάται και σε ποια πρόσκληση θέλει να διαγνωστεί. Φυσικά το να σπουδάζει σε κάποιον σχετικό κλάδο, όπως μηχανολογία ή πληροφορική, βοηθάει. Στην εποχή του διαδικτύου, όμως, υπάρχουν άπειρες πηγές για να βοηθήσουν κάποιον να ασχολείται με την ρομποτική, άσχετα από τον κλάδο σπουδών ή προηγούμενες γνώσεις!

Γιατί αξίζει να συμμετέχει ένας/μια φοιτητής/τρια στο Robotex; Τι έχει να “κερδίσει”;

Πέραν από τις υποτροφίες σε πανεπιστήμια και τα διάφορα δώρα για τις νικήτριες ομάδες, με το να συμμετέχει στην Robotex ένας/μια φοιτητής/τρια, είτε ως διαγωνιζόμενος/η, είτε ως εθελοντής/τρια, θα έχει την ευκαιρία να ενταχθεί σε μια κοινότητα ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα. Θα μπορέσει να συγκρίνει και να αναπτύξει τις ικανότητες του και να μάθει πράγματα που δεν θα μάθαινε σε μια διάλεξη.

Ευχαριστούμε Ανδρεά που μοιράστηκες μαζί μας την εμπειρία σου.

Αν θες να συμμετάσχεις κι εσύ βρες όλες τις πληροφορίες για τον διαγωνισμό εδώ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending