fbpx

Αυτή είναι η Chapecoense, η ομάδα των αγγέλων!

Άγνωστη στο ευρύ κοινό μέχρι χθες, πέρασε στην αθανασία σήμερα η Associação Chapecoense de Futebol όπως είναι το πλήρες όνομα του συλλόγου.

Η “Σταχτοπούτα” του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου που μόλις πριν λίγες μέρες είχε περάσει στον τελικό του Copa Sudamericana (κάτι σαν το Europa League της Λατινικής Αμερικής) πέρασε στην αιωνιότητα μετά την τραγική συντριβή του αεροπλάνου της στο Medellin της Κολομβίας.

Ποια είναι όμως αυτή η ομάδα που εντυπωσίασε όσους ασχολούνται με το λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο και όχι μόνο; Ποια είναι αυτή η ομάδα που λίγες μόνο μέρες πριν την μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της ξεκληρίστηκε;

Η Chapecoense, ομάδα της σχετικά μικρής πόλης της Βραζιλίας, Chapeco, ιδρύθηκε το 1973 και πέρα από κάποιες συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία, βολόδερνε στις μικρές κατηγορίες της βραζιλιάνικης λίγκας. Το 2009 η Chape κέρδισε την άνοδο από την Δ’ στην Γ’ Κατηγορία και κάπου εδώ το όμορφο παραμύθι της Verdao, όπως είναι το υποκοριστικό της ομάδας, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

chapecoense-team

Πέντε χρόνια αργότερα (2014) και με κύριο όπλο της ομάδας την έδρα της, η Chape κέρδισε την άνοδο στην Serie A ενώ πέρσι έπαιξε για πρώτη φορά σε συνομοσπονδιακή διοργάνωση. Στο Copa Sudamericana λοιπον του 2015, οι πράσινοι απέκλεισαν στην φάση των 16 την Libertad της Παραγουάης πριν αποκλειστούν στα προημιτελικά από τους γίγαντες του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, River Plate. Μάλιστα έχοντας χάσει το πρώτο παιχνίδι στην Αργεντινή με 3-1, νίκησαν στο Arena Conda με 2-1 και έφτασαν μια ανάσα από το να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση.

Φέτος, στην ίδια διοργάνωση για την φάση των 16 έπεσαν πάνω στην αργεντίνικη Intepediente την οποία και απέκλεισαν όταν μετά από 2 λευκές ισοπαλίες, επικράτησαν με 5-4 στη διαδικασία των πέναλτι. Στα προημιτελικά, η Junior της Κολομβίας αποδείκτηκε μάλλον εύκολο εμπόδιο για τα χρυσά παιδιά του Chapeco αφού προκρίθηκαν με συνολικό σκορ 3-1 (ήττα με 1-0 στην Κολομβία, νίκη με 3-0 στην Βραζιλία). Στα ημιτελικα η Chape αντιμετώπισε άλλη μια ομάδα της Αργεντινής, την San Lorenzo, την οποία και απέκλεισε με 2 ισοπαλίες (1-1 εκτός έδρας, 0-0 στη Βραζιλία).

Ενώ όμως ταξίδευε προς την Κολομβία για τον πρώτο τελικό με την Nacional το πανέμορφο παραμύθι της ομάδας που αγαπούσαν όλοι οι Βραζιλιάνοι έλαβε άδοξο τέλος! Και επειδή μπορεί να σας γεννήθηκε η απορία γιατί την αγαπούσαν οι Βραζιλιάνοι οι λόγοι είναι πολλοί.

Οι κυριότεροι είναι επειδή ήταν παράδειγμα καλής διαχείρισης σε μια χώρα με μπόλικη διαφθορά (και) στο ποδόσφαιρο όπως και το γεγονός πως παρά το γεγονός πως είναι μια σχετική μικρή σε ηλικία ομάδα, χωρίς την ιστορία και το εκτόπισμα των μεγάλων της χώρας, βλέπει όλους τους αντιπάλους στα μάτια. Παράλληλα, είναι η μόνη ομάδα της περιοχής κάτι που μεταφράζεται σε απουσία αντίπαλου δέους άρα και έχθρας από άλλες πόλεις.

Όλα αυτά όμως τέλειωσαν με βίαιο και τραγικό τρόπο χτες. Οι μόλις 3 επιβιώσαντες ποδοσφαιριστές μαζί με όσους έμειναν πίσω καλούνται να ξαναχτίσουν την Chapecoense με τις ίδιες γερές βάσεις, της παρέας που αντιμετώπιζε νίκες και ήττες με χαμόγελο.

chapecoense-badgw

Το χρωστάνε στους εαυτούς τους, το χρωστάνε και σε όλους εκείνους που θα ντριμπλάρουν στον παράδεισο! #ForcaChape

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
18,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending