fbpx

Τα 5 πρώτα ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Κύπρο!

Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο μετρά γύρω στα 90 χρόνια ζωής. Μαζί του ανάλογη, ή και περισσότερη, ζωή έχουν και τα γήπεδα που φιλοξενούν τους αγώνες.

Μόνο που δεν διεξάγονταν πάντα στα γήπεδα που ξέρουμε σήμερα. Βλέπεις πολύ πριν μάθουμε το νέο ΓΣΠ, το Τσίρειο, το “Αντώνης Παπαδόπουλος”, το Μακάρειο και τα άλλα σημερινά γήπεδα, οι ποδοσφαιριστές, οι ήρωες των πατεράδων και των παππούδων μας αγωνίζονταν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες.

Έχοντας αυτά υπόψην, μαζέψαμε την ιστορία των παλιών γηπέδων της Κύπρου σε ένα άρθρο και σου τα παρουσιάζουμε.

Δες ποια είναι:

 

1
Παλιό ΓΣΠ

Το παλιό ΓΣΠ χτίστηκε το 1902. Είχε χωρητικότητα 12 χιλιάδων θεατών και χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της Εθνικής μας στα πρώτα χρόνια ζωής της.

Παράλληλα, στο γήπεδο της Λευκωσίας έγιναν και όλοι οι τελικοί κυπέλλου μέχρι και την σεζόν 1977-78.

Αποτέλεσε έδρα της Ένωσης Νέων Τράστ, του ΑΠΟΕΛ, της Ομόνοιας και του Ολυμπιακού μέχρι το 1978 όταν και οι 3 ομάδες της Λευκωσίας (ο Τράστ διαλύθηκε το 1938) μετακόμισαν στο ολοκαίνουργιο, τότε, Μακάρειο.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1934 το ΓΣΠ έφερε την ονομασία “Στάδιο Γ.Σ.Π., Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου” προς τιμήν των 2 μεγάλων ευεργετών του Γυμναστικού Συλλόγου Παγκύπρια.

Από το 1978 μέχρι και το 1999, χρονιά κατά την οποία έκλεισε τις πύλες του, αγωνίζονταν στο Παλιό ΓΣΠ ομάδες μικρότερων κατηγοριών.

Ένα μέρος του κατεδαφίστηκε για να ανεγερθεί το θέατρο του ΘΟΚ ενώ πρόσφατα ξεκίνησε η κατεδάφιση και των τμημάτων που είχαν απομείνει. Η περιοχή θα μετατραπεί σε πάρκο.

2
ΓΣΕ

Το στάδιο του Γυμναστικού Συλλόγου “Ευαγόρας” (αυτό που ξέρουμε περισσότερο ως ΓΣΕ) άνοιξε τις πύλες του το 1923 με χωρητικότητα 6 χιλιάδων θέσεων.

Αποτελεί την πραγματική έδρα της Ανόρθωσης και της Νέας Σαλαμίνας και βρίσκεται πίσω από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Στο κατεχόμενο από το 1974 στάδιο, πέρα από ποδοσφαιρικοί αγώνες, διεξάγονταν και αγώνες στίβου αλλά και η γιορτή του πορτοκαλιού.

Από το 1974 παραμένει βουβό, αφημένο στο χρόνο, περιμένοντας υπομονετικά τους αθλητές να του δώσουν ξανά ζωή.

3
Στάδιο ΓΣΟ

Ήταν το πιο παλιό στάδιο της Κύπρου αφού κατασκευάστηκε το 1898 και άνοιξε τις πύλες του την επόμενη χρονιά. Η πρώτη διοργάνωση που φιλοξένησε ήταν οι 3οι Παγκύπριοι Αγώνες Στίβου.

Παράλληλα, αποτέλεσε την έδρα της ΑΕΛ, του Άρη, του Απόλλωνα και άλλων ομάδων της Λεμεσού μέχρι και το 1975 όταν και χτίστηκε το Τσίρειο.

Εκτός από αγώνες ποδοσφαίρου, το στάδιο ΓΣΟ ήταν ουσιαστικά και ο μόνος αθλητικός πνεύμονας για τους Λεμεσιανούς τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα. Εδώ διεξάγονταν και αγώνες στίβου, σχολικές αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις με πιο χαρακτηριστική τα Ανθεστήρια.

Το παλιό στάδιο κατεδαφίστηκε μετά το άνοιγμα του Τσιρείου. Στην θέση του υπάρχει από το 2008 αθλητικό πάρκο πού φέρει το όνομα “Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο ΓΣΟ” αφού για να γίνει το πάρκο δώρισε κάποιους χώρους στον σύλλογο η Νίκη Φυτίδου.

4
Στάδιο Γυμναστικού Συλλόγου Κόροιβος

Γνωστό και ως “Ιακώβειο Στάδιο”. Ήταν η έδρα του ΑΠΟΠ Πάφου και του Ευαγόρα από το 1953 και 1957 όταν και ιδρύθηκαν τα 2 σωματεία αντίστοιχα.

Φιλοξένησε τις 2 ομάδες μέχρι και το 1985 όταν και άνοιξε το Παφιακό.

Αποτελεί το γήπεδο του σχολείου στο οποίο φοίτησε ανάμεσα σε άλλους ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης.

5
Παλιό ΓΣΖ

Το 1927 ο Γυμναστικός Σύλλογος Ζήνων αγόρασε ένα κήπο από τον Πάνο Λανίτη. Την επόμενη χρονιά στη θέση του κήπου χτίστηκε το στάδιο ΓΣΖ που ήταν η έδρα του Πεζοπορικού, της ΕΠΑ και της Αλκής ως το 1983.

Την ίδια χρονιά το στάδιο ΓΣΖ εγκαταλείφθηκε αφού ήταν έτοιμο για χρησιμοποίηση το νέο ΓΣΖ.

Το παλιό ΓΣΖ κατεδαφίστηκε πρόσφατα (έμειναν μόνο τα προπύλαια να θυμίζουν το γήπεδο) και στην θέση του δημιουργήθηκε αθλητικό πάρκο υπό την αιγίδα του ΚΟΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την τούρκικη εισβολή φιλοξένησε την Ανόρθωση και την Νέα Σαλαμίνα ενώ εκτός από ποδοσφαιρικούς αγώνες φιλοξένησε και αγώνες στίβου.

Τα πρώτα δύσκολα χρόνια του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι αποτυπωμένα σε αυτά τα γήπεδα. Εσύ τα ήξερες; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending