fbpx

Δες τι έχεις κι εσύ ξεχασμένο στα συρτάρια σου και… δεν ήξερες πως είναι επικίνδυνο!

Πόσα διαφορετικά πράγματα (που δεν χρειαζόμαστε) μπορούν να χωρέσουν σε ένα συρτάρι; Πάααρα πολλά, αυτό είναι βέβαιο! Και το αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν έρθει η στιγμή να πετάξουμε μερικά λόγω έλλειψης χώρου… ή να μετακομίσουμε σε κάποιο άλλο σπίτι!

Πόσα όμως από αυτά γίνονται επικίνδυνα με τον καιρό; Αν ήξερες πόση ζημιά προκαλεί μια μπαταρία που κρατάς ξεχασμένη στα συρτάρια σου ή που πετάς στα σκουπίδια, σίγουρα θα φρόντιζες να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια… και θα ήταν για το καλό όλων μας!

Και τι θα γίνει αν δεν ανακυκλώσω;

Οι μπαταρίες βρίσκονται σε συσκευές και εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά κλπ. Σίγουρα θα έχεις ακούσει πως περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως: υδράργυρο, μόλυβδο και άλλα χημικά.

Άρα, αν δεν τις πάρεις για ανακύκλωση, μένουν στο σπίτι, αλλοιώνονται και απελευθερώνουν αυτές τις ουσίες! Αν τις πετάς στα σκουπίδια, αυτές οι τοξικές ουσίες προκαλούν σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην υγεία μας!

Σκέψου μόνο ότι αν δεν ανακυκλωθεί μια μπαταρία, όλες αυτές οι ουσίες θα επιστρέψουν πίσω σε εμάς (και στον οργανισμό μας) μέσω του φαγητού που καταναλώνουμε! Τώρα σκέψου το ξανά… Θα έτρωγες κάτι αν ήξερες ότι είναι toxic; Αποκλείεται! Με το πιο κάτω video θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοούμε!

Επίσης, όταν η μπαταρία αδειάσει και απλά παραμείνει ξεχασμένη σε κάποιο συρτάρι ή δεν ανακυκλωθεί, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και ενέργεια για την παραγωγή καινούργιων μπαταριών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο όγκος απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές.

Αντίθετα, αν κάνεις το σωστό και τη ρίξεις στον κάδο ανακύκλωσης της Α.Φ.Η.Σ., ο «κύκλος ζωής» της συνεχίζεται, αφού τα βασικά στοιχεία της μπαταρίας θα ανακυκλωθούν για να παραχθούν νέες μπαταρίες ή/και άλλα προϊόντα. Έτσι, συμβάλεις στην προστασία του περιβάλλοντος από τις τοξικές ουσίες.

Ε και τι πρέπει να κάνω δηλαδή;

Η διαδικασία ανακύκλωσης άδειων μπαταριών είναι πολύ εύκολη… Απλά τις ρίχνεις σε έναν από τους κάδους της Α.Φ.Η.Σ.! 

Για περισσότερη ευκολία, μπορείς να βάλεις ένα μικρό κουτί στο σπίτι σου όπου θα τις μαζεύεις σιγά -σιγά και μόλις γεμίσει να μεταφέρεις όλες τις άδειες μπαταρίες στον κάδο ανακύκλωσης.

Για παράδειγμα, πριν πας στην καφετέρια του uni σου για πρωινό καφεδάκι ή καθώς πας προς τη βιβλιοθήκη για να στρωθείς στο διάβασμα, όλο και κάποιον κάδο της Α.Φ.Η.Σ. θα βρεις μπροστά σου για να ρίξεις μέσα τις άδειες μπαταρίες. Easy-peasy lemon squeezy!

Πού βρίσκω κάδο ανακύκλωσης Α.Φ.Η.Σ.;

Σε κάθε σου μετακίνηση θα βρεις ένα κάδο! Συνήθως, υπάρχουν σε κοινούς χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως: σχολεία, πανεπιστήμια, τράπεζες, υπεραγορές, καταστήματα ηλεκτρονικών, εμπορικά κέντρα, δημόσια κτήρια, κλπ.

Και για να μην βρεις δικαιολογία «μα πού να ψάχνω για κάδο ανακύκλωσης μπαταριών τώρα;»… ΕΔΩ θα βρεις όλα τα σημεία ανακύκλωσης μπαταριών στην Κύπρο και believe us είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα φαντάζεσαι. Τα σημεία είναι ΠΑΝΩ από 6000 παγκύπρια

Ποιες μπαταρίες ανακυκλώνονται;

Υπάρχουν πολλά είδη μπαταριών – κυλινδρικές, επίπεδες ή σε σχήμα κουμπιού – τις οποίες χρησιμοποιούμε σε ηλεκτρικές συσκευές, φωτογραφικό εξοπλισμό, ρολόγια, υπολογιστές και σε άλλες χρήσεις της καθημερινής μας ζωής.

Στον κάδο ανακύκλωσης Α.Φ.Η.Σ. μπορείς να ρίχνεις όλα τα είδη ξηρών μπαταριών που έχουν μικρό μέγεθος – μέχρι 2 κιλά, είτε αυτές είναι μιας χρήσης, είτε επαναφορτιζόμενες. Δεν παίζει ρόλο το είδος της συσκευής από την οποία προέρχονται (κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες, PC/laptop) αρκεί να μην είναι ενσωματωμένες στο προϊόν.


Δεν αρκεί να κρατάς τις άδειες μπαταρίες στα συρτάρια. Πρέπει να τις ανακυκλώνεις σωστά, μεταφέροντας και ρίχνοντάς τις στον κάδο Α.Φ.Η.Σ., για να προστατεύσεις το περιβάλλον και την υγεία σου φυσικά!

Ας αποκτήσουμε όλοι αυτήν την απλή, αλλά πολύ καλή συνήθεια!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending