fbpx

Dragon Boat: Το άθλημα της ομαδικότητας και η σχέση του με την Κύπρο!

Αν στα πλείστα αθλήματα κάποιος μπορεί να κάνει τη διαφορά στο Dragon Boat αν δεν στηρίζεις την ομάδα σου δεν μπορείς να φτάσεις στη νίκη.

Για να μην μακρυγορούμε όμως πάμε να δούμε μέσα από τα λόγια του Κυριάκου Χριστοφή τι είναι το άθλημα του Dragon Boat και πώς κατέληξε στην Κύπρο!

Λίγα λόγια για τον εαυτό σας και ποια είναι η σχέση σας με το άθλημα.

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το άθλημα του Dragon Boat το 2008 από ένα τηλεφώνημα από ένα φίλο που με ρωτούσε αν ήθελα να δοκιμάσω κάτι νέο και διαφορετικό στο χώρο του αθλητισμού. Είμαι άτομο που δεν ησυχάζει και θέλω να δοκιμάζω, να εξερευνώ και να ζω τις προκλήσεις και μου προκάλεσε την περιέργεια να δω τι είναι αυτό. Τελικά κόλλησα με αυτό! Σήμερα έχω τον ρόλο του πηδαλιούχου στην ομάδα μου. Στην ομάδα μου έχουμε άτομα από Λεμεσό, Λευκωσία αλλά και άτομα από το εξωτερικό που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

Τι είναι το Dragon Boat; 

Το καθ’ όλα ομαδικό άθλημα! Είναι κάτι το μοναδικό όπου η κάθε ομάδα, επαναλαμβάνω η ΟΜΑΔΑ, αγωνίζεται για να φθάσει στο τέρμα πρώτη κωπηλατώντας. Η κάθε ομάδα αποτελείται από 16 – 20 άτομα, τα οποία κάθονται δεξιά και αριστερά μιας βάρκας με κεφαλή δράκου στη πλώρη και ουρά δράκου στην πρύμνη. Μπροστά κάθεται ο τυμπανιστής μας, και πίσω ο πηδαλιούχος που βοηθούν για τον συγχρονισμό. Ο συγχρονισμός της ομάδας είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά χωρίς αυτό το τέρμα δεν φαίνεται να πλησιάζει γρήγορα. Η μυϊκή δύναμη ή οι ικανότητες τον μονάδων είναι δευτερεύον. Έχουμε παρατηρήσει ότι άτομα που εργάζονται μαζί ή ανήκουν σε μια παρέα φίλων, τους είναι πιο εύκολο να συγχρονιστούν, λες και υπάρχει μια μορφή επικοινωνίας μεταξύ τους. Αυτή η ομαδικότητα, είναι το προζύμι και η βάση για την επιτυχία της ομάδας. Η στροφή που έχει κάνει ο Κύπριος τα τελευταία χρόνια στα αθλήματα και εκδηλώσεις εξωτερικού χώρου συνέβαλε στη ανάπτυξη του αθλήματος. Αυτό με τη σειρά του έδωσε την ευκαιρία στην κυπριακή ομοσπονδία Dragon Boat να διοργανώνει αγώνες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Αγώνες πρωταθλήματος ΚΟΑ για τις συστηματικές ομάδες, αλλά ακόμα και εταιρικούς και φιλανθρωπικούς αγώνες όπου λαμβάνουν μέρος και ομάδες ατόμων που δεν είναι συστηματικοί αθλητές. Επιπρόσθετα διοργανώνουμε και το διεθνές φεστιβάλ μας τον Οκτώβριο – Νοέμβριο όπου έχουμε συμμετοχές και από ομάδες του εξωτερικού όπως Αγγλία, Ιράν, Ισπανία, Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού.

Το 2015 με την ομάδα μου, Zuluforce, αγωνιστήκαμε σε διεθνείς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι. Κατακτήσαμε την 3η θέση στα 200 μέτρα κα την 4η στα 500 μέτρα. Παλαιότερα, το 2013 ταξίδεψα στην Ουγγαρία με την εθνική ομάδα όπου αγωνιστήκαμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, κατακτήσαμε 2 χάλκινα μετάλλια και είχαμε την τιμή να δούμε την Κυπριακή σημαία να ανεμίζει ψηλά μπροστά σε 3.500 αθλητές. Το 2016 η εθνική μας ταξίδεψε για το πανευρωπαϊκό στην Ιταλία αλλά εγώ προσωπικά δεν μπόρεσα να συμμετάσχω. Φέτος, μαζί με άλλα έμπειρα άτομα ετοιμαζόμαστε μαζί με την εθνική ομάδα για το παγκόσμιο στην Κίνα.

Από πού ξεκίνησε και πώς ήρθε στην Κύπρο;

Το Dragon Boat ξεκίνησε πριν από 2.500 χρόνια στην Κίνα εις μνήμη ενός φιλόσοφου που ήταν αντίθετος στο τότε καθεστώς. Ο Qu Yuan βλέποντας τους διοικούντες να μην τον εισακούουν και αφού τον εξόρισαν, αποφάσισε να αυτοκτονήσει πέφτοντας στον ποταμό. Τότε οι άνθρωποι που άκουγαν και ακολουθούσαν τα όσα δίδασκε προσπάθησαν να τον εντοπίσουν στον ποταμό και να τον σώσουν, μπαίνοντας σε στενόμακρες βάρκες, παρόμοιες με αυτές που προπονούμαστε εμείς σήμερα, και κτυπούσαν τύμπανα για να φοβίσουν και να απομακρύνουν τα ψάρια. Ο Qu Yuan όμως δεν βρέθηκε, και από τότε κάθε χρόνο στο πέμπτο φεγγάρι του κινεζικού έτους, διεξάγονται στην μνήμη του φασμαγορικές εκδηλώσεις περιλαμβανομένου αγώνων dragon boat. Από μια κινέζικη παραδοσιακή εκδήλωση το Dragon Boat έχει πλέον καθιερωθεί σαν άθλημα σ’ όλο τον κόσμο και πολύ πιθανόν σύντομα να συμπεριληφθεί στα ολυμπιακά αθλήματα. Το 1991 δημιουργήθηκε η παγκόσμια ομοσπονδία με το κ. Μike Halsam να προεδρεύει μέχρι πρόσφατα, και το 2008 ο ίδιος, ο οποίος ήταν φίλος της Κύπρου είχε προσεγγίσει κάποια άτομα στην Κύπρο και από τότε ξεκίνησε δειλά – δειλά το άθλημα και εδώ με την δημιουργία της ομοσπονδίας και σωματείων. Σήμερα η ομοσπονδία αριθμεί γύρω στα 250 μέλη που προπονούνται σε δύο υδατοφράκτες, ένα στη Λεμεσό όπου έχουμε 6 βάρκες και ένα στην επαρχία Λευκωσίας όπου έχουμε μια βάρκα προς το παρόν και αναμένουμε την άφιξη και άλλων σύντομα.

Μπορεί ο οποιοσδήποτε να συμμετέχει στο εν λόγω άθλημα;

Ναι, το άθλημα είναι ανοικτό σχεδόν για όλους, σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί. Δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη πείρα ή συγκεκριμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Θα έλεγα πως οποιοσδήποτε από 14 χρονών και άνω ποθ μπορεί να κολυμπήσει ή νιώθει άνετα να πλέει σε μια πισίνα έστω με σωσίβιο, τότε μπορεί να ασχοληθεί είτε περιστασιακά, είτε για χόμπι είτε πιο ανταγωνιστικά. Το άθλημα είναι προσιτό σε όλους και αυτή είναι η ιδέα του. Ο κάθε αθλητής, έχει συνηθισμένα αθλητικά ρούχα και παπούτσια. Δεν απαιτείται να αγοράσει ούτε καν κουπί. Κουπιά, βάρκες και σωσίβια για όσους τα χρειάζονται, τα παραχωρεί η ομοσπονδία για χρήση στα σωματεία. Οι συστηματικοί αθλητές πληρώνουμε μια ετήσια συνδρομή στην ομοσπονδία η οποία ανέρχεται στα €20. Για την προπόνηση μας πληρώνουμε €5 ή €30 για ολόκληρο τον μήνα, για 8 προπονήσεις που προσφέρονται και έτσι η χρέωση μας φαίνεται απολύτως λογική. Σε οργανωμένα σύνολα δύναται να παραχωρηθεί έκπτωση από το σωματείο. Το χαμηλό αυτό κόστος επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό ατόμων να ασχοληθεί με το dragon boat.

Πώς μπορεί ένα οργανωμένο σύνολο να αξιοποιήσει το άθλημα αυτό;

Πολλές εταιρείες και όμιλοι έρχονται για team building activity. Κάτι τέτοιο διαρκεί γύρω στις 2-3 ώρες, αναλόγως της συμμετοχής και του προγράμματος που συμφωνούμε με την ομάδα. Κάποιες φορές ομάδες η ομάδα το συνδυάζει και με κάτι άλλο, πχ ορειβασία, φαγητό σε ταβέρνα. Συνήθως κατανέμουμε τον κόσμο σε δυο ή περισσότερες ομάδες, οι χωρίζονται από μόνοι τους σε ομάδες, σε βάρκες των 8-10 ατόμων ή των 16-20 ατόμων αναλόγως. Γίνεται μια σύντομη εισαγωγή στο άθλημα και στην ιστορία του, εξηγούμε τους κανόνες ασφαλείας και δείχνουμε την τεχνική κωπηλασίας, κάνουμε κάποια παιχνίδια μεταξύ των ομάδων και πριν τελειώσουμε, αγώνα μεταξύ των ομάδων!

Αν σας ζητούσαν τον κυριότερο λόγο για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με το
άθλημα ποιος θα ήταν αυτός;

Συζητούμε πολλές φορές με τους συναθλητές μου αυτό και φαίνεται πως πολλοί έρχονται στο άθλημα για διαφορετικούς λόγους και αφορμές, αλλά τελικά μένουν, δένονται, προσπαθούν και μάχονται για κάτι που οι ίδιοι ανακαλύπτουν πως τους αρέσει. Το ότι λειτουργούμε σαν ομάδα στο άθλημα είναι κάτι το ανεκτίμητο! 

Η γνωριμία με νέο κόσμο, το διαφορετικό, οι νέες προκλήσεις, η ενασχόληση με τον αθλητισμό, η δραστηριότητα στην φύση, η ευεξία, η μια ώρα μακριά από βιβλία, τηλέφωνα και υπολογιστές, το χαμηλό κόστος, και ειδικότερα το αίσθημα του τι μπορεί η ομάδα να πετύχει ενεργώντας σαν ένα είναι κάποιοι από τους λόγους που ωθούν τον κόσμο να ασχοληθεί με το dragon boat. Εύχομαι να μεγαλώσει το άθλημα και να ζήσουν και άλλοι αυτό το μοναδικό αίσθημα που προσφέρει.

Ευχαριστούμε τον Κυριάκο Χριστοφή για τη συνέντευξη του και όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να μάθετε και άλλα για το Dragon Boat μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του αθλήματος στο Facebook!

Δες επίσης: Ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής συνεχίζει να μας κάνει περήφανους!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending