fbpx

Τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς καθημερινά και δεν ήξερες ότι… λήγουν!

Όλοι μας συνηθίζουμε να ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων που καταναλώνουμε, γιατί αν είναι ληγμένα, μπορούν να μετατραπούν επικίνδυνα για την υγεία μας.

Τι συμβαίνει όμως με τα είδη και αντικείμενα  που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα και τα οποία δεν αναγράφουν ημερομηνίες λήξης; Αν και δεν σου λέμε ότι πρέπει να πας να τα πετάξεις, καλό είναι να ξέρεις πόσο μπορείς να τα χρησιμοποιείς!

Βρήκαμε 16 είδη οικιακής χρήσης που έχουν ημερομηνία λήξης και σου τα παρουσιάζουμε:

1
Μαξιλάρια (2-3 χρόνια)

Freepik.com

Ένα μαξιλάρι είναι καλό να χρησιμοποιείται για 2-3 χρόνια μόνο. Αν χρησιμοποιηθεί περισσότερο, χάνει το σχήμα του και μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, ενώ μπορεί να γίνει εστία σκόνης και μικρών ζωύφιων.

2
Παντόφλες (6 μήνες)

Freepik.com

Πρέπει να τις χρησιμοποιούμε μέχρι 6 μήνες, αφού είναι ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης μιας μυκητιασικής λοίμωξης. Επίσης είναι καλό να πλένονται όσο το δυνατόν πιο συχνά.

3
Σφουγγάρι και λούφα μπάνιου (2 εβδομάδες)

Freepik.com

 

Στα σφουγγάρια και στις λούφες μπάνιου μπορούν να αναπαραχθούν μούχλα και μύκητες. Δεν τα θέλεις αυτά όταν και καθώς κάνεις μπάνιο, έτσι;

4
Πετσέτες μπάνιου (1-3 χρόνια)

Οι βρεγμένες πετσέτες είναι το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων. Άρα να θυμάσαι να τις αφήνεις να στεγνώνουν καλά και να τις αλλάζεις συστηματικά!

5
Οδοντόβουρτσα  (3 μήνες)

Freepik.com

Φυσικά μια οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζεται όταν φθαρούν οι τρίχες. Επίσης, πρέπει να αλλάξεις την οδοντόβουρτσά σου μετά από ένα κρυολόγημα, γιατί είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσεις ξανά.

6
Υπεροξείδιο του υδρογόνου (2 μήνες)

Δύο μήνες μετά το άνοιγμα της μπουκάλας, το υπεροξείδιο του υδρογόνου μετατρέπεται σε κανονικό νερό. Μια κλειστή μπουκάλα, δεν πρέπει να διατηρείται περισσότερο από 1 χρόνο.

7
Βούρτσες (1 χρόνο)

Freepik.com

Οι βούρτσες πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την βδομάδα και να αλλάζονται κάθε 1 χρόνο. Είναι σημαντικό για την καθαριότητα του κεφαλιού σου!

8
Αρώματα (1-3 χρόνια)

Freepik.com

Τα αρώματα μπορούν να διατηρηθούν κλειστά μέχρι και 3 χρόνια, ενώ όταν ανοιχτούν μέχρι 2 χρόνια. Ξεκίνα να το χρησιμοποιείς πριν να λήξει κι αυτό!

9
Σουτιέν (1-2 χρόνια)

Freepik.com

Από τη στιγμή που το σουτιέν χάσει την ελαστικότητα του, το σχήμα του ή δεν είναι πλέον άνετο, μην διστάσεις να το πετάξεις. Όσο κι αν είναι από τα αγαπημένα σου!

10
Αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο (1 χρόνο)

Freepik.com

Μετά τα 320-480 km, τα αθλητικά χάνουν την ιδιότητά τους να απορροφούν τους κραδασμούς. Αυτό σημαίνει ότι είναι βλαβερά για τις αρθρώσεις σου.

11
Μπαχαρικά (1-3 χρόνια)

Freepik.com

Τα μπαχαρικά χάνουν τη μυρωδιά τους, αλλά και τη γεύση τους με την πάροδο του χρόνου. Όσο κι αν λυπάσαι να τα πετάξεις, να ξέρεις ότι δεν θα κάνουν το ίδιο εύγευστα τα φαγητά σου!

12
Αλεύρι (6-12 μήνες)

Freepik.com

 

Μπορεί η μαμά σου να το έχει πάνω από 1 χρόνο σπίτι επειδή δεν θέλει να το πετάξει, αλλά μέχρι 1 χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί!

13
Πυροσβεστήρες (15 χρόνια)

Freepik.com

Εάν υπάρχει κάποια ζημιά στον πυροσβεστήρα σου, τότε καλύτερα να τον αντικαταστήσεις.

14
Πολύπριζα (1-2 χρόνια)

Freepik.com

Κάθε πολύπριζο έχει τη δική του ικανότητα και χρήση. Αν την υπερβείς, τότε χαλάει και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

15
Απολυμαντικά (3 μήνες)

Freepik.com

Μετά από τους 3 μήνες χάνουν την αποτελεσματικότητα τους. Άρα δεν θα κάνουν αυτό που τα θέλεις να κάνουν – να κρατούν το περιβάλλον σου καθαρό.

16
Εντομοαπωθητικά (2 χρόνια)

Freepik.com

Μετά τα 2 χρόνια δεν είναι πλέον χρήσιμα. Άρα θα… καλωσορίζεις τα έντομα στο σπίτι σου αν συνεχίσεις να τα χρησιμοποιείς!

Ήξερες ότι τα πιο πάνω λήγουν τελικά κάποτε;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending