Εσύ ξέρεις την ιστορία των γηπέδων Α’ Κατηγορίας της Κύπρου;

Ποδοσφαιρικά γήπεδα. Ο “ναός” του κάθε ποδοσφαιρόφιλου και ο χώρος λατρείας του τόσο αγαπημένου αθλήματος. Ο χώρος συνάθροισης των απανταχού τρελαμένων με την στρογγυλή θεά και ένας χώρος που δίνει την  δυνατότητα στον κάθε φίλαθλο / οπαδό να απολαύσει λίγες ώρες πραγματικής  ξεγνοιασιάς.

Γιατί τα λέμε αυτά; Πολύ απλά επειδή το πρώτο παιχνίδι της ΑΕΚ, χθες, στο νεοσύστατο “ΑΕΚ Αρένα” ήταν η αφορμή να ψάξουμε λίγο παραπάνω την ιστορία των γηπέδων της Κύπρου, τουλάχιστον αυτών που χρησιμοποιούνται από ομάδες Α’ Κατηγορίας. Με άλλα λόγια, των χώρων εκείνων που περνάμε τα Σαββατοκύριακα μας με αγωνία, χαρά, λύπη και θέαμα!

1
Μακάρειο

Στάδιο που λειτούργησε το 1978, χωρητικότητας 15, 590 θέσεων. Πήρε το όνομα του από τον Εθνάρχη Μακάριο που είχε πεθάνει ένα χρόνο προηγουμένως. Αποτέλεσε έδρα των 2 μεγάλων της Λευκωσίας (Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ) από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του μέχρι το 1999 όταν άνοιξε το νέο ΓΣΠ. Από το 2007 μέχρι σήμερα αποτελεί έδρα της Δόξας Κατωκοπιάς ενώ στο Μακάρειο, επίσης, φιλοξενούνται ο Ολυμπιακός, ο Εθνικός Άσσιας και ο Διγενής Μόρφου. Σε αυτό το γήπεδο διεξήχθησαν 6 τελικοί Κυπέλλου Κύπρου (ο τελευταίος το 1997-98) ενώ αποτέλεσε έδρα και της Εθνικής μας για αρκετά χρόνια.  Αποτελεί περιουσία του κράτους με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού να είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

2
Νέο ΓΣΠ

Αποτελεί ιδιοκτησία του Γυμναστικού Συλλόγου “Παγκύπρια” από όπου πηγάζει και το όνομα του. Είναι συνέχεια, ουσιαστικά, του παλιού ΓΣΠ και έχει την δυνατότητας φιλοξενίας 22829 θεατών όντας το μεγαλύτερο γήπεδο στην Κύπρο. Άνοιξε τις πύλες του το 1999 και αποτελεί από τότε έδρα των ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια. Φιλοξένησε επίσης τον Ολυμπιακό. Παράλληλα, είναι η έδρα της Εθνικής μας από την μέρα που λειτούργησε αφού τα περισσότερα παιχνίδια της διεξάγονται σε αυτό το γήπεδο. Ακόμα, είναι το μόνο γήπεδο στην Κύπρο μαζί με το “Αντώνης Παπαδόπουλος” που έχει την δυνατότητα φιλοξενίας ευρωπαϊκών παιχνιδιών ενώ με ελάχιστες εξαιρέσεις, εδώ διεξάγονται και οι τελικοί κυπέλλου από την πρώτη χρονιά που λειτούργησε.

3
Τσίρειο 

Ιδιοκτησία του Γυμναστικού Συλλόγου “Ολύμπια”. Πήρε το όνομα του από τον Πέτρο Τσίρο, μεγάλο γαιοκτήμονα στη Λεμεσό του 20ου αιώνα που δώρισε την γη πάνω στην οποία κτίστηκε το στάδιο. Είναι το πιο παλιό γήπεδο της Κύπρου αφού λειτούργησε το 1975 συμπληρώνοντας 41 χρόνια ζωής. Αποτελεί έδρα των 3 ομάδων της Λεμεσού (ΑΕΛ, Απόλλων, Άρης) ενώ φιλοξένησε και την ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς όταν έπαιζε στην Α΄Κατηγορία. Παράλληλα, ήταν η έδρα του ΑΣΙΛ Λύσης για 2 χρόνια μετά την εισβολή (1975 -77) ενώ φιλοξένησε και παιχνίδια άλλων προσφυγικών ομάδων. Υπήρξε και έδρα της Εθνικής μας (το πρώτο παιχνίδι που φιλοξένησε ήταν Κύπρος – Αγγλία για τα προκριματικά του Euro 1976) ενώ στο χορτάρι του Τσιρείου παίχτηκαν συνολικά 16 τελικοί κυπέλλου.

4
“Αντώνης Παπαδόπουλος”

Η προσωρινή έδρα της Ανόρθωσης στην προσφυγιά άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά το 1986. Το στάδιο πήρε το όνομα του από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, αγωνιστή της ΕΟΚΑ, μέλος, ποδοσφαιριστή αλλά και προπονητή του συλλόγου της Αμμοχώστου. Αρχικά είχε χωρητικότητα 6 χιλιάδων θέσεων αλλά με συνεχείς αναβαθμίσεις έφτασε σήμερα να φιλοξενεί 10, 230 κόσμο. Πέρα από την Ανόρθωση, φέτος είναι έδρα και του Ερμή Αραδίππου ενώ στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει την Νέα Σαλαμίνα, την Αλκή Λάρνακας και τον Οθέλλο Αθηαίνου. Επίσης, φιλοξένησε παιχνίδια της Εθνικής (εδώ ήταν η μεγαλύτερη μας επιτυχία με το 3-2 υπέρ της Ισπανίας το 1998).

5
“Αμμόχωστος – Επιστροφή”

Στάδιο που λειτούργησε το 1991 και αποτελεί την προσωρινή έδρα της Νέας Σαλαμίνας στην προσφυγιά. Πήρε το όνομα του από την πόλη της Αμμοχώστου και τον πόθο των οπαδών της ερυθρολεύκων για επιστροφή στην κατεχόμενη πόλη τους. Από το καλοκαίρι η πλήρης ονομασία του είναι “DIMCO Αμμόχωστος – Επιστροφή” λόγω συνεργασίας με την ομώνυμη εταιρεία. Η χωρητικότητα του ανέρχεται στις 5, 5 χιλιάδες ενώ παλαιότερα φιλοξένησε και τον Ερμή,  την Δόξα και την Αλκή. Είναι το σπίτι της Εθνικής Ελπίδων αφού τα πλείστα της παιχνίδια διεξάγονται στο γήπεδο της Λάρνακας.

6
Νέο ΓΣΖ

Άνοιξε τις πύλες του το 1989 και αποτελεί συνέχεια, ουσιαστικά, του παλιού ΓΣΖ. Ήταν έδρα των Πεζοπορικού και ΕΠΑ από την χρονιά που λειτούργησε μέχρι το 1994. Από τη συγκεκριμένη χρονιά με την συγχώνευση των 2 ομάδων και την δημιουργία της ΑΕΚ, ήταν η έδρα των κιτρινοπράσινων μέχρι πέρσι. Για αρκετά χρόνια φιλοξένησε και την Αλκή ενώ φέτος θα τον χρησιμοποιεί ως έδρα η Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών. Η χωρητικότητα του φτάνει τις 13 χιλιάδες. Τέλος, τα αρχικά ΓΣΖ είναι συντομογραφία του Γυμναστικού Συλλόγου Ζήνων.

7
Δασάκι Άχνας

Στάδιο που φιλοξενεί προσωρινά τον Εθνικό Άχνας από το 1976 όταν και αποπερατώθηκε. Έχει χωρητικότητα 7 χιλιάδων θέσεων και πέρα από τον Εθνικό στέγασε και τον Ερμή για μερικά χρόνια.

8
“Τάσος Μάρκου”

Η έδρα της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου από το 1996 όταν και εγκαινιάστηκε. Έχει χωρητικότητα σχεδόν 6 χιλιάδων θέσεων (5, 800) και πήρε το όνομα του από τον ήρωα Τάσο Μάρκου, ταγματάρχη κατά την διάρκεια της εισβολής το 1974. Φέτος φιλοξενεί την Αναγέννηση Δερύνειας ενώ στο παρελθόν φιλοξένησε και την Αγία Νάπα.

9
Παφιακό

Το μοναδικό γήπεδο της επαρχίας Πάφου που μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες Α’ Κατηγορίας. Λειτούργησε το 1985, η χωρητικότητα του ανέρχεται στις 8, 500 θεατές ενώ φέτος είναι η έδρα της ΑΕΖ Ζακακίου. Αποτελεί την έδρα της Πάφος FC και από την πρώτη μέρα λειτουργίας του μέχρι το 2000 φιλοξενούσε τον ΑΠΟΠ και τον Ευαγόρα. Με την νέα χιλιετία ήταν η έδρα της ΑΕ Πάφος, ομάδα που δημιουργήθηκε από την συγχώνευση των ΑΠΟΠ και Ευαγόρα. Φιλοξένησε, επίσης, τον ΑΠΟΠ Κινύρα Πέγειας, τον Ατρόμητο Γεροσκήπου και την ΑΕΚ Κουκλιών όταν οι πιο πάνω ομάδες αγωνίστηκαν στην Α’ Κατηγορία.

Δες επίσης: Το πρωτάθλημα των οργανωμένων ποιος θα το κερδίσει; (videos)

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
19,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending