fbpx

Mika Hakinen: Ο άνθρωπος που φοβόταν ο Michael Schumacher!

10 χρόνια καριέρας (1991 – 2001), 161 αγώνες, 20 νίκες, 26 pole positions, 51 φορές στο βάθρο, 2 παγκόσμια πρωταθλήματα Formula 1 (1998, 1999) και το πιο σημαντικό: Μερικές από τις καλύτερες στιγμές στην σύγχρονη ιστορία της Formula 1!

Αυτός είναι με λίγα λόγια ο Mika Hakinen, ο ιπτάμενος Φινλανδός! Ένας λιγομίλητος αλλά βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος, ένας εξαιρετικά γρήγορος αλλά και συνεπής οδηγός! Η αντιπαλότητα του με τον Michael Schumacher ήταν παροιμιώδης με τον κάθε οδηγό να βγάζει τον καλύτερο του εαυτό προκειμένου να νικήσει τον μεγάλο του αντίπαλο αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει μεταξύ τους ένας βαθύς σεβασμός και φιλία! Δείγμα, ακριβώς, αυτού του σεβασμού ήταν και η δήλωση του Schumi πως ο Hakinen ήταν ο μόνος οδηγός που φοβόταν στην καριέρα του! 

Ο Hakinen ξεκίνησε την καριέρα του στη Formula 1, λοιπόν, με την ομάδα της Lotus όπου πολύ γρήγορα έδειξε σημεία του ταλέντου του. Το 1993 μετακομίζει στην McLaren όπου για ένα χρόνο είναι ομόσταυλος με τον μεγάλο Ayrton Senna. Την επόμενη περίοδο, ο Senna μετακομίζει στην Williams με τον Φινλανδό να είναι πλέον πρώτο όνομα στην βρετανική ομάδα.

Και όμως, το 1995 έμελλε να σημαδέψει μια και καλή τον πιλότο από την Vantaa! Αυτό γιατί στο Grand Prix της Αδελαίδας υπέστη ένα φοβερό δυστύχημα στο οποίο η άμεση επέμβαση των ιατρών που του έκαναν τραχειοτομή ενώ ο Hakinen ήταν μέσα στο μονοθέσιο, του έσωσε, κυριολεκτικά, τη ζωή!

Ξεπερνώντας τους φόβους του, ο Hakinen ξαναμπαίνει σε μονοθέσιο στον τελευταίο αγώνα του 1997 και σιγά – σιγά γίνεται πιο γρήγορος από ποτέ!

Κάπου εδώ, η μάχη με τον Schumacher αρχίζει να φουντώνει! Το 1998, οι 2 οδηγοί κάνουν ότι καλύτερο μπορούν με τον Hakinen να στέφεται πρωταθλητής μετά από μια επική αναμέτρηση στη Suzuka της Ιαπωνίας! Παρόμοιο σκηνικό και το 1999 με τον Hakinen να εκμεταλλεύεται την απουσία του Schumacher από αρκετά Grand Prix (είχε σπάσει το πόδι του) και να κατακτά τον δεύτερο συνεχόμενο του τίτλο!

Η πιο επική στιγμή της κόντρας τους, όμως, ήταν στο βελγικό Grand Prix του 2000, όταν ο Φινλανδός με μια εκπληκτική μανούβρα πέρασε τον μεγάλο του αντίπαλο κατακτώντας την νίκη! Το πρωτάθλημα, ωστόσο, όπως και αυτό του 2001 κατέληξε στον Michael Schumacher και την Ferrari!

Με την McLaren να αντιμετωπίζει προβλήματα αξιοπιστίας αλλά και τον Φινλανδό οδηγό να έχει στο μεταξύ αποκτήσει οικογένεια στο πρόσωπο της γυναίκας του, Erja, και του γιου του, Hugo, αποφασίζει με το τέλος του 2001 να κάνει διάλειμμα ενός χρόνου από τις πίστες προκειμένου να περάσει χρόνο με την οικογένεια του.

Ο ένας χρόνος, όμως, έγινε έξι και το 2007, μετά από δοκιμές με την McLaren στις οποίες κατάλαβε πως είναι πλέον πολύ αργός, ο Mika Hakinen ανακοίνωσε και επίσημα την απόσυρση του από οποιαδήποτε αγωνιστική δραστηριότητα.

Στο σήμερα ο τεράστιος Mika, στα 48 του χρόνια, ζει φιλήσυχα μακριά μεν από την Formula που τόσο δόξασε αλλά παρακολουθώντας τις εξελίξεις! Αναμφίβολα, η Formula 1 του χρωστά πάρα πολλές όμορφες στιγμές αφού για αρκετούς ειδικούς, μαζί με τον Schumacher συνέθεσαν την τελευταία μεγάλη κόντρα, μέχρι σήμερα, στις πίστες!

Εσύ ποια κόντρα θυμάσαι περισσότερο από την Formula 1; 

 

Δες επίσης: Η ιστορία του αφεντικού της Formula 1!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending